Katera so moralna vprašanja z internetno zasebnostjo?

Razlika med pravim in napačnim je redko črno-bela. Ko gre za velika moralna vprašanja v zvezi z internetno zasebnostjo - od vladnega nadzora do zasebnosti Facebooka -, boste morda imeli svoje mnenje. Toda v vsaki zgodbi sta dve plati.

Oglejmo si nekaj trenutnih moralnih vprašanj v zvezi z internetno zasebnostjo.

Smernice zakona o zasebnosti interneta

Morda je najbolj jasno opredeljeno moralno vprašanje v zvezi z zasebnostjo interneta uporaba vohunske programske opreme in druge zlonamerne programske opreme za krajo zasebnih informacij in kibernetsko kaznivo dejanje.

V ZDA, Evropi in drugih državah so bili prepovedani številni kibernetski zločini - izražajo soglasje, da je krasti napačno.

V ZDA zvezni zakoni proti kibernetskemu kriminalu zajemajo:

  • Nepoštena ali zavajajoča dejanja ali ravnanja
  • Goljufije s kreditnimi karticami
  • Goljufije v zvezi z identifikacijskimi dokumenti in informacijami
  • Goljufije v povezavi z dostopnimi napravami
  • Goljufije v povezavi z računalniki

Ti zakoni nezakonito posegajo v zasebnost nekoga, da bi ga kradli. Vendar tudi prepovedujejo kraje, ki niso zlonamerne.

Morala hekerstva

V maju 2014 je Guardian poročal, da je nekaterim najboljšim svetovnim raziskovalcem na področju varnosti grozila obtožnica zaradi njihovih prizadevanj za razkrivanje ranljivosti v internetni infrastrukturi.

Ameriški zakon o računalniških goljufijah in zlorabah prepoveduje krajo ali vdore v zasebna omrežja in sisteme. Toda strokovnjaki za internetno varnost uporabljajo hekerske projekte, da odkrijejo varnostne pomanjkljivosti z namenom, da jih odpravijo. Projekt Critical.IO je odkril slabost protokola UPnP, ki je ogrožal do 50 milijonov računalnikov, in odpravil - s krampanjem zasebnih računalnikov.

Mnogi ljudje verjamejo, da je treba upoštevati zakone o kibernetskem kriminalu namera za hekanje, in ne samo samo dejanje.

Faktor lezenja

Grožnje zasebnosti na internetu ne prihajajo samo od kriminalcev. Prav tako se vsakodnevno voljno odpovemo svojim osebnim podatkom spletnim storitvam, kot sta Facebook in Google.

V teh primerih naših podatkov ne ukradejo pri nas - vendar se je v zvezi z načinom uporabe teh podatkov pojavilo veliko skrbi javnosti. Facebook je hrambo osebnih podatkov več sto milijonov uporabnikov med temi uporabniki ustvaril pričakovanje, da bi ga družba morala pošteno uporabljati in varovati njihovo zasebnost. V zadnjih nekaj letih so se uporabniki pritoževali glede:

  • Skupna raba njihovih zasebnih podatkov na Facebooku s tretjimi spletnimi stranmi in aplikacijami, ki jih je mogoče uporabiti za rudarjenje podatkov
  • Zmede nastavitev zasebnosti, ki so mnogim uporabnikom preprečile, da bi lahko učinkovito nadzirali svojo zasebnost
  • Napake, ki so dovolile tretjim osebam vdor v zasebnost uporabnikov, vključno s tisto, ki je omogočila objavo na zidu katerega koli uporabnika Facebooka

Facebook v nobenem od teh primerov ni kršil zakonov o zasebnosti. Toda v vsakem primeru, uporabniki so ugotovili, da se njihovi podatki uporabljajo na način, ki ga niso pričakovali in niso marali. Te moteče in nepričakovane uporabe naših osebnih podatkov opisuje pojav, znan kot "dejavnik lezenja."

Dejavnik plazenja dokazuje, da morajo podjetja etično uporabljati zasebne podatke, kaj morajo biti jasno, kaj počnejo z njimi - tudi če je tisto, kar počnejo z njimi, zakonito. V nasprotnem primeru se ljudje malce zajokajo.

Svoboda informacij ali pravica do pozabe?

Ključna značilnost interneta, ki vpliva na našo zasebnost, je njegova nezmožnost pozabiti. Spletne strani o posameznikih pogosto ostanejo na spletu in jih iščejo v nedogled, kar lahko vpliva na ugled osebe.

Maja 2014 je Evropska unija presodila, da imajo njeni državljani "pravico biti pozabljeni" in Googlu povedala, da mora iz rezultatov iskanja izbrisati "neprimerne, nepomembne ali ne več ustrezne" strani..

Primer je privedel do razprav med tisti, ki verjamejo, da je zasebnost človekova pravica, in tisti, ki dajejo prednost svobodi informacij.

Slaba stran anonimnosti interneta

Medtem ko je veliko vprašanj glede zasebnosti interneta izpostavljenih izpostavljenosti identitet, je mogoče številne spletne storitve uporabljati tudi anonimno. In pogosto se ta anonimnost uporablja za zlo.

Doxxing je napad na osebne podatke nekoga, vključno z njihovim naslovom, kontaktnimi podatki in bančnimi podatki ter anonimno objavljanje v storitvi, kot je Pastebin. Hekerji so avgusta 2014 objavili podatke o socialni varnosti, podatke o PayPalu in druge zasebne podatke, ki pripadajo razvijalcu igre Phil Fish. Fish je kasneje sporočil, da zapušča igro.

Med drugimi žrtvami doxxinga sta bila tudi Mel Gibson in šef policije LAPD. Storilci bi lahko trdili, da so ti ljudje dobili, kar so si zaslužili - vendar je njihova dejanja težko braniti.

Vladni nadzor: potreben ali zloben?

Nazadnje, vladni nadzor je eden od načinov kršitve zasebnosti vsakega internetnega uporabnika. Vlade večine držav, vključno z ZDA in državami v Evropi, internetni promet izkoriščajo kot del nacionalnih programov varnosti.

Medtem ko so razkritja o nadzoru NSA v ZDA vodila do pomislekov o zasebnosti in govorila o "nadzorni državi", mnogi konservativni misleci menijo, da "za zaščito pred kibernetskimi vdori potrebujemo invazivno nedržavno nedejavnost"..

Kot pri vseh moralnih vprašanjih glede internetne zasebnosti, se tudi v zgodbi dogajata dve plati - oseba, ki preda svoje zasebne podatke, in oseba, ki jo hrani..

Kliknite tukaj, da se vrnete na internetne vodnike o zasebnosti ExpressVPN

Katera so moralna vprašanja z internetno zasebnostjo?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.