5 nasvetov za zaščito pred zlonamerno programsko opremo

Zlonamerna programska oprema je povsod.

To se sliši zastrašujoče, vendar je res. Na voljo je v zahrbtnih uradnih (orodja za statistično sledenje velikih korporacij) in v čisto zlonamernih oblikah (uničevalni virusi ali programska oprema za rudarjenje zasebnosti), prihaja pa lahko na različne načine: e-pošto, prenos s spleta, fizični mediji, hudourniki in drugo.

Čeprav je zlonamerna programska oprema vedno prisotna grožnja, je s pravimi orodji in dejanji mogoče zlahka obvladati, skupaj z nekaj staromodnega zdravega razuma. Naslednji nasveti bodo v številnih oblikah najboljša obramba pred zlonamerno programsko opremo.

1. Uporabite orodja za preprečevanje zlonamerne programske opreme

Ko gre za zaščito pred zlonamerno programsko opremo, imate na voljo veliko aplikacij. Vsak ima svoje prednosti in slabosti - nekatere imajo lahko druge funkcije, ki jih želite, nekatere lahko tečejo hitreje, nekatere lahko vzamejo več sistemskih virov, nekatere so brezplačne, vendar z omejenimi možnostmi. Kogar koli izberete, se prepričajte, da ga imate v računalniku in da je sistem nameščen do konca. Programska oprema za preprečevanje zlonamerne programske opreme deluje kot preventivno orodje za obrambo in čiščenje; skratka, to je nujno potrebno za vsak sistem.

2. Zaženite redna preverjanja z orodjem za preprečevanje zlonamerne programske opreme

Namestili ste svoje orodje za preprečevanje zlonamerne programske opreme in vaš sistem izgleda čist. Ste na jasnem? Da, vendar samo zaenkrat. Ne pozabite, da je vsaka datoteka, ki prispe v vaš sistem, lahko zlonamerna programska oprema, zato je pomembno, da preverjanje izvajate v redno načrtovanih presledkih. Če vaš računalnik začne kazati značilne simptome zlonamerne programske opreme, ročno začnite skeniranje.

3. Posodobite programsko opremo in operacijski sistem

Programski popravki so lahko moteči - pogosto pridejo ob neprimernih časih in vas upočasnijo, da prenesete in namestite posodobitve. Vendar so z varnostnega vidika bistvenega pomena. Vsi načini aplikacij, naj gre za predvajalnik medijev ali Microsoft Office ali vaš operacijski sistem, imajo lahko "zakulisje" (skriti načini za dostop do zasebnih podatkov zlonamerne programske opreme). To so nesreče, ki so jih pustili razvijalci, del posodabljanja pa je odpravljanje morebitnih zalednih dogodkov po izdaji. Zato so posodobitve pomembne za ohranjanje varnega sistema, zato si za to vzemite čas.

4. Skenirajte prenose

Ker nekaj prenesete, še ne pomeni, da ga morate takoj namestiti. Skoraj kateri koli tip datoteke lahko vsebuje skrito zlonamerno programsko opremo, vendar so najpomembnejše datoteke, ki jih želite skenirati, izvršljive datoteke: namestitveni programi, zaganjalniki aplikacij, skripte itd. Te datoteke so pomembne, ker jih zagon omogoča dovoljenje za pisanje podatkov v vaš sistem, za razliko od tega predstavnostno datoteko, na primer sliko ali MP3, ki jo aplikacija samo gleda / predvaja. Če želite popolnoma varno, pred prenosom skenirajte datoteko z orodjem za zlonamerno programsko opremo. Številna sodobna orodja za zlonamerno programsko opremo so združena z vašimi spletnimi brskalniki, da samodejno skenirajo datoteke, ko jih naložijo, vendar je vseeno dobro opraviti ročno preverjanje ustreznosti, še posebej, če gre za neuradni vir. Izklopite tudi možnost brskalnika za samodejno odpiranje prenesenih datotek.

5. Uporabite svoj zdrav razum!

Ali želite od prijatelja dobiti e-sporočilo s čudnim sporočilom in še bolj neznano povezavo? Se sprašujete, zakaj ste dobili obvestilo o pridobitvi denarja ali prenosnika ali nečem, kar niste vnesli? Internet je poln ljudi, ki plenijo naključne ljudi, ki so pripravljeni narediti dodaten klik, zato ne bodite med njimi. Najboljši način za zaščito pred zlonamerno programsko opremo je uporaba zdrave pameti. Če se vam zdi nekaj čudnega, povprašajte domnevnega pošiljatelja e-pošte, če je poslal sporočilo ali pa hitro poiščite Google, da preverite, ali je tisto e-poštno sporočilo, ki ste ga dobili, zadnja prevara (iskanje ponavadi prinese hitro razlago). Ne pozabite, da ponavadi ni nič tako stiskalnega, da ne morete počakati nekaj minut, da to preverite. Hkrati je dobra ideja, da redno varnostno kopirate kritične datoteke, da si lahko opomorete od uničujoče zlonamerne programske opreme.

Za zaščito pred zlonamerno programsko opremo ni rešitve, ki bi ustrezala vsem. Namesto tega boste za to morali uporabiti kombinacijo programskih orodij in lastnih pametnih izdelkov. S temi ob strani boste lahko udobno brskali po spletu, ne da bi vas skrbelo zlonamerno programsko opremo - in tudi če nekaj zlonamerne programske opreme okuži vaš sistem, boste vedeli, kako rešiti situacijo.

Kliknite tukaj, če se želite vrniti na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

5 nasvetov za zaščito pred zlonamerno programsko opremo
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.