Kaj je bitcoin?

Bitcoin je inovativno plačilno omrežje in nova vrsta denarja.

Bitcoin je vrsta digitalne valute, ki se ustvarja in hrani v elektronski obliki in jo je mogoče prenesti med ljudi brez posrednika, kot je banka. Ustvaril ga je subjekt s psevdonimom Satoshi Nakamoto leta 2009. Od takrat je njegova priljubljenost narasla, danes pa lahko z Bitcoinom plačate za skoraj vse.!

Popolnoma odprtokodni sistem ima Bitcoin v lasti in pod nadzorom nikogar, vsi njegovi sistemi so javni in vsi so dobrodošli, da v njem sodelujejo.

Kako deluje Bitcoin?

Bitcoin se prek interneta neposredno prenaša od osebe do osebe. Vsaki osebi je dodeljena digitalna denarnica, kamor lahko shrani svoj Bitcoin.

Kako je ustvarjen Bitcoin?

Bitcoin ustvarjajo ljudje po vsem svetu, ki vodijo programske programe, ki sledijo matematični formuli za proizvodnjo bitcoinov. Ti ljudje so poklicani rudarji. Rudarji imajo nalogo preveriti transakcije, za katere so nagrajeni z novo ustvarjenimi bitcoini.

Po čem se Bitcoin razlikuje od tradicionalne valute?

Medtem ko je tradicionalna valuta vezana na banko ali državo, je Bitcoin popolnoma decentraliziran. In čeprav tradicionalna valuta temelji na zlatu in srebru, Bitcoin temelji na matematiki, zaradi česar je to oblika kripto valute.

Tako kot zlato in srebro je bitkoine težko rudariti in so pri oskrbi omejeni. Rudarji lahko kadar koli proizvedejo le 21 milijonov bitcoinov, potem pa bodo prenehali ustvarjati več bitcoinov.

Zakaj uporabljati Bitcoin?

Za redne ljudi, kot smo mi, je Bitcoin cenejši za uporabo od mnogih drugih načinov plačila, zlasti ko gre za sklepanje mednarodnih transakcij. Odpravlja morebitne dodatne provizije, povezane s transakcijami s kreditnimi karticami, nakazilom, denarnimi nakazili in obdelavo čekov. Drug pomemben plus pri Bitcoin-u je, da ga lahko uporabljate za plačilo blaga in storitev, ne da bi navedli ime ali naslov, tako da lahko ohranite svojo zasebnost.

Kako dobim bitcoine?

Najprej boste morali ustvariti denarnico za bitcoin. Ko boste imeli svojo bitcoin denarnico, boste dobili bitcoin naslov, ki ga boste uporabili za prejemanje plačil. Obstaja več načinov, kako pridobiti Bitcoin.

Od drugih posameznikov - V zameno za blago in storitve lahko prejmete bitcoine od drugih ljudi. Lahko pa vam prijatelj pošlje bitcoine v zameno za nič, če bi bil na primer vaš rojstni dan.

Z menjavo valute - Bitcoin lahko kupite z denarnico v lokalni valuti. Bitcoin lahko kupite tudi izven vaše bitcoin denarnice, s tem spletnim mestom poiščite mesta za alternativno menjavo valut.

S tem ko sem postal rudar - Če se počutite ambiciozni, lahko bitcoine izkopljete sami, tako da za začetek uporabite to vodilo.

Na Bitcoin bankomatu - Bitcoin lahko kupite tudi na Bitcoin bankomatih. Prvi Bitcoin bankomat se je odprl oktobra 2013 v kavarni Waves v Vancouvru v Kanadi. Od takrat se je pojavilo več Bitcoin bankomatov po vsem svetu!

Kako priljubljen je Bitcoin?

Bitcoin zagotovo raste v priljubljenosti. Medtem ko je bila zaradi svoje decentralizacije sprva izbrana plačilna metoda za nakup nedovoljenega blaga in storitev (pomisli droge in hiterji ...), zdaj bolj uveljavljena podjetja svojim uporabnikom in kupcem omogočajo plačilo z Bitcoin.

(Psst! ExpressVPN sprejemajo Bitcoin od junija 2014!)

Številni ljudje so tudi Bitcoin shranjeni kot naložba. Kot večina drugih naložb tudi to, ali bo njegova vrednost naraščala ali upadala, še ni razvidno…

Kaj naredi kripto valuta Bitcoin?

Glede na sezname na coinmarketcap.com je zdaj šest glavnih kripto valut, za katere vsi trdijo, da so bitcoin, in še več jih je v delu.

Poleg Bitcoin Cash (ki je z več kot 20 milijard ameriških dolarjev tržne kapitalizacije verjetno največji kandidat za Bitcoin), Bitcoin Gold, Diamond, Private in Dark nekako poskušajo ogroziti na Bitcoin ožgano, a svetlo znamko.

Določiti, kaj naredi Bitcoin ali celo tisto, kar določa denar, je težavno. Medtem ko je Bitcoin mogoče opisati kot enakovredni elektronski denar (s poudarkom bodisi na enakovreden bodisi na gotovino), ta opredelitev velja tudi za širok spekter kripto valut, od katerih so nekatere relativno nepovezane z Bitcoin.

Ko pogledamo bližje, je enostavno določiti zaželene značilnosti Bitcoina, kot so nizke pristojbine, hitri časi poravnave ali mehanizem za preverjanje obratovanja, ki se uporablja za preverjanje in generiranje Bitcoina. Vendar hkrati to ne določa značilnosti - ni vsaka kripto valuta z nizkimi pristojbinami, 10-minutnim blokadnim časom in algoritmom za rudarjenje na podlagi SHA-256 samodejno Bitcoin.

Kako lahko ugotovimo, kateri je pravi Bitcoin?

Zdi se, da se vsi strinjamo, da je Satoshi Nakamoto ustvaril Bitcoin. Nakamoto je koval Genesis Block, kar pomeni, da ne glede na definicijo, ki jo želimo pripraviti, mora biti vključen sklic na ta blok.

Kljub temu pa poreklo v Postanku ne pomeni veliko lažje opredelitve, saj se lahko več verig ukorenini v en sam blok. Karakteristika verige "najdaljša" ali "največ dela" (delo verige je enako številu hešev, ki bi jo potrebovali za kopiranje verige z enakim številom blokov in enakih težavnostnih korakov), prav tako ne bi bila zelo koristna, saj rudarjem bi omogočil enostransko določanje, kaj je Bitcoin.

Natančnejša opredelitev bi vključevala "veljavno večino delovne verige", toda katera pravila so veljavna in katera ne? Zagotovo se bodo pravila v prihodnosti lahko spremenila, toda pod katerimi pogoji bi bil "nadgrajeni" Bitcoin pravi "bitcoin"? Ni mogoče najti definicije, ki deluje ne samo za nazaj, ampak tudi proaktivno.

V resnici je edina definicija, ki jo lahko zasnujemo, da bi Bitcoin ustrezno definirala, zelo nezadovoljiva, vendar se tesno prilega temu, kako ljudje vidijo in uporabljajo denar na splošno:

Bitcoin je tisto, kar vsi okoli vas mislijo, da je.

Bitcoin je…

Karkoli ali vsaj vsaka kripto valuta se teoretično lahko šteje za Bitcoin. Na enak način bi lahko marsikaj storili za koristni denar - tisto, kar sprejmemo kot denar, je v glavnem odvisno od tega, kaj vsi drugi štejejo za denar.

Dober primer tega je Testnet, identičen klon Bitcoin-ove kode in uporabljen kot ločena kripto valuta. Osupljiva podrobnost Testneta je, da je popolnoma ničvreden. Ničvredna kripto valuta razvijalci uporabljajo za preizkušanje svojih izdelkov brez tveganja izgube denarja in jih prostovoljci, ki jih podarijo brezplačno, pridobivajo.

Podobno je od tega, ali je tisto, kar imate v lasti, ključi Bitcoina ali eden od njegovih impozitorjev, odvisno predvsem od tega, kaj ljudje okoli vas štejejo za Bitcoin. Že pri uporabi izrazov, kot sta „pravi Bitcoin“ ali „izvirna različica Bitcoina“, ti subtilno, a pomembno sporočaš, da se morda sklicuješ na kaj drugega.

Naučite se vse o Bitcoin

Želite vedeti vse, kar morate vedeti o Bitcoin-u? Oglejte si celovit vodnik ExpressVPN za Bitcoin!

Kliknite tukaj, da se vrnete na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

Kaj je bitcoin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.