Obsežni slovar Bitcoin

Contents

21

Simbolična številka, saj lahko obstaja le še 21 milijonov Bitcoinov. Ni znano, zakaj je Satoshi Nakamoto izbral ravno to številko.

100x

Nanašajo se bodisi na pričakovano rast kovanca bodisi na količino finančnega vzvoda, uporabljenega pri trgovanju z maržami. Bodisi znak skrajne bičevanja ali pripravljenosti tvegati.

51% napad

Večina rudarjev Bitcoin se lahko dogovarja o dokazih o delovnih blokih za napad na verigo. Takšen napad rudarjem ne bi omogočil kraje kakršnih koli sredstev, vendar bi lahko razveljavili nedavno potrjene transakcije in blokirali posebne ali splošne transakcije, na primer z zamrznitvijo sredstev. Uspešen 51-odstotni napad lahko sistem ustavi.

Naslov

Če želite nekomu poslati Bitcoin, potrebujete njegov Bitcoin naslov. Naslov je tehnično SHA-256 hash javnega ključa, vnaprej določen z 1, 3 ali bc1. Lahko je kodiran z base58 ali bech32.

Airdrop

Postopek dodelitve novo ustvarjenega Altcoin obstoječim imetnikom Bitcoin. Običajno ta postopek od uporabnikov zahteva, da v stranko Altcoin vnesejo svoje zasebne ključe - nevarna poteza, ki od uporabnika zahteva, da najprej premakne svoj Bitcoin, preden zahteva svoj zračni klobuk.

Altcoin

Vsaka kripto valuta ali žeton, ki ni Bitcoin. Običajno se uporablja na ponižujoč način. Sinonim za shitcoin.

ASIC

Integrirano vezje, specifično za uporabo. Specializirani čipi, optimizirani za izvajanje hash funkcije SHA-256, ki se uporabljajo v Bitcoin Rudarstvu.

Atomska zamenjava

Zamenjava Bitcoina za Altcoin na način, ki ne zahteva escrowa, se imenuje Atomska zamenjava. Gre za transakcijo, izvedeno pod pogojem druge transakcije in izvršeno s kriptografijo, zaradi česar nobena od obeh strank ne more prevarati. Atomska zamenjava je lahko dober primer pametne pogodbe.

Baza58

Uporablja se za krajše število številk in jih je lažje razčleniti kot binarne ali običajno uporabljane baze10 (z uporabo znanega sistema številk 0-9). Base58 je shema kodiranja, ki se uporablja za običajne naslove Bitcoin, začenši z 1 ali 3. Vključuje številke 1-9, vsi veliki črki razen I & O in vsi mali črki razen l (saj bi jih lahko zamenjali za podobne znake). Glej tudi: Bech32.

Serijska serija

Ponavadi transakcija Bitcoin vsebuje en ciljni izhod in en spremembo. Vendar storitve, ki opravljajo več transakcij, spodbujajo k "paketnim" transakcijam. Ena transakcija z več izhodi namesto z več transakcijami prihrani blokovni prostor in pristojbine.

Medved

Oseba, pesimistična glede Bitcoina.

Bearwhale

Težek trgovec, ki je pesimističen ali prodaja velike količine kovancev.

Bech32

Bech32 je nova shema kodiranja, ki naredi naslove bolj varne, zlasti v okviru večnamenskih shem. Ti naslovi se začnejo z „bc1“ in so običajno daljši od naslovov base58.

BIP

Predlog za izboljšanje Bitcoin je splošno sprejet postopek predlaganja sprememb in dopolnitev kode Bitcoin. Za soglasje Nakamoto niso pomembne vse BIP - nekatere preprosto urejajo postopke, najboljše prakse ali standarde.

Bankomat Bitcoin

Bitcoin Samodejni prodajalci prodajo Bitcoin v zameno za papirno valuto. Nekateri stroji lahko tudi oddajo fiat.

Bitcoin gotovina

Avgusta 2017 je skupina ljubiteljev Bitcoin spremenila soglasna pravila Bitcoina, zlasti tista, ki urejajo velikost blokov. Ker se jim je pridružilo le nekaj rudarjev in udeležencev, se je mreža trajno razvejala. Vsi, ki so držali Bitcoin pred vilicami, so prejeli enak znesek Bitcoin gotovine (znane kot letalnica), s katero se lahko trguje na drugih borzah.

Bitcoin Core

Bitcoin Core je najbolj priljubljen odjemalec Bitcoin.

Bitcoind

Bitcoind, kratek za Bitcoin Daemon, je različica ukazne vrstice Bitcoin Core.

Bitcoin-qt

Bitcoin-qt (izgovorjeno simpatično) je grafični vmesnik Bitcoin Code, najbolj priljubljena odjemalca Bitcoina. Poimenovana po orodju QT widget, na katerem je zgrajena.

Bitcoiner

Oseba, ki uporablja Bitcoin. Transakcije, preverjanje, varčevanje in rudarjenje so vse uporabe Bitcoin.

Blok

Blok vsebuje transakcije. Vsak blok se sklicuje na svojega predhodnika in tvori dolgo verigo nazaj v Blok Genesis. Prva transakcija v bloku trenutno ustvari 12,5 Bitcoin od nikoder - nagrada za blok. V povprečju vsakih deset minut rudar najde blok. Nato se blok razširi po omrežju in ga vozlišča sprejmejo, dokler je v skladu s soglasnimi pravili.

Nagrada za blok

Za vsak blok, ki ga najde rudar, lahko „ustvari“ Bitcoin od nikoder. Koliko Bitcoin lahko ustvarijo, je določeno v Bitcoin-ovih soglasnih pravilih. Bitcoin, ki ga lahko ustvarijo, se imenuje nagrada za blok.

Prvih 210.000 blokov Bitcoin je vsebovalo nagrado 50 BTC, naslednji 210.000 blokov 25 BTC, trenutno 12,5 BTC in leta 2020 bo le 6,25 BTC na blok. 99% vseh kovancev bo miniranih pred letom 2037, vsi razen 100 Bitcoin bodo minili pred letom 2081, vsi razen enega Bitcoina pa do leta 2109. To se bo nadaljevalo, dokler se nagrada za blok ni prepolovila 34-krat, okrog 2145. Od takrat naprej bodo transakcijske pristojbine bodi edina spodbuda za rudarjenje Bitcoina. Glej tudi: Halving.

Blockchain

Bloki se vedno sklicujejo na prejšnji blok, kar ustvari verigo podatkov. Ta veriga se imenuje blockchain.

Blockexplorer

Glej: Explorer

Velikost bloka

Dovoljena velikost bloka v Bitcoin blockchainu. Od leta 2010 je omejitev 1 MB. Programska oprema SegWit omogoča shranjevanje podpisnih podatkov zunaj bloka, s čimer je dejanska največja blokada skoraj dvojna ali celo štirikratna 1MB.

Blokovni prostor

Bloki Bitcoin so omejeni po velikosti, količina razpoložljivega prostora pa se imenuje blockpace. Za uporabo tega prostora obstajajo pristojbine in postopek, skozi katerega rudarji izberejo transakcije in jih vključijo v blok, se imenujejo provizijski trg.

Oddaja

Ob podpisu transakcije ali rudarjenju bloka se zadevni podatki oddajajo v celotno omrežje. Nekaj ​​sekund traja, dokler sporočilo ni doseglo vseh na planetu.

BTC

Najpogosteje se uporabljajo -> označi za Bitcoin. Večina borz seznam Bitcoin navaja kot BTC, nekatere pa navajajo in trgujejo kot XBT.

BTM

Nadomestno ime za Bitcoin ATM.

Bik

Oseba, optimistična glede Bitcoina.

Zmogljivost

Običajno merjeno v transakcijah na sekundo ali TPS, zmogljivost omrežja Bitcoin se razlikuje, odvisno od vrste transakcij. Na splošno znaša med 3 in 5 TPS, odvisno od vrste transakcij, za katere predvidevamo, da se uporabljajo (glejte SegWit in šaržarjenje).

Verižna cepitev

Glej: vilice

Spremeni se

Ko trošite Bitcoin, se boste morali sklicevati na prejšnjo dohodno transakcijo, tako da so vsi Bitcoin vedno obračunani na blockchainu. Toda le redki se prejšnji vnosi ujemajo z zneskom, ki ga želite poslati, zato boste morali vložke združiti skupaj in preostali bitcoin poslati nazaj k sebi kot spremembo.

Državljanska vojna

Civilna vojna Bitcoin iz leta 2017 se je večinoma vrtela okoli vprašanja povečanja velikosti blokov. Končalo se je z ustvarjanjem Bitcoin gotovine in aktiviranjem SegWita v verigi Bitcoin.

Naročnik

Stranka Bitcoin je programska oprema, ki deluje z omrežjem. Lahko je polno vozlišče, SPV vozlišče ali specializirana programska oprema.

Coinbase

Transakcija, ki vsebuje nagrado Block, nima vnosa. Namesto tega se kot njegova zbirka podatkov uporabljajo poljubni podatki, na primer številka ali sporočilo. Da ne bomo zamenjali priljubljene istoimenske borze Bitcoin.

Coinjoin

Tehnika, ki meša transakcije več ljudi, da prikrije, kateri vhodi pripadajo, kateri izhodi.

Hladilnica

Bitcoini, shranjeni na mediju (kot je računalnik, USB ključek ali kos papirja), ki se še nikoli ni povezoval z internetom.

Barvni kovanec

Transakciji je mogoče pripisati (obarvano) poseben pomen, na primer predstavljati dejanje. To dejanje lahko nato premaknete in shranite kot navadno bitcoin transakcijo, ne da bi ga slučajno mešali in porabili z običajnim Bitcoin.

Potrdilo

Ko rudar vključi transakcijo v blok, se šteje, da ima eno potrditev. Vsak naknadno najdeni blok doda še eno potrditev. Le dovolj potrjene transakcije se štejejo za „dokončne“. Zaradi možnosti napadov je mogoče transakcijo, ki ima samo eno ali dve potrditvi, razveljaviti. Toda po šestih potrditvah se na splošno šteje, da je transakcija nepovratna, čeprav je odvisno od velikosti transakcije dvojno, da bi jo potrošili mnogo prej. Za nepotrjene transakcije je običajno mišljeno, da niso varne, čeprav so napadi redki.

Kripto valuta

Denar, zavarovan s kriptografijo na javnem blockchainu.

Kriptografija

Kriptografija ali kriptologija je tehnika skrivanja informacij, zavarovanja in avtentifikacije komunikacij.

Cyberpunk

Žanr umetnosti in literature, v katerem napredna tehnologija nasprotuje distopijski družbi, v kateri vlada revščina. Bitcoin je pogosto povezan s takšno prihodnostjo zaradi svoje anarhistične narave. Ne zamenjujte s Cypherpunkom.

Cypherpunk

Družbeno gibanje, katerega cilj je opolnomočiti posameznika s širjenjem tehnologije, zlasti kriptografije. Bitcoin je bil prvič objavljen na poštnem seznamu Kriptografije, kjer se je zbralo veliko ciferpunk in razpravljalo o njihovih predlogih. "Koda ciferpunkov" je priljubljen slogan, ki se pripisuje gibanju.

Temna denarnica

Eksperimentalna denarnica za Bitcoin, ki uporablja prikrita plačila in coinjoin, da omogoči več anonimnih transakcij

Dnevi uničeni

Meritev, kdaj so kovanci, ki so bili dolgo shranjeni, nenadoma porabljeni. Sto Bitcoin, ki se porabi, ko eno leto ostanejo v denarnici, šteje 36.500 (365 * 100) "Dnevi uničeni." Nenadni trn lahko kaže na to, da je medvedka prodala svoje kovance.

Težavnost

Bloke naj bi rudarji našli v povprečju na vsakih 10 minut. Ko se pridružijo novi rudarji, hitreje in hitreje najdejo bloke. Težavnost prilagodimo na vsakih blokih 2016 (približno dva tedna), da upočasnimo ustvarjanje novih Bitcoinov. Ko rudarji izklopijo svoje stroje, se sčasoma težave zmanjšajo.

Dvojna poraba

Temeljni problem, ki ga rešuje soglasje Nakamoto. V Bitcoin verigi blokov nihče ne more dvakrat porabiti bitcoina po preteku določenega časa in transakcije je potrdil.

V napadu z dvojno porabo bi uporabnik poskušal ogoljufati udeleženca s pošiljanjem kovanca, dobil eno ali dve potrditvi, nato pa napadel blockchain s kopanjem nasprotnega bloka istega -> višina kot blok, ki vsebuje transakcijo. To postane lažje, več napadalne moči ima napadalec (51% napada) in težje je, koliko več potrditev ima blok. Po šestih potrditvah se transakcija na splošno šteje za nepovratno, celo z milijoni dolarjev, porabljenih za napad.

ECDSA

Algoritem digitalnega podpisa Elliptic Curve je algoritem, ki ga Bitcoin uporablja za ustvarjanje parov zasebnih in javnih ključev ter preverjanje njihovih podpisov. Ni jasno, da je Satoshi Nakamoto izbral ta algoritem, saj je bil ob izdaji Bitcoina relativno neznan..

Escrow

Pogodba med dvema trgovskima partnerjema in tretjim posrednikom, za katero se pričakuje, da bo posredovala le, če jih bo pozvala ena od strank, npr. v sporazumu je nekaj narobe.

Pri tradicionalnih skladih je relativno drago, če primerjamo z bitcoini, kjer je mogoče escrow poceni uporabiti z denarnico 2-od-3. Če je pogodba izpolnjena, lahko dve pogodbeni stranki sredstva preneseta, ne da bi morala stranka posredovati v nasprotju s tradicionalnimi dogovori, pri katerih mora posrednik vedno posredovati. Druga prednost pri Bitcoinu je, da posrednik ni nikoli popolnoma pod nadzorom sredstev. Sredstva lahko ukradejo le, če se dogovarjajo z vsaj enim od pogodbenih partnerjev.

Izmenjava

Platforma, kjer je mogoče fiat ali druge žetone kupiti in prodati za Bitcoin. Običajno so borze specializirane za -> OTC, fiat ali žetoni.

raziskovalec

Raziskovalec ali blockexplorer je orodje ali spletno mesto, ki vam omogoča priročno krmarjenje po podatkih, shranjenih v blockchainu. To vključuje iskanje naslovov in z njimi povezanih stanj, nerešene in potrjene transakcije in metapodatke, kot je OP_Return.

Pristojbina

Zaradi omejenega blokovnega prostora mora transakcija plačati pristojbino, da jo vključi v blok. V idealnem primeru se optimalna pristojbina odkrije na funkcionalnem trgu pristojbin. Dolgoročno bodo honorarji glavna spodbuda za rudarje, da nadaljujejo z rudarjenjem, saj bo nagrada za bloke počasi šla na nič.

Trgovanje pristojbin

Zaradi omejenega blokovnega prostora mora transakcija plačati pristojbino, da jo vključi v blok. V idealnem primeru dobro delujoč trg določa, kako drage so pristojbine. V času prezasedenosti je treba plačati višjo pristojbino za potrditev transakcije, nižja pristojbina pa bo omogočila, da transakcija ostane v pomnilniku do trenutkov manjših preobremenjenosti. RBF je pomembno orodje za trg provizij.

Fiat

Denar Fiat je valuta, ki jo izda vlada.

Poplavni napad

Podobno kot DDoS napad, tudi poplavni napad 'poplavi' mempool s transakcijami. Na funkcionalnem trgu pristojbin to povečuje transakcijske pristojbine in omejuje zmogljivost omrežja. Napadi zaradi poplave so za napadalca lahko dragi - bodisi bodo morali plačati rudarske pristojbine za rudarje, ali če so sami rudarji, nosijo oportunitetne stroške, če ne vključujejo drugih plačilnih transakcij.

Vilice

Ko se vsi udeleženci ne strinjajo več o stanju omrežja, se je odrezal. To se lahko zgodi kot posledica napake, napake ali namernega dejanja. Na primer, razširitev pravil (na primer povečanje velikosti bloka ali števila obstoječih bitcoinov) neizogibno vodi do omrežne vilice. Glej tudi: Hardfork in softfork.

Blok Geneze

Vsi blockchaini imajo Genesis Block, ki je prvi blok v blockchainu. Blok Genesis v blockcoin verigi Bitcoin vsebuje sporočilo "The Times | 1/3/2009 | Kanclerka na robu drugega jamstva za banke “. Bitcoinov v Genesis Bloku ni mogoče porabiti.

Razpolovitev

Na vsakih 210.000 blokov se nagrada bloka prepolovi. Z začetkom od 50 BTC na blok leta 2009, trenutno znaša le 12,5 BTC, po dveh prepolov. Sčasoma bo nagrada bloka po 33 razpolovnih urah presegla na nič. Imenuje se tudi „prepolovitev“ (prepolovitev) & se dogaja), ta dogodek je priljubljen, podobno kot novoletni dan Bitcoina.

Hardfork

Vsaka sprememba, ki razširi obstoječo garnituro pravil (kar pomeni, da dovolite nekaj, kar prej NI dovoljeno), velja za trdo moč. Če vsi udeleženci ne nadgradijo svoje programske opreme, bo takšna sprememba pravil povzročila razcep verige, ki se običajno imenuje vilice.

Denarnica denarnice

Specializiran čip, ki vsebuje varno enklavo, v kateri je shranjen vaš zasebni ključ. Če zasebnih ključev ni mogoče izvleči, je denarnica s strojno opremo.

Hash

Hash je izhod a -> hash funkcijo. Naslov Bitcoin je rezultat uporabe funkcije SHA-256 dvakrat v javnem ključu. Bitcoin rudarjenje uporablja isto funkcijo hash, da računalnikom dokaže, da so porabili določeno količino električne energije v Bitcoin-ovem dokazu o algoritmu dela.

Hash funkcija

Hash funkcija je kriptografska 'enosmerna' funkcija, ki stisne vse podatke v številko, znano kot hash. Ta številka se lahko uporabi kot prstni odtis za vse podatke. Hash funkcija se šteje za varno, če izhoda ni mogoče predvideti in če ni dveh znanih nizov, ki bi izračunali isti hash.

Hash rate

Število razpršil, ki jih lahko izvaja Bitcoin rudar.

Glava

Vsak blok ima v glavi 80 bitov. Vsebuje številko različice, razpršitev prejšnjega bloka, koren Merkle vseh transakcij, cilj težav in nonce.

Višina

Vsak blok ima višino, ki je njegovo zaporedje v Blockchainu, ki se začne od Bloka 0 3. januarja 2009.

HODL

Napačno črkovanje pridržanja. Predstavlja etos varčevanja in dolgoročnega načrtovanja, v nasprotju s preprosto porabo kovanca. Številni bitcoinerji so pogosto kritizirani zaradi svoje "miselnosti o zalog", raje kulturo varčevanja in dolgoročno načrtovanje. Iz neznanega razloga v tisku HODL pogosto vidimo kot kratico Hold On for Dear Life.

Vroča denarnica

Denarnica, ki deluje v računalniku ali telefonu, ki je povezan z internetom. Poglej tudi: -> Hladna denarnica.

Vhod in izhod

Transakcija z Bitcoin običajno navaja enega ali več vložkov kot izvor svojih sredstev in dva ali več izhodov. Izhod, ki ne kaže na prejemnika plačila, je sprememba. Samo transakcija s kovansko bazo nima vložka, saj ustvarja Bitcoin iz zraka.

Knjiga

Drugo ime za Bitcoin blockchain. Na splošno je glavna knjiga evidenca transakcij in sredstev, podobna bilanci stanja. V strelovodni mreži ima vsak udeleženec svojo glavno knjigo, medtem ko v Bitcoin mreži vsi delijo isto knjigo.

Lightning Network

Lightning Network je omrežje, ki sedi Bitcoin. Udeleženci se lahko povežejo v omrežje z deponiranjem Bitcoina v specializirane pametne pogodbe. Nato lahko medsebojno sklepajo neskončno transakcije z zelo nizkimi pristojbinami, ne da bi jih omejile omejitve zmogljivosti Bitcoina.

Čas zaklepanja

Značilnost pametnih pogodb, ki se uporabljajo v Lightning Network, je koncept Check-Locktime-Verify ali CLTV. Ustvari transakcijo, ki je unovčljiva šele po preteku določenega časa.

Mainnet

Ime za živo Bitcoin omrežje v nasprotju s testnetom.

Kopnost

Hrošč v standardnih transakcijah z Bitcoin omogoča, da lahko kdo spremeni transakcijski ID, preden je bila transakcija minirana. Ta napaka otežuje veriženje nepotrjenih transakcij med seboj. To je bilo določeno z uvedbo novega standarda transakcij, imenovanega SegWit.

Margin klic

Ko trgujete z Bitcoini z vzvodom, je vaš položaj zavarovan le do točke, ko vaša izguba doseže vaše zavarovanje. Če se to zgodi, vas "pokliče marža", vaše zavarovanje (npr. Vaš Bitcoin) pa se proda in ste rekt.

Maksimalistično

Nekdo, ki je samo lastnik ali uporablja Bitcoin, in ki verjame, da je to edina kriptovaluta ali blockchain sistem, za katerega je treba porabiti čas in trud. Pogosto skupaj s prepričanjem, da bodo močni omrežni učinki vodili le do ene kripto valute, ki prevladuje v svetovnih plačilih.

Mempool

Vsaka stranka vodi evidenco vseh nepotrjenih transakcij. Ta seznam sestavlja mempool. Transakcija se odstrani iz pomnilnika, če stranka meni, da je prestar ali če je vključena v blok.

Združeni rudarstvo

Pri združenem rudarjenju blockchain sprejme delo, opravljeno za drugo blockchain, kot veljavno delo. To omogoča, da rudar naenkrat mine na dveh blokovskih verigah. Namecoin je bil priljubljen kovanec, kovan v združevanju.

Koren Merkle

Enojni hash na dnu (ali na vrhu) drevesa Merkle se imenuje koren Merkle. Nobene vrednosti v drevesu Merkle ni mogoče spremeniti, ne da bi spremenili tudi to korenino. Ta koren je vključen v glavo bloka.

Merkle drevo

Na vrhu (ali spodaj) drevesa Merkle so v bloku vsi ID-ji transakcij. Na vsaki ravni se ID-ji zmeljejo v naslednji sloj, dokler ne ostane samo en hash: -> koren.

Mikroplačilo

Vsako nenavadno majhno plačilo se šteje za mikroplačilo. Plačilo za kavo ali avtobusno vozovnico se lahko šteje za mikroplačilo. Lightning Network omogoča plačila pod 1 Satoshi.

Rudar

Bitcoin rudar je stroj, povezan z Bitcoin omrežjem, ki izvaja neskončne heše, ki se imenujejo dokaz dela. Miner pogosto opisuje tudi osebo, ki upravlja stroj.

Memonično besedno zvezo

Glej: Semena fraza

Luna

Kam gre Bitcoin? Na Luno!

MtGox

Borza s kripto valutami, ki je nekoč predstavljala skoraj ves svetovni obseg trgovanja z Bitcoini. Grozno neplačani leta 2014 so priznali, da so izgubili večino denarja svojih strank.

Multisig

Skrajšano za večnamensko podpisovanje, je multisig vrsta naslova, ki več strankam omogoča kolektivni nadzor nad sredstvi. Multisig 2-of-2 ima dve strani, ki sta potrebni za odjavo pri vsaki transakciji. Običajno se uporablja v mreži strele. 2-od 3 naslovov več vrst se običajno uporabljajo za shranjevanje v hladilniku ali spremstvo.

Nakamoto soglasje

Glavna novost Bitcoina je v njegovi uporabi dokazila o delu. Poimenovan je v čast Bitcoin-ovega izumitelja Satoshija Nakamota.

Namecoin

Edina druga kripto valuta, ki jo predvideva Satoshi Nakamoto, je namecoin ustvarila blockchain, ki bi shranjeval registracije imen, podobno kot URL ali uporabniška imena.

Omrežje

Bitcoin omrežje je sestavljeno iz vozlišč, ki so lahko rudarska ali preprosto preverjajoča. SPV ali lahki odjemalci se uporabljajo samo za transakcije.

Nocoiner

Zaslišujoč izraz za nekoga, ki nima nobene kripto valute, pogosto v povezavi s popolno zavrnitvijo koncepta.

Vozlišče

Računalnik, ki poganja Bitcoin odjemalca, ki preverja celovitost blockchaina in novih transakcij, pa tudi posreduje nove transakcije in bloke svojim vrstnikom. Privzeto se bo vaše Bitcoin vozlišče povezalo z 8 drugimi vozlišči in lahko ga konfigurirate tako, da bo omogočilo več dohodnih povezav. Ker omrežje še posebej ni odvisno od nobenih vozlišč, postane zelo težko za katero koli stranko ovirati vrstnike pri komunikaciji med seboj.

Neskončno

Nonce je del glave bloka. Rudar svobodno izbere nonce, s ciljem najti blok, ki se šteje za vrednost s številnimi vodilnimi ničlami. Koliko ničel je odvisno od cilja zahtevnosti.

Notarska služba

Notarska služba Bitcoin dokazuje obstoj podatkov (na primer dokument ali sliko) pred določenim časom. Z vključitvijo blokovnega hash-ja v podatke je mogoče dokazati obstoj omenjenih podatkov po določenem času in dati razmeroma ozek (~ 10min) časovni interval, v katerem so bili ustvarjeni. Vendar to ne dokazuje verodostojnosti tega dokumenta ali slike - le njegov obstoj.

Enosmerni bankomat

Enosmerni bankomat je stroj, na katerem lahko ljudje kupijo Bitcoin z gotovino ali, manj pogosto, s kartico. Za razliko od dvosmernega bankomata ne more odplačevati gotovine.

Koda OP

Operacijske kode določajo jezik skriptov Bitcoin. Obstaja skoraj 200 kode OP, čeprav so mnoge onemogočene zaradi posebne uporabe ali pa predstavljajo nepotrebno tveganje.

OP_Return

Ta koda OP naredi izhod neveljaven. Še vedno je koristno predvsem vdelati poljubne podatke v Bitcoin blockchain za uporabo v drugih orodjih, kot so notarske storitve.

Sirota

Če se hkrati najdeta dva bloka, je lahko veljaven samo eden. Neveljavni bo osirotel, saj se na njem ne gradijo zaporedni bloki. V redkih primerih lahko veriga začasno vilice, na primer zaradi hrošča ali zlobe. V tem primeru bosta dve stalni verigi ali osiroteli verigi.

P2P

Glej: Peer-to-Peer

P2Pool

P2Pool je bil decentraliziran rudarski bazen, v katerem so rudarji sorazmerno plačani svojemu delu, s čimer so znižali oviro za vstop, da postanejo rudarji pred solo rudarjenjem, tako da so razdelili srečo pri iskanju bloka pri večjem številu uporabnikov in zagotovili stabilen pretok dohodka

P2SH

Naročite na Script Hash. Namesto da bi Bitcoin poslal javni ključ, ga lahko pošljemo tudi v skriptu. Če želite unovčiti ta kovanec, mora lastnik razkriti skript in skript mora biti uspešno izveden. S to tehniko je mogoče ustvariti pametne pogodbe v Bitcoinu. P2SH naslovi se začnejo s številko 3, v nasprotju z 1 za običajne naslove.

Papirnata denarnica

Papirnata denarnica je kos papirja, ki vsebuje neobdelan zasebni ključ ali pa seme v denarnici. Služi bodisi kot varnostna kopija denarnice ali pa je oblika hladilnika.

Peer-to-peer

"Bitcoin: Peer-to-peer elektronski denarni sistem" je naslov Bitcoin -> Bel papir. Peer-to-peer pomeni, da ne obstaja centralizirana arhitektura in da se lahko vsakdo pridruži omrežju in se pogovarja neposredno z drugimi udeleženci. Drugi priljubljeni sistemi P2P vključujejo BitTorrent in I2P.

V teku

Nerešena transakcija je tista, ki je bila oddana v omrežje, vendar še ni bila vključena v blok. Običajno sedi v membrani.

Dan pice

22. maja 2010 je razvijalec Laszlo Hanyecz kupil dve pizzi v skupni vsoti 10.000 BTC. To je bila prva znana transakcija, v kateri so Bitcoin uporabili za nakup fizičnega blaga. Kot je razkrilo v komentarju, se zdi, da je Satoshijeva najljubša pica Ananas in Ham, čeprav mnogi upajo, da se je samo šalil.

Prodajno mesto

Naprava ali števec, kjer se nekaj prodaja. V okviru Bitcoin je to običajno vtičnik, spletna aplikacija, aplikacija na telefonu ali integracija s tradicionalno napravo PoS. Ne zamenjujte se z dokazi o vložku.

Bazen

Rudarski bazen omogoča majhnim rudarjem, da sodelujejo in skupaj najdejo rešitev veljavnega bloka. Rešitve so združene in vsi se izplačajo sorazmerno z dobitki v bazenu, čeprav se natančno našteva.

PoS

Glej: dokazi o vložku, sranju ali prodajnem mestu

PoW

Glej: Dokazilo o delu

PPS

Plačilo na delnico, pogosta metoda za rudarjenje bazenov, s katero lahko ugotovite, koliko plača vsak rudar. PPS pomeni, da se rudarju plača fiksna vsota na hash, ne glede na to, ali bazen najde blok ali ne. Če ima bazen srečo, bo obdržal dobiček, lahko pa tudi nesrečo in bankrotiral.

Zasebni ključ

Zasebni ključ Bitcoin je naključno število 256 bitov. Iz zasebnega ključa je javni ključ izpeljan z algoritmom ECDSA. Ta javni ključ se nato dvakrat pomiri z uporabo SHA-256, kodiranega z bazo58 in predpono z 1, da dobi svoj naslov. Drugi formati naslovov, kot sta bech32 in P2SH, imajo tudi zasebne in javne ključe, vendar so naslovi kodirani drugače.

Dokaz o opeklini

Nekatere kripto valute uporabljajo zaščitni sistem za dodelitev delnic v svojih verigah PoS. Da bi pridobili delež v novem sistemu, bi uporabniki morali uničiti svoje Bitcoin, na primer z uporabo OP_Return.

Dokazilo o vložku

Znano je, da je dokaz o delu Bitcoina namerno visoko energijsko intenziven. Alternativno dokazi o modelu deležev rudarji izdelajo veljaven blok z glasovanjem z kovanci, ki jih imajo v veljavni verigi. Zamisel o PoS je pred časom dokazovala, da je Bitcoin delo, vendar med kripto valutami ni nikoli našel široke uporabe.

Dokaz o delu

PoW je imenovan tudi Nakamoto Consensus, PoW pa je Bitcoin-ov konsenzus algoritem. Rudarji uničujejo električno energijo tako, da glavo bloka različno razlikujejo, dokler ne najdejo veljavnega bloka glede na težavo. Čim več električne energije nekdo uniči, večja je verjetnost, da bo našel nov blok, ki jih bo nagradila za svoja prizadevanja z novo kovanim Bitcoin-om, imenovanim transakcija coinbase.

Protokol

Protokol Bitcoin je niz pravil, ki urejajo, kaj naredi veljaven blok transakcij, in kako vozlišča komunicirajo med seboj. Nekatere dele protokola je enostavno spremeniti, za druge pa je potrebno soglasje celotnega omrežja, zato spremembe niso verjetne, ne da bi vdrli v verigo. Protokol Bitcoin razen svoje kode nima uradno napisanih specifikacij.

Javni ključ

Javni ključ izhaja iz zasebnega ključa. Javni ključ je točka na krivulji ECDSA. Koordinate x in y so vsake 256 bitov, s čimer je javni ključ 512 bitov.

RBF

Zamenjajte s pristojbino. Ta standard omogoča, da nekdo poveča svojo transakcijsko provizijo in nadomesti svojo transakcijo v pomnilniku. To ljudem omogoča, da za transakcije z nizko prioriteto določijo nižjo provizijo in jo pozneje zvišajo, če bo raven pristojbine ostala visoka ali če transakcija postane prednostna.

Rekt

Dogodek, v katerem pri trgovanju s kriptovalutami izgubite vse. Kratek za "razbit." Glej tudi: Margin klic.

Satoši

V čast svojega ustvarjalca, Satoshija Nakamoto, se najmanjša enota bitcoina imenuje Satoshi. Satoshi je 1/100 milijonov ali 10 ^ -8 Bitcoin. Skozi druge plasti, kot je Lightning Network, lahko takšne enote postanejo še bolj delljive v mil-satoshis ali 10 ^ -11 Bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Ustvarjalec ali ustvarjalci Bitcoina so za objavo Bitcoin uporabili psevdonim Satoshi Nakamoto -> Beli papir in komunicirajte s sodelavci. Satoshi je bil nazadnje zaslišan decembra 2010.

Scenarij

Bitcoin omogoča, da transakcije vključujejo skripte, ki jih je mogoče uporabiti za ustvarjanje pametnih pogodb. Bitcoin uporablja svoj lasten in edinstven skriptni jezik. Mogoče je namesto javnega ključa poslati Bitcoin tudi v hash skripta (P2SH). Glej tudi: Oznake OP.

Jezik skripta

Skriptni jezik Bitcoin omogoča oblikovanje zapletenih pravil za odkup vnosa, kot so večnamenske in pametne pogodbe. Zaradi varnostnih razlogov je število OP kod omejeno, zanke ni in jezik ni Turing popoln.

Drugi sloj

Omrežja, ki uporabljajo Bitcoin blokovno verigo samo za zasidranje ključnih informacij ali pametnih pogodb. Takšna omrežja so pomembna za povečanje števila Bitcoin na milijarde uporabnikov. Primeri vključujejo notarske storitve in strelovodno mrežo.

Semena fraza

Namesto da bi ustvarili varnostno kopijo vsakega zasebnega ključa v Bitcoin denarnici, se lahko uporabi generična fraza (ali mnemonična fraza) za ustvarjanje neskončnih naključnih naslovov. Za njihovo varnostno kopijo je potreben samo stavek in to dejanje je treba izvesti samo enkrat.

SegWit

Nova vrsta transakcij, ki odpravlja težavo popravljivosti starih Bitcoin transakcij. Izveden kot softfork, vendar je v kombinaciji s pomanjkanjem povečanja velikosti bloka postalo sporno vprašanje, ki je prispevalo k denarni vilici Bitcoin.

SHA-2

SHA-2 je družina šivalnih funkcij, ki jo je oblikovala ameriška agencija za nacionalno varnost. SHA-256, SHA-384 in SHA-512 so vsi del te družine.

SHA-256

SHA-256 se pogosto uporablja v Bitcoin-u, na primer pri ustvarjanju naslovov in rudarjenju. Je del družine SHA-2.

Shitcoin

Glej: Altcoin

Podpis

Kriptografski podpis lastniku zasebnega ključa omogoča, da dokaže, da ga ima, ne da bi ga razkril. V Bitcoinu se uporablja predvsem za dokazovanje lastništva nad vašimi kovanci.

Svilena cesta

Med letoma 2011 in 2013 je bila Silk Road priljubljena tržna mreža za trgovanje z mamili in tihotapljenjem. Zagotovo je pomagal Bitcoin doseči priljubljenost in pokazal uporabnost in odpornost omrežja. Številne okoliščine nastanka Silkove poti in dokončnega odvzema oblasti še vedno niso znane. Zaradi domnevne vpletenosti na trg Silk Road Ross Ulbricht trenutno prestaja dosmrtno kazen zaradi trgovine z mamili in pranja denarja..

Pametna pogodba

Pametna pogodba tehnično ni pametna niti pogodba. Gre za računalniški program, ki ga izvaja distribuiran sistem, na primer omrežje Bitcoin. Njegova pravila so pregledna in jih ni mogoče prevarati. Kot tak se šteje za neraspadljiv.

Softfork

Softfork je sprememba pravil, ki zaostri pravila omrežja. Vsi bloki, ustvarjeni pod to novo garnituro pravil, so sprejeta v vozliščih, ki sledijo stari skupini pravil, ne pa nujno, da bodo vsi bloki, ustvarjeni pod staro garnituro pravil, še naprej veljavni. Za razliko od trde vilice mehka vilica ne vodi do stalne vilice, če jo prisili več kot 50% moči hash-a.

Solo rudarjenje

Solo rudarjenje pomeni, da subjekt ni del bazena, ampak namesto tega sam poskusi minirati polne bloke. Zaradi ogromne moči hashina in zaradi sreče pri iskanju veljavnih blokov je solo rudarjenje vse težje in redkejše.

Neželena pošta

Omrežje je mogoče pošiljati neželeno in ustvariti veliko število transakcij zase ter napolniti blok. To poviša pristojbine in na splošno Bitcoin dražje uporablja, hkrati pa zmanjšuje njegovo zmogljivost. Omejitev velikosti bloka obstaja za zmanjšanje stroškov, ki jih ima tak napad na vozlišča, in za zagotovitev, da omrežje tudi med takim napadom ostane funkcionalno. Ker pa rudarji zaslužijo transakcijske provizije, bi lahko izvedli takšen napad razmeroma poceni.

Porabljeni izhod

Vsaka transakcija ima vsaj en vhod in en izhod. Če je izhod tudi vhod v drugo transakcijo, se šteje, da je porabljen. Če želite izračunati svoje stanje Bitcoin, seštejte vrednost neizkoriščenih izhodov, za katere imate zasebni ključ.

SPV

Poenostavljeno preverjanje plačila. V Bitcoin -> Satoshi razpravlja o možnosti SPV. Voznikom bi omogočila, da se med seboj opozarjajo na neveljavne bloke, ne da bi bilo treba preveriti celotni blok. SPV še ni uspešno izveden in je morda nemogoč, saj negativ (da blok ni veljaven) ni mogoče dokazati. Ne zamenjujte z denarnicami SPV.

Denarnica SPV

Nekatere denarnice se oglašujejo kot SPV Denarnice. Ne potrdijo celotne Bitcoin blockchain, temveč se za izračun stanja zanašajo na vozlišča. Bodite previdni, saj bi lahko taka vozlišča teoretično ležala glede ravnotežja in veljavnosti transakcij z denarnico SPV, torej s svojimi zmanjšanimi varnostnimi lastnostmi.

Stealth plačila

Prikrita plačila omogočajo dvema strankama, da drug drugemu plačujeta, ne da bi drug drugemu neposredno pošiljali Bitcoin naslov, ki bi ga lahko prestregli. Namesto tega se pogajajo o ključu.

Cilj

Številka, ki opisuje trenutno težavo. Da bi bil blok veljaven, mora biti hash njegove glave manjši od cilja.

Testnet

Bitcoin Testnet je podvajanje Bitcoin-ove kode in omrežja. Kovanci testne mreže nimajo vrednosti in se uporabljajo za testiranje aplikacij. V zvezi s Testnetom se Bitcoin pogosto imenuje Mainnet.

Ticker

Simboli nalepk se na borzah uporabljajo za identifikacijo podjetij in valut. Bitcoin običajno uporablja simbol -> BTC, ampak -> Priljubljen je tudi XBT.

Časovni žig

Dokument je mogoče časovno žigosati z vgradnjo njegovega hash-a v blok verige Bitcoin z uporabo OP_Return. Glej tudi: Notarska služba.

Žeton

Žeton je predmet, ki predstavlja pravico. Po tej definiciji se lahko Bitcoin šteje za žeton (pravica do trgovanja z Bitcoin blockchain). Pogosteje so žetoni mišljeni kot predstavljanje dejanj, pogodb ali fizičnih predmetov. Glej tudi: a href = ”# color-coins”>Barvni kovanci.

TPS

Transakcije na sekundo Glej tudi: Zmogljivost.

Transakcija

Transakcija z Bitcoini je podpisano sporočilo. Sklicuje se na -> vhodno transakcijo in vsebuje vsaj eno -> izhod. Ustvarijo jih a -> denarnice in nato prešla na -> vozlišč, ki jih hranijo v svojih -> mempool. Takoj ko -> rudar je vašo transakcijo vključil v -> blok, se šteje -> potrjeno.

Številka transakcije

Vsaka transakcija ima identifikator. Medtem ko starejši posli omogočajo napako, zaradi katere je ta ID popravljiv, imajo transakcije SegWit determinističen ID transakcije. To omogoča omrežja drugega sloja, kot je strelovod.

Turing popoln

V priljubljeni uporabi je računalnik Turing popoln, če lahko simulira drug računalnik. Poimenovan po Alanu Turingu, to na splošno pomeni, da lahko stroj izračuna katero koli poljubno računsko funkcijo. Bitcoin ni Turing popoln, saj ima njegov skriptni jezik omejeno delovanje. Ta omejitev je zavestna odločitev, saj je zavarovanje stroja z omejeno funkcionalnostjo veliko bolj obvladljiva naloga.

Dvosmerni bankomat

V nasprotju z enosmernim bankomatom lahko Dvosmerni denar izplača v zameno za Bitcoin.

TXID

Glej: ID transakcije

Neporabljen izhod

Glej: Porabljeni izhod

Naslov nečimrnosti

Bitcoin naslov, ki se zdi, da črkuje besedo ali je sestavljen samo iz določenih znakov. Izdelana je tako, da hitro ustvarite zasebne ključe, iz njih pridobite naslov in jih preverite glede na želeni rezultat. Glede na to, koliko naj bi trajal naslov nečimrnosti, bi to lahko trajalo zelo dolgo ali pa bi bilo povsem nemogoče.

Vbajt

Merjenje podobno kot teža. En Vbyte je 4 teže enote.

Denarnica

Programska oprema, strojna oprema ali papir, ki hrani vaš Bitcoin. Vsebino vsebuje neposredno zasebni ključ ali izvorno gradivo za pridobivanje več zasebnih ključev. Denarnica za ure vsebuje samo javne ključe, vendar jih lahko uporabite za ustvarjanje nepopisanih transakcij ali za preverjanje stanja.

Utež

Za transakcije SegWit je manj smiselno izračunati njihovo velikost, saj so razdeljene med transakcijo in podpisom. Enota teže predstavlja 1/4000.000 največje velikosti bloka. Alternativna oblika so vbajti.

Kit

Nekdo, ki trguje z veliko količino Bitcoina. Glej tudi: Bearwhale.

Bel papir

Dokument osem strani je objavil -> Satoshi Nakamoto 31. oktobra 2008, ki opisuje osnovno funkcionalnost Bitcoina.

XBT

Alternativa -> označi Bitcoin za pogosteje uporabljani BTC. Namenjeno je skladnosti z ISO 4217, ki ureja, da se nevladne valute začnejo z X.

Ničelno znanje

Vrsta kriptografske sheme, ki uganko dokaže rešitev, ne da bi razkrila podatke o tej sestavljanki. Dokazi z ničelnim znanjem so lahko v različnih oblikah, na primer, da se dokaže, da je vsota vhodov in izhodov enaka drug drugemu, ne da bi razkrili vsoto.

Obsežni slovar Bitcoin
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.