Kaj so metapodatki in kaj pomeni?

Metapodatki so izraz, ki ga v današnjem času veliko vidimo in slišimo. Za vsakogar, ki pozna grško ali latinsko, njen pomen morda ni očiten - ker v teh jezikih "meta" pomeni spremembo oz..

Toda meta v metapodatkih je sodobna, samoreferenčna vrsta - metapodatki so podatki o podatkih. To so podatki, ki opisujejo samega sebe ali vsaj predmet ali paket, ki mu pripada.

Ta vodič bo preučil, kaj so metapodatki in za kaj se uporabljajo - vključno s posledicami za vašo zasebnost.

Metapodatki so se začeli v knjižnici

Na kratko, metapodatki se uporabljajo za organiziranje informacij, tako da jih je lažje odkriti in uporabo.

Začelo se je v knjižnicah, kot sredstvo za katalogiziranje arhiviranih informacij. Da: slavni sistem desetletij Dewey je zgoden primer metapodatkov.

Kartice knjižničnega kataloga bi vsebovale sistematizirane podatke o vsaki knjigi, kot so:

  • Naslov knjige
  • Njen avtor
  • Predmetna kategorija
  • Kratek sinopsis
  • Kataloška koda, ki je uporabnikom knjižnice povedala, kako najti lokacijo knjige

Ideja za metapodatke se v resnici ni spremenila odkar je bil ustvarjen ta sistem. Ravno digitalno je postalo in se uporablja za vse, od organiziranja filmske knjižnice do usmerjanja internetnega prometa.

Trenutno ustvarjate metapodatke

Zdaj veste, kaj lahko naredijo metapodatki, precej si je enostavno predstavljati, kako jih je mogoče uporabiti za organizacijo vseh vrst digitalnih informacij. In res se uporablja na množico različnih načinov. Tu je nekaj primerov, kako metapodatke uporabljajo storitve, ki jih verjetno uporabljate vsak dan.

E-naslov - Vsako e-poštno sporočilo, ki ga pošljete in prejmete, vključujeta ime in e-poštni naslov pošiljatelja in prejemnika, čas, ko je bil poslan, IP naslov, iz katerega je bil poslan, in druge podatke, povezane s sporočilom, kot je zadeva. Metapodatki se uporabljajo za pošiljanje sporočila na pravo mesto in nato pravilno organiziranje in prikaz.

Telefon - Telefonska omrežja uporabljajo metapodatke za povezavo telefonskih klicev in beleženje podatkov o klicih za obračunavanje in druge namene. Metapodatki lahko vsebujejo številko klicatelja, čas in trajanje klica in celo GPS lokacijo ljudi, ki govorijo.

Družbeno omrežje - Ste opazili, kako aplikacije drugih proizvajalcev, na katere se prijavljate prek Facebooka ali Twitterja, vedno zahtevajo dostop do vaših osnovnih podatkov, seznama prijateljev in drugega? Kar počnejo, je dostop do metapodatkov, shranjenih v vašem računu za družabna omrežja, da vas prepoznajo. Vaše všečke in zanimanja na Facebooku lahko štejete tudi kot osebne metapodatke o vas, ki jih storitev uporablja za ciljanje oglasov in predloge strani, ki bi vas lahko zanimali.

Spletne strani - Metapodatki so v veliki meri tisto, kar omogoča iskanje po spletu. Tipični metapodatki na spletni strani vključujejo naslov strani, opis, datum objave, ključne besede in še veliko, in še veliko več. Te metapodatke uporabljajo iskalniki za katalogizacijo spleta, tako da lahko preprosto iščete.

Knjižnice digitalnih medijev - Ne glede na to, ali uporabljate iTunes ali imate domači medijski strežnik, so metapodatki, ki ohranjajo vse vaše glasbe in filme organizirane in lepo prikazane. Tipični metapodatki mp3 vključujejo ime izvajalca, naslov skladbe, ime albuma, leto izdaje in še več.

Metapodatki se uporabljajo tudi v nešteto drugih vsakdanjih storitvah - od fotografiranja do gledanja kabelske televizije.

Metapodatki omogočajo tudi internet

Druga zelo pomembna uporaba metapodatkov je pri usmerjanju in ravnanju z internetnim prometom. Brez teh metapodatkov nobena informacija, ki jo prenašamo po internetu, ne bi prišla tja, kamor gre.

Kot verjetno veste, se podatki, poslani prek interneta, sesekajo v obvladljive „pakete“. Vsak od teh paketov mora imeti podatke o svojem cilju, od kod je prišel in kako ga je treba uporabljati. In, uganili ste - vsak paket, poslan preko interneta, vsebuje metapodatke da dokončam to delo.

Metapodatki in vaša zasebnost

Do zdaj bi moralo biti jasno, da so metapodatki resnično zelo koristni. Obstaja pa še nekaj metapodatkov, ki se jih moramo vsi zavedati.

Večina zgornjih primerov metapodatkov - e-pošta, telefonski klici, družabna omrežja in splošno brskanje po spletu - vsebujejo osebne podatke o vas. In vaši osebni metapodatki se prenašajo po internetu in drugih omrežjih, kjer lahko tretje osebe dostopajo do njega.

Ljudje, ki lahko dostopajo do vaših metapodatkov, vključujejo:

Hekerji - Zlonamerne tretje osebe, ki dostopajo do vaših nezavarovanih podatkov, lahko uporabljajo za spremljanje vaše dejavnosti in krajo od vas.

Vladne agencije - Kadar agencije, kot je nacionalni varnostni organ, spremljajo vaše dejavnosti, njegove zakonito pridobljene metapodatke, ki jih uporabljajo za to.

Tržniki - Storitve, kot je Facebook, hranijo mamut veliko osebnih metapodatkov o vas. In ker je Facebook glavni vir zaslužka oglaševanje, je povsem očitno, zakaj.

Zavedajte se metapodatkov in ostanite varni

Metapodatki so povsod in na mnogo načinov nam olajšajo življenje in življenje. Velja pa si zapomniti, da lahko osebne metapodatke v internetu in drugih javnih omrežjih vidimo in uporabljamo na načine, za katere morda ne vemo.

Kadar koli uporabljate digitalne storitve, ustvarjate metapodatke o sebi. Varnost VPN lahko pomaga varovati vaše podatke pred tretjimi osebami. Toda ob vseprisotni naravi metapodatkov je danes vse, kar moramo ostati pozorni.

Kliknite tukaj, da se vrnete na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

Kaj so metapodatki in kaj pomeni?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.