Kako nastaviti vaš požarni zid

[ware_item id=33][/ware_item]

Zunaj je nevaren in moteč internet. Hekerji so grožnja vsem nam, ne le velikim korporacijam in vladnim mrežam. In splet ponuja na videz neomejeno ponudbo škodljivih in začasnih vsebin, za katere verjetno ne želite, da jih uporabniki vašega omrežja vidijo.


Požarni zid je res učinkovit odgovor na te težave. In na srečo za vas, verjetno že imate enega vgrajenega v vaš operacijski sistem ali internet usmerjevalnik. Tukaj je opisano, kako ga nastaviti.

Strojni in programski požarni zidovi

Na splošno velja, da imate na voljo dve vrsti požarnega zidu.

Strojni požarni zidovi / požarni zid na osnovi usmerjevalnika - Požarni zid vašega internetnega usmerjevalnika je požarni zid strojne opreme: je namenska naprava. Ker sedi na prehodu med internetom in celotnim omrežjem, je promet, ki ga filtrira, običajno blokiran za vse. Zaradi tega je idealen za nastavitev pravil za filtriranje na celotnem omrežju. Učinkovitejše in enostavnejše je upravljanje kot uporaba ločenih požarnih zidov za vsak računalnik. Z eno napravo, ki filtrira promet na vašem glavnem prehodu, lahko prihranite računalniško moč in poenostavite varnostno politiko.

Programska zaščita - Požarni zidovi, vgrajeni v Windows in OS X, so seveda programska oprema. Dobite lahko tudi programsko opremo za požarni zid drugih proizvajalcev, kot sta Comodo in Firewall. Ti požarni zidovi lahko filtrirajo promet le do računalnika, na katerem so nameščeni.

S kombinacijo požarnih zidov strojne in programske opreme na vseh prehodih v omrežju lahko sestavite varnostno politiko, ki skrbi za celotno omrežje in določene računalnike.

Nastavitev požarnega zidu usmerjevalnika

Požarni zid usmerjevalnika običajno nadzorujete iz svojega brskalnika prek spletnega vmesnika. Preverite dokumentacijo usmerjevalnika o dostopu do njega.

Tipične funkcije, ki jih morda želite uporabiti, vključujejo:

Nastavitev ravni varnosti - Večina požarnih zidov usmerjevalnikov je na voljo z različnimi stopnjami varnosti. Ponavadi lahko požarni zid blokira vse neželene dohodne povezave, saj so verjetno zlonamerne. Izberete lahko višje ali nižje stopnje varnosti glede na vaše potrebe in jih nato prilagodite z dodatnimi pravili.

Posredovanje pristanišč - Če uporabljate internetne storitve, ki vzpostavljajo dohodne povezave, boste morali poiskati številke vrat, ki jih uporabljajo te storitve, in jih "preusmeriti naprej". Tipični primeri vključujejo spletne igre in storitve deljenja p2p.

Filtriranje naslovov - Blokirajte dostop do določenih spletnih mest za vse uporabnike omrežja, tako da ustvarite seznam imen domen, ki jih želite filtrirati.

DMZ - "demilitarizirana cona" je območje zunaj požarnega zidu, ki mu lahko dodelite eno ali več naprav. Vse v DMZ lahko po omrežju pošilja in sprejema karkoli.

Nastavitev požarnega zidu računalnika

Windows, Mac OS X in drugi sodobni namizni operacijski sistemi so opremljeni s programskim požarnim zidom aplikacijskega sloja. Tako kot strojni požarni zidovi vključujejo standardne varnostne nastavitve, ki nudijo osnovno zaščito pred hekerji in virusi.

Ker gre za požarne zidove aplikacijskega sloja, jih lahko uporabite tudi za nastavitev pravil za določene programe v računalniku. Ko nova aplikacija prvič poskuša uporabljati internet, vas lahko požarni zid vašega operacijskega sistema pozove, da dovolite ali zavrnete dostop.

Vendar morajo osnovni uporabniki zapomniti, da vam ni treba spreminjati nastavitev!

Konfiguriranje požarnega zidu Windows

  1.   Povlecite desno ali desno zgoraj in poiščite »požarni zid«, nato pa ga odprite Požarni zid Windows
  2.   Z možnostjo na levi vklopite ali izklopite požarni zid Windows
  3.   Nastavite dovoljenja za določene programe z možnostjo »Dovoli aplikacijo ali funkcijo prek požarnega zidu Windows,”Spet na levi strani
  4.   Če želite odpreti vrata in nastaviti pravila, izberite Napredne nastavitve, torej Pravila vhodnih ali izhodnih pravil, nato "Novo pravilo ..." v desnem podoknu. Čarovnik vas bo vodil skozi postopek.

Konfiguriranje požarnega zidu aplikacije OS X

  1.   Izberite Sistemske nastavitve iz menija Apple, torej Varnost. Kliknite na Požarni zid nato zavijte požarni zid, da omogočite požarni zid.
  2.   Kliknite Napredne nastavitve prilagodite požarni zid
  3.   Izberite »Blokiraj vse dohodne povezave", Da preprečite sprejemanje storitev za skupno rabo
  4.   Kliknite na Dodaj aplikacijo (+) gumb, da omogočite dohodne povezave za določene aplikacije. Aplikacije lahko zavrnejo dostop do Odstrani aplikacijo (-) gumb.

Zdaj ste pripravljeni namestiti svoj požarni zid za preprečevanje zlonamernih povezav, blokiranje dostopa do škodljivih spletnih mest po vsem omrežju, odpiranje vrat, ki jih potrebujejo vaše najljubše storitve, in nadzor dostopa do interneta posameznih aplikacij. Za podrobnejše informacije si oglejte dokumentacijo ali strani za pomoč požarnega zida.

Kliknite tukaj, da se vrnete na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

Kako nastaviti vaš požarni zid
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.