Tidak dapat menghantar e-mel semasa disambungkan ke VPN

Jika awak tidak boleh menghantar e-mel semasa disambungkan ke VPN, ia mungkin kerana aplikasi klien e-mel anda menggunakan port TCP 25, yang disekat pada rangkaian ExpressVPN untuk mencegah spam. Ini boleh berlaku terutamanya dengan aplikasi e-mel lama. Untuk menyelesaikan masalah ini:

  • Benarkan akses ke rangkaian tempatan. Ini boleh dilakukan pada aplikasi ExpressVPN anda seperti berikut:
    • Windows: Pergi ke Pilihan Ketua kemudian semak kotak untuk "Benarkan akses ke peranti rangkaian tempatan seperti saham rangkaian atau pencetak."
    • Mac: Pergi ke  > Keutamaan Ketua kemudian semak kotak untuk "Benarkan akses ke peranti rangkaian tempatan seperti saham rangkaian atau pencetak."
  • Dalam aplikasi ExpressVPN, pergi ke Tetapan (Windows) atau Keutamaan (Mac) > Ketua > Split Tunneling. Klik pada Tetapan dan tetapkan klien e-mel yang anda gunakan untuk TIDAK menggunakan VPN.

Sekiranya langkah-langkah di atas tidak berfungsi, anda mungkin perlu:

  • Beralih kepada klien e-mel yang lebih baru seperti Outlook atau Thunderbird, atau mengonfigurasi klien e-mel anda secara manual untuk menggunakan port 587 dan bukannya port 25. Pengguna Outlook perlu memilih jenis sambungan yang disulitkan untuk pelayan keluar sebelum memasukkan 587 untuk nombor port pelayan (SMTP) Keluar. Lihat butiran di sini.
  • Putuskan sambungan dari ExpressVPN untuk mengakses e-mel anda. Ini mungkin perlu jika anda menggunakan pelayan e-mel ISP anda dan ia menghalang trafik email yang datang dari luar rangkaiannya sendiri.
Tidak dapat menghantar e-mel semasa disambungkan ke VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.