3 načina za zaščito zgodovine brskanja pred ponudniki internetnih storitev

3. aprila 2017 je predsednik Donald Trump podpisal zakon, ki učinkovito odvrača predpise iz dobe Obame, ki jih postavljajo ponudniki internetnih storitev in kako zbirajo in delijo vaše podatke.

V tem primeru so ponudniki internetnih storitev, kot so Comcast, AT&T in Verizon lahko zbirata in prodajata metapodatke strank, vključno z:

  • Vaša lokacija
  • Katere aplikacije uporabljate
  • Katera spletna mesta obiščete

Na žalost še vedno ni jasno, kaj natančno počnejo ponudniki internetnih storitev z vašimi podatki. Tretji tržniki in oglaševalci plačujejo najvišji dolar za navade brskanja osebe, vendar je morda bolj zlobna stran, kako podjetja profitirajo od vaših zasebnih podatkov.

Še huje je, da ti ponudniki internetnih storitev niso dolžni sporočiti, kako ravnajo z vašimi podatki. Po besedah ​​uslužbenca EFF Jeremyja Gillula "vaš ponudnik internetnih storitev lahko prodaja vaš promet brez kakršnega koli dovoljenja in ni jasno, ali bi vam sploh morali povedati, da to počnete."

Ne dovolite, da vaš ponudnik internetnih storitev dostopa ali prodaja osebnih podatkov. Tu so tri stvari, ki jih lahko storite, da zaščitite svojo zasebnost.

1. Brskanje po omrežju Tor

Omrežje Tor (znano tudi kot temni splet) je najvarnejši in najbolj anonimen način za brskanje po spletu. Tor usmerja vaš internetni promet z naključno vrsto različnih strežnikov ("vozlišč"), da skrije izvor svojih podatkov in prikrije svojo identiteto.

Mreža Tor, ki jo je razvila ameriška mornarica, je od takrat postala neprofitno orodje, ki pomaga zaščititi anonimnost uporabnikov.

Preberite več o uporabi Tor s tem začetniškim vodičem za Tor.

2. Uporabite VPN (in ohranite povezavo)

Eden najlažjih in najučinkovitejših načinov zaobiti radovedne oči ponudnika internetnih storitev je uporaba VPN-ja. Ko se povežete s strežnikom VPN, lahko prikrijete svoj IP naslov in lokacijo ter preusmerite svoj omrežni promet skozi šifriran tunel. Z VPN lahko brskate brez skrbi, da bo vaš ponudnik internetnih storitev zbiral zgodovino brskanja in osebne podatke.

Čeprav so informacije o brskanju varne, ko ste povezani z omrežjem VPN, se morda sprašujete: Kaj se zgodi, če povezava VPN prekine? Zanesljiv VPN bo imel stikalo za prekinitev, ki ustavi ves internetni promet v računalnik in z njega, dokler vaša povezava z VPN ne bo spet aktivna.
Poleg tega bo dodajanje vašega VPN v usmerjevalnik šifriralo in zaščitilo vse povezane naprave. (Več o tem, kako nastaviti usmerjevalnik VPN za svoj usmerjevalnik, si lahko preberete tukaj.)

3. Preklopite na bolj zasebnega ponudnika

Medtem ko internetni velikani, kot je Comcast, ne poznajo anonimnosti strank, obstajajo tudi drugi ponudniki internetnih storitev, ki se bolj posvečajo zasebnosti..

Manj znani ponudniki internetnih storitev, kot je Sonic, ponujajo internet z gigabitnimi vlakni in hkrati ohranjajo vašo zasebnost. Še bolje, minimalno so shranjevanje podatkov in ne sledijo vašim brskalnim navadam. Poleg tega so zagovorniki zasebnosti.

Preverite, katere možnosti ponudnika internetnih storitev so na voljo na vašem območju. Če je mogoče, pojdite s storitvijo, katere vrednosti zasebnosti so v skladu z vašimi.

Splošni nasveti o zasebnosti

Poleg zgoraj navedenega je nekaj splošnih nasvetov, s katerimi lahko ohranite zasebnost svojih podatkov.

1. Uporabite HTTPS povsod

Ker je polovica interneta še vedno šifrirana, pazite, da brskate po varnih spletnih mestih. Prenesite razširitev brskalnika HTTPS Everywhere, če želite samodejno prepisati zahteve brskalnika, da bi šifrirali ves promet brskalnika.

HTTPS Everywhere, ustvarjen s pomočjo partnerstva med EFF in projektom Tor, je preprost in nevsiljiv način za varovanje podatkov.

2. Blokirajte sledilce

Mnoga podjetja uporabljajo piškotke in oglase za sledenje spletnim mestom, ki jih obiskujete. Na srečo Badger o zasebnosti blokira oglase in piškotke, tako da spletna mesta ne morejo ohranjati kartic o svojih navadah brskanja.

Medtem ko zasebnost Badger pomaga blokirati sledilce in neželene skripte, uBlock Origin uporablja manj pomnilnika za povečanje hitrosti brskalnika in preprečuje, da bi se ti nadležni oglasi pojavljali v brskalniku.

Najboljše od vsega je, da so brezplačne in enostavne za namestitev.

Varno in srečno brskanje, vsi!

3 načina za zaščito zgodovine brskanja pred ponudniki internetnih storitev
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.