Kako uporabljati Tor za zaščito vaše zasebnosti

Ta celovit vodnik vas bo naučil vsega, kar morate vedeti o uporabi Tor, vključno z nastavitvijo proxyja, skupno rabo datotek in še več.

kako uporabljati tor

S tem priročnim vodnikom boste Tor uporabili v nobenem trenutku!

Skočiti…

Povežite se s temnim spletom s brskalnikom Tor
Vadite navade varnega brskanja
Nastavite Tor kot proxy
Povezava s Tor preko mostov in VPN, ko je Tor blokiran
Kako varno deliti datoteke z uporabo Tor
Kmalu: Zasebno sporočanje s programom Tor Messenger
Varna orodja za prijavitelje
Tor za Android
Tor za iOS
Tor za repi
Tudi s Torom si še vedno ogrožena
Kako prispevati k Toru
Alternativa brskalniku Tor

Povežite se s temnim spletom s brskalnikom Tor

Najpogostejši način za dostop do temnega spleta ali uporabo Tor mreže je prek brskalnika Tor. Brskalnik izgleda in deluje kot Firefox, vendar je optimiziran za varnost in zasebnost. Ima prednastavljene razširitve NoScript in HTTPS Everywhere, ki vas ščitijo pred zlonamernimi podvigi Flash ali Javascript. Prav tako poskrbi, da se piškotki ob zagonu izbrišejo, spletna mesta pa nimajo dostopa do informacij, s katerimi bi vas lahko identificirali.

Brskalnik Tor je enostaven za uporabo. Pravzaprav sploh ne potrebuje nobene namestitve in datoteke .exe ali .dmg lahko preprosto zaženete neposredno z USB ključka. Tako lahko brskalnik pripeljete v okolje, v katerem ne morete namestiti programske opreme, na primer v šoli ali pisarni.

Po zagonu brskalnika vas bo vprašal o vašem omrežju. Če vaše omrežje ni jasno zaradi cenzure, lahko takoj začnete brskati po internetu. V nasprotnem primeru boste morali navesti več informacij, kot je lokalna proxy storitev, ki bo brskalniku pomagala obiti cenzuro..

Po spletnih mestih lahko premikate na enak način, kot ste vajeni. Poleg tega lahko naslove rešite v temnem spletu. To so naslovi, ki se končajo v .onion, kjer strežnika ni mogoče enostavno prepoznati, cenzurirati ali zaseči. Spletna publikacija ProPublica (http://propub3r6espa33w.onion/) in Facebook (https://facebookcorewwwi.onion) delujeta takšna strežnika, na primer.

Brskalnik Tor omogoča enostavno varnost in zasebnost, vendar moramo vseeno poskrbeti, da ne bomo prostovoljno predali informacij, ki bi nas lahko ogrozile..

Vadite varne navade brskanja

Brskalnik Tor ne bo naredil vsega, kar lahko naredi vaš običajni brskalnik, vendar je to z dobrim razlogom. Ne nameravajte namestiti vtičnikov ali dodatkov, ker bi se lahko spet povezali s strežniki zunaj omrežja Tor in razkrili vaš IP naslov in druge podatke o zgodovini brskanja..

V brskalniku Tor se morate bolj kot običajno prepričati, da se povezujete na spletna mesta s HTTPS. Tako kot na javnem omrežju Wi-Fi ni mogoče vedeti, kdo vodi izhodno vozlišče ali je varno. Prav tako ni mogoče povedati, kaj vozlišče počne. To je lahko branje, prestrezanje ali celo spreminjanje vaših podatkov. Izhodno vozlišče bi lahko celo poskušalo v celoti odstraniti zaščito transportnega sloja (TLS) s spletnega mesta, zato vedno preverite, ali je ključavnica v naslovni vrstici vidna! V nasprotnem primeru lahko zlonamerno izhodno vozlišče vzpostavi šifrirano povezavo med seboj in strežnikom, s katerim se povezujete, kar pomeni, da lahko izhodno vozlišče prebere promet med vami in strežnikom..

Medtem ko brskalnik Tor ob vsakem zagonu izbriše piškotke in zgodovino, lahko brskanje po spletu sproži ogrožene piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Na primer, prijava v Facebook na enem zavihku bo nastavila piškotke, ki vas lahko prepoznajo na drugih straneh kot določenega uporabnika Facebooka.

Bodite pozorni tudi na katero koli vsebino, ki jo naložite. Tudi dokumenti PDF in Word lahko vsebujejo majhne delčke kode, ki bi lahko razkrili vaš osebni naslov internetnega protokola (IP). Najbolj varno je, da takšne dokumente odprete na virtualnem računalniku ali ko je računalnik brez povezave.

Omrežje Tor zaščiti vaše metapodatke tako, da jih skriva med vsem drugim prometom. Če je vaša obremenitev v omrežju Tor zelo velika (tj. Uporabljate zelo priljubljeno temno spletno mesto), boste morda prepoznavni zaradi velikega prometa.

Nastavite Tor kot proxy

Brskanje ni edino, kar lahko storite pri storitvi Tor. Nastavite ga lahko tudi kot proxy storitev, tako da se vsi podatki, na katere kažete, usmerjajo po omrežju.

Mnoge aplikacije podpirajo proxy SOCKS5, ki ga uporablja Tor. Denarnice Pidgin, Adium, Dropbox in Bitcoin, kot sta Core in Electrum, omogočajo, da svoj promet usmerite po omrežju Tor, tako da ostanete anonimni. Za resnično anonimno rešitev pa morate poskrbeti, da se prijavite za vse svoje račune, ko ste povezani s Torom, prenesite vso programsko opremo prek Tor in se nikoli ne povežite s temi storitvami prek običajnega interneta.

Tor lahko uporabite tudi na drug način (obratni proxy), tj. Da storitve na svojem spletnem strežniku na primer dobite prek .onion naslova. To ščiti vas in vaše uporabnike pred slabimi izhodnimi vozlišči in neželeno lokacijo strežnika..

Torrent ni priporočljivo prek omrežja Tor. Sodobne stranke bittorrent uporabljajo UDP kot protokol, ki ne deluje prek Tor. Posledično se vaši podatki bodisi ne bodo poslali ali pošiljali zunaj Tor, kar bo razkrilo vaš IP naslov v postopku.

Povezava s Torom prek mostov in VPN, ko je Tor blokiran

Številna omrežja prepovejo kakršen koli Torov promet prek svojih sistemov s črnimi seznami vseh znanih vstopnih vozlišč. Če želite obiti to prepoved, se lahko povežete z mostom. Most deluje podobno kot vhodno vozlišče, le da morate IP naslove pridobiti ročno. Uporaba mostu za povezavo z omrežjem Tor nima nobenih pomembnih pomanjkljivosti, vendar v mnogih situacijah ne bo mogla zaobiti Torvovih ovir. Za boljše rezultate se najprej povežite s svojim VPN, nato z omrežjem Tor.

Ko ste povezani z VPN, niti spletna mesta, ki jih obiskujete, niti vstopna vozlišča Tor ne bodo vedeli vaše prave lokacije, čeprav bo podjetje VPN. Podjetje VPN pa ne more videti vsebine vašega prometa, tudi če bi to poskušalo, saj je promet šifriran med vami in vstopnim vozliščem Tor.

Teoretično obstaja tudi možnost, da se najprej povežemo z omrežjem Tor, nato pa skozi njega tuneliramo VPN. Tako vaš ponudnik VPN ne more vedeti, kje ste, in zagotavlja, da izhodna vozlišča ne morejo prebrati ali spremeniti prometa. Na žalost večina ponudnikov VPN ne podpira te funkcije.

Glede na to, ali uporabljate Tor, VPN ali kombinacijo obeh, lahko spletna mesta in omrežja vidijo različne informacije o vas. Preverite spodnjo tabelo in poiščite rešitev, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Samo Tor Najprej Tor, nato VPN Najprej VPN, nato Tor Samo VPN
Lokalno omrežje ali ponudnik internetnih storitev lahko prebere vaš promet Ne Ne Ne Ne
Lokalno omrežje pozna vašo lokacijo Da Da Da Da
Lokalno omrežje ali ponudnik internetnih storitev vidi, da ste uporabnik Tor Da Da Ne N / A
Vhodna vozlišča Tor lahko vidijo vašo lokacijo Da Da Ne N / A
Izhodna vozlišča Tor lahko berejo vaš promet Da Ne Da N / A
VPN lahko prebere vaš promet N / A Da Ne Da *
VPN pozna vašo lokacijo N / A Ne Da Da *

* Opomba: Zanesljiv ponudnik storitev VPN nikoli ne shrani nobenih informacij o vašem prometu. Ugotovite lahko, ali vaš ponudnik VPN beleži vaše podatke tako, da preberete njihove pogoje storitve.

Kako varno deliti datoteke s storitvijo Tor

Medtem ko ne bi smeli (in pogosto ne morete) uporabljati omrežja Tor, da skrijete svoj torrentski promet, vam mreža Tor ponuja enega najbolj priročnih načinov za skupno rabo datotek z drugimi. Imenuje se OnionShare in razvil ga je Micah Lee. Je zelo varen in veliko bolj priročen kot pošiljanje e-poštnih prilog in uporabo Dropboxa.

Z Onionshare preprosto izberete datoteko v računalniku in ustvari povezavo do nje. Nato lahko to povezavo delite z nameravanim prejemnikom prek katere koli aplikacije. Vi in prejemnik boste morali skozi celoten postopek držati odprt brskalnik Tor. Skupna raba datotek s storitvijo Tor zagotavlja, da pošiljatelj in prejemnik nikoli ne poznata lokacij drug drugega.

Onionshare je edini resnično anonimni način skupne rabe datotek. Upoštevajte pa, da bo lahko datoteko prenesel vsak, ki ima povezavo, zato jo morate deliti na šifriran način, na primer z OTR (Off-The-Record).

Na voljo je tudi čedna možnost, ki vam omogoča, da strežnik zaprete po prenosu predmeta. Tako ste lahko popolnoma prepričani, da je do njega dostop samo enkrat. Če ga je vaš stik prejel, ste lahko prepričani, da ga nihče drug ni storil.

Kmalu: Zasebno sporočanje s programom Tor Messenger

Tor Messenger je še vedno v različici beta in še ne obljublja popolne varnosti. Zgrajena je na Instantbird Mozille in služi izključno kot odjemalec za vaše obstoječe račune za klepet, kot so Jabber, Twitter, IRC in Yahoo.

Tor Messenger vključuje šifrirni protokol OTR in bo zanesljivo skrival vsebino vaših sporočil celo od najbolj naprednih hekerjev. Vnaprej je konfigurirana, da ves svoj promet usmeri po omrežju Tor in prikrije svojo lokacijo pred strežnikom. Vendar bodite previdni, saj strežnik še vedno lahko zbira metapodatke in jih je mogoče uporabiti za poskus napadov med človekom.

Varno orodje za prijavitelje nepravilnosti

SecureDrop (prvotno imenovan DeadDrop) je programska oprema, ki olajša varno puščanje informacij v tisk preko omrežja Tor. Prvotno jo je razvil Aaron Swartz, trenutno pa jo vzdržuje Fundacija Freedom of Press. Med drugim so jo sprejeli ProPublica, The Intercept in The Guardian.

SecureDrop deluje na strežniku, ki pripada novinarju ali novičarski organizaciji, ki je dosegljiv le prek Tor. Žvižgalec lahko na ta strežnik naloži poljuben dokument, za katerega prejme kodo. To edinstveno kodo lahko kasneje uporabimo za pošiljanje več informacij ali za varno in anonimno komunikacijo z novinarji.

Tor za Android

Orbot, brskalnik Tor za Android, je na voljo v trgovini Google Play in uradnem skladišču aplikacij Guardian Project. Orbot lahko uporabite tudi kot strežnik proxy za konfiguriranje drugih aplikacij, na primer Chat Secure, za usmerjanje prometa po omrežju Tor. Ta kombinacija nudi podobne zaščite kot uporaba Tor Messengerja na namizju.

Tor za iOS

Tor ni uradno na voljo v napravah iOS, čeprav bi lahko zdaj Tor-ove aplikacije postale možne z novimi funkcijami, uvedenimi v iOS 9.

Tor za repi

Amnesic Incognito Live System je operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, ki ga lahko zaženete z DVD-ja ali USB-ključka. Vnaprej je nameščena z najpomembnejšo programsko opremo za šifriranje, kot sta Pretty Good Privacy (PGP) in OTR. Ves vaš promet bo privzeto preusmeril prek omrežja Tor. Tako je veliko lažje ostati resnično anonimen, prav tako pa blaži grožnje hroščev ali napade.

Lahko ga nosite s seboj, zato ga ni treba namestiti v računalnik, ki ga uporabljate. Amnesic Incognito Live System vam omogoča varno in enostavno vzdrževanje ločene identitete v svojem računalniku ali javni napravi.

Tudi s Torom si še vedno v nevarnosti

Čeprav omrežje Tor običajno velja za varno, ga ne smemo pretiravati glede tega, kaj počne. Aplikacije, kot sta brskalnik Tor in Tor Messenger, so vnaprej konfigurirane za usmerjanje prometa po omrežju Tor in zmanjšanje tveganja za uhajanje osebnih podatkov, vendar še vedno obstaja veliko načinov, kako lahko zlonamerna tretja oseba ogrozi vašo identiteto.

V preteklosti so napadi uporabnike privabljali na ogrožena spletna mesta, kjer izkoriščanje javascript zaobide omrežje Tor in razkrije uporabnikov IP-naslov.

Če lahko napadalec pridobi nadzor nad velikim delom omrežja, lahko opravi analizo omrežja za povezavo prometa na vstopnih vozliščih s prometom na izhodnih vozliščih. Napadalec bi lahko nato ugotovil, kdo gleda katero vsebino.

To je še posebej tvegano za operaterje velikih in priljubljenih spletnih mest v temnem spletu, ki želijo svojo lokacijo ohraniti anonimno. Več prometa ko pritegne, nasprotnik lažje ugotovi, kam gre njihov promet.

Kako prispevati k Toru

Medtem ko mrežo Tor še vedno primarno financira vlada ZDA, se zanašajo na prizadevanja aktivistov in prostovoljcev. Z dodatnimi sredstvi projekta bo bolj uravnotežen in manj odvisen od vladne in vojaške podpore. Pomagate si lahko tako, da storite kar koli od naslednjega.

 • Uporabite Tor. Sami boste dobili zasebnost v internetu in pomagali pri vzpostavljanju omrežja kot pomembnega orodja za vsakodnevne uporabnike.
 • Postanite Tor razvijalec. Zgraditi je treba velike ulice, ki bodo temeljile na vodilni mreži anonimnosti! Pomagate si lahko z vsemi potrebnimi spretnostmi, da povečate varnost, dokumentacijo in funkcije programa Tor.
 • Donirajte za projekt Tor. Projekt Tor sprejema Paypal, Dwolla in Bitcoins. Treba je še toliko narediti!
 • Donirajte ponudniku vozlišč.
 • Zaženite rele. Če imate na voljo dodatno pasovno širino, lahko rele zaženete od doma ali lastnega strežnika.

Alternativa brskalniku Tor

Tor ni edini projekt, ki poskuša internet narediti varnejši in bolj anonimen, čeprav je daleč najbolj preizkušen in uporabljen.

Tu so še drugi projekti, zavezani k ohranjanju vaše internetne zasebnosti, varnosti in svobode:

 • Ultrasurf je proxy sistem za Windows. Uporablja se predvsem za izogibanje cenzuri, čeprav nudi tudi nekaj zaščite zasebnosti z uporabo šifriranja. Tako kot Tor ga tudi v veliki meri financira vlada ZDA. Za razliko od Tor-a izvorna koda ni odprta.
 • Freegate je še en proxy sistem za Windows, ki se uporablja za izogibanje cenzuri. Omrežje Freegate se imenuje Dynaweb, financira pa ga tudi ameriška vlada.
 • Proxy Java Anon je odprtokodno proxy omrežje, zapisano na Javi. Razvila jo je skupina raziskovalcev na nemških univerzah. Uporabniki pa bi morali biti previdni pri uporabi. Java Anon Proxy vsebuje funkcijo, ki omogoča kazenskim pregonom, da za določene strežnike izdajo nadzorne naloge. Takšne funkcije predstavljajo tveganje zlorabe, podobno kot pri nezavarovanih omrežjih, in postavljajo pod vprašaj oglaševane funkcije anonimnosti.
 • GTunnel je izdelek kanadske nevladne organizacije Garden Networks. Njen namen je izogniti se cenzuri, ne pa zaščiti vaše internetne zasebnosti. Na žalost GTunnel ni več aktivno razvit.

nadaljnje branje

Poiščite več o Toru s temi članki:

 • Vodnik za začetnike Tor
 • Malo verjetno zgodovina Tor
 • Kako Tor resnično deluje
 • Hiter začetek Tor

Prikazana slika: denisk999 / Fotografski klub Dollar

Kako uporabljati Tor za zaščito vaše zasebnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.