Kaj je vohunska programska oprema?

Vohunska programska oprema je morda najbolj računalniško podprta programska oprema pri računanju. To je kateri koli program, ki se prikrito prikrade na vaš računalnik in pokuka na vaše zasebne podatke, ne da bi vedeli. Tako kot vohun v resničnem življenju.

Običajna vohunska programska oprema pa ne izvaja vohunjenja v slogu Jamesa Bonda. Tam je, da ukradejo vaše podatke za avtorjevo slabo pridobljeno korist.

Nočete vohunske programske opreme v svojem življenju. Zato se je vredno naučiti, kaj je vohunska programska oprema, kaj se lahko zgodi, ko je računalnik okužen, in kako ga odstraniti.

Vohunska programska oprema prihaja v številnih sortah

Ker izraz "vohunska programska oprema" zajema vsak program, ki prikrito krade vaše podatke, so njegovi učinki raznoliki in številni. Pogosti primeri vključujejo:

Kraja osebnih podatkov - Znano je, da vohunska programska oprema spremlja in prenaša vse, od podatkov o kreditni kartici in poverilnic do sej klepeta. Informacije bi se nato lahko uporabile pri kraji identitete in goljufijah.

Ciljno oglaševanje - Programska oprema spremlja spletna mesta, ki jih obiščete, in podatke sporoči tretji osebi, ki podatke uporabijo za zagotavljanje ustreznih prikazov oglasa. Če so te funkcije vključene v adware, lahko sama programska oprema na vaš zaslon prikaže neželene pojavne oglase.

Pridružitvena goljufija - Pridruženi tržniki in omrežja so bili napadeni zaradi vohunske programske opreme, ki je nadomestila ID-je originalnih podružnic z ID-ji, ki pripadajo lastniku vohunske programske opreme. Rezultat tega je, da lastnik vohunske programske opreme prejema prihodke za trdo delo pridruženega tržnika.

Kako lahko vohunska programska oprema okuži vaš računalnik

Vohunska programska oprema se od virusov in črvov razlikuje po tem, da se ne poskuša prenašati iz enega računalnika v drugega. Okužba se običajno pojavi prek:

  • Povezovanje z drugo programsko opremo, katere uporabnike zavajajo pri prenosu in nameščanju
  • Varnostne ranljivosti v spletnih brskalnikih in drugo programsko opremo, ki jo izkoriščajo zlonamerna spletna mesta, ki jih uporabniki nagovarjajo
  • Trojanski konji skriti v e-poštnih prilogah in drugih prenosih, za katere uporabniki menijo, da so zakonite datoteke

Tajna operacija

Rootkit tehnologije: Ko je del vohunske programske opreme okužil vaš računalnik, bo običajno uporabil tehnologije rootkita, da se skrije. To otežuje zaznavanje in odstranjevanje.

Onemogočanje varnosti: V sistemih Windows se uporabniki običajno okužijo, ko uporabljajo račun s skrbniškimi pravicami. To omogoča, da vohunska programska oprema deluje tudi s skrbniškimi pravicami, kar ji omogoča popoln dostop do sistema. Vohunska programska oprema lahko nato onemogoči požarne zidove in protivirusno programsko opremo, kar odpre vrata za nadaljnje okužbe in prepreči samodejno odstranjevanje vohunske programske opreme.

Znaki, da je vaš računalnik morda okužen

Počasen sistem: Računalniki pogosto delujejo počasneje, potem ko so okuženi z vohunsko programsko opremo. To je zato, ker vohunska programska oprema uporablja sistemske vire, ki bi bili običajno na voljo drugim programom, za sledenje in prenos vaših osebnih podatkov.

Neželeni pojavni oglasi: Ko je vohunska programska oprema združena z adware, lahko zaslon z vašimi oglasi preplavi zaslon. Če dobite veliko pojavnih oken brez očitnega razloga, je vaš računalnik verjetno okužen.

Neželene spletne strani in preusmeritve iskanja: Nekatera vohunska programska oprema, kot je zloglasni CoolWebSearch, lahko ugrabi vaš brskalnik in nadzoruje vašo domačo stran in rezultate iskanja. Če se zdi, da je vaš brskalnik poškodovan, je verjetno razlog za vohunsko programsko opremo.

Kako odstraniti vohunsko programsko opremo

Čeprav se vohunska programska oprema od virusa razlikuje po tem, kako se širi in kaj počne, odstranjevanje vohunske programske opreme vključuje večinoma iste korake. Uporabljajte sistemska orodja, kot so Windows Defender ali protivirusno programsko opremo, da jo zazna in odstrani. In preprečite okužbo, ker bodite previdni pri spletnih prenosih in prilogah po e-pošti.

Kliknite tukaj, da se vrnete na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

Kaj je vohunska programska oprema?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.