Tehnična varnost za preživele nasilje v družini

[ware_item id=33][/ware_item]

Vsebinsko opozorilo: V tem priročniku so obravnavani vidiki nasilja v družini in zlorabe.


Nasilje v družini gre za zlorabo moči in nadzora, ki je lahko v različnih oblikah. Tehnologija lahko pogosto služi kot glavno orodje za nadzor in zatiranje v spletu in izklopu.

Preživeli člani niso odgovorni za ali nadzirajo ravnanja svojih zlorab, vendar jim učenje o tem, kako se lahko tehnologija uporablja proti njim, pomaga, da ponovno prevzamejo nadzor in sprejmejo varnostne ukrepe za zaščito.

Ta priročnik ponuja nasvete, kako bolje zaščititi in nadzorovati tehnologijo, uveljaviti svojo avtonomijo v digitalnem okolju in si prizadevati za vzpostavitev varnosti in zaščite.

Poudarek tega vodnika je predvsem na prisilnem nadzoru in zlorabah, povezanih s tehnologijo. Za pomoč pri drugih vidikih nasilja v družini in nujno pomoč se obrnite na družinsko nasilno organizacijo, ki ji zaupate.

Preden začnete brati, če verjamete, da nekdo nadzira vaše naprave, obiščite to stran z naprave, do katere oseba nima fizičnega ali oddaljenega dostopa, kot je javni računalnik, ali pa uporabite brskalniško okno v brskalniku za zasebno brskanje po tej strani..

Contents

Skočiti…

Pomen digitalne varnosti v primerih nasilja v družini

Oddelek 1: Zaupajte svoji napravi

 • Kako ugotoviti, ali je nekdo hitel vaš telefon, računalnik ali drugo napravo
 • Prepričajte se, da lahko zaupate telefonu
 • Prepričajte se, da lahko zaupate računalniku
 • Poskrbite, da boste lahko zaupali pripomočkom v vašem domu
 • Prepričajte se, da lahko avtomobilu zaupate

Oddelek 2: Kako zavarovati datoteke, podatke in pomembne informacije

 • Datoteke shranite v oblak
 • Uporabite dvofaktorsko preverjanje pristnosti
 • Uporabite tajne ključke USB
 • Optično preglejte najpomembnejše zapise
 • Zavarujte svojo prisotnost na družbenih medijih

Oddelek 3: Kako zaščititi svoje komunikacije pred nadzorom

 • Šifrirajte klepete
 • Pazite na metapodatke telefona
 • Zaščitite svoj e-poštni račun

Oddelek 4: Kako vzpostaviti finančno neodvisnost

 • Zaščita vašega bančnega računa
 • Izogibajte se spletnemu in telefonskemu bančništvu
 • Skrijte svoje kreditne kartice
 • Ne uporabljajte skupnih bančnih računov
 • Odprite svoj bančni račun
 • Uporabite denar in druga sredstva na prinašalca

Oddelek 5: Kako uporabiti TAILS za zaščito računalniških dejavnosti

 • Pridobite palico TAILS
 • Zaženite računalnik
 • Nastavite geslo
 • Uporabite palico TAILS
 • Stvari, ki jih morate upoštevati

Povzetek

Pomen digitalne varnosti v primerih nasilja v družini

Uporabljamo tehnologijo v skoraj vseh vidikih svojega življenja - za komunikacijo s prijatelji in družino, za opravljanje dela, za upravljanje financ in celo za nadzor gospodinjskih aparatov - in skoraj vedno imamo vsaj eno povezano napravo na ali v bližini. Ta digitalizacija našega življenja sicer prinaša številne koristi in pomeni, da lahko nasilneži uporabijo tehnologijo za spremljanje, sledenje, zalezovanje in nadzor nad svojimi žrtvami..

Situacije nasilja v družini lahko predstavljajo edinstven nabor digitalnih varnostnih izzivov, ki jih drugi varnostni vodniki morda ne bodo zajeli.

Na primer, večina ljudi lahko razumno domneva, da nihče ni posegal v njihov telefon ali računalnik. Podpiranje naprav je drago in nevarno, tudi za napadalce, kot so kriminalne organizacije, hekerji in vladne agencije, deloma tudi zato, ker običajno zahteva fizični dostop do vaše naprave. Toda v primerih zlorabe v družini je varnost informacij poseben izziv, saj ne morete samozavestno zaupati lastni strojni opremi in napravam, še posebej, če si dom delite s svojim zlorabnikom, ker lahko imajo dostop do vaših stvari.

Poleg tega lahko nadzorni partner s prisilo ali prevaro poskusi pridobiti dostop do vaših spletnih računov - na primer e-pošte, družbenih omrežij, spletnega bančništva in več..

Sposobnost pridobiti zaupanje, da vaše naprave niso ogrožene in uveljaviti nadzor nad vašo spletno aktivnostjo, je pomemben korak pri ponovni pridobitvi digitalne avtonomije.

Kako pridobiti svojo digitalno avtonomijo

Obseg tega vodnika

Uporabite ta vodič, če…

 • Imate družinsko zlorabo s tehnologijo
 • Sumite, da je morda nekdo vohunil za vašo računalniško ali telefonsko aktivnost
 • Bojite se, da vas bo morda tarča kdo v vašem domu ali družini
 • Želite varen način komunikacije z ljudmi, ki jim zaupate
 • Pomagate nekomu, ki doživlja izkušnje z družinsko zlorabo in povečuje varnost

Ta vodič vam bo pokazal, kako uporabljati tehnologijo, da se zaščitite pred nadzorom, da boste lahko varno vzdrževali stike z ljudmi, ki so vam blizu, in zasebno poiskali pomoč..

Ta priročnik naj bi služil kot bolj tehnična dopolnitev drugim vodičem na to temo in ne kot nadomestilo za njih, kot so navodila HACK * BLOSSOM in naši prijatelji iz Nacionalne mreže za boj proti nasilju v družini.

Oddelek 1: Zaupajte svoji napravi

Če želite varno uporabljati svojo napravo, morate vedeti, da ji lahko zaupate. Vaša naprava je morda telefon, prenosni računalnik ali namizni računalnik ali je morda avtomobil ali televizija. Če želite zaupati svoji napravi, je najbolje, da jo skrijete in preprečite, da bi kdo izvedel za njen obstoj. V primeru vašega avtomobila je skrivanje njegovega obstoja skoraj nemogoče, zato morda ne boste mogli popolnoma zaupati v njegovo varnost.

Nekatere naprave je enostavno fizično spremeniti, druge pa ne. Na primer, na svoj avtomobil je enostavno pritrditi GPS sledilnik, vendar je težko spremeniti svoj iPhone, saj je iPhone težje odpreti in v njem ni prostega prostora za dodatne dele.

V primeru, da sumite, da je nekdo posegel v vaš telefon, glejte naslednje: izgubljeni deli, manjkajoči vijaki ali praske, kjer so deli zlepljeni. Če ste v dvomih, se potrudite s previdnostjo in predpostavite, da vaša naprava ni varna.

Kako ugotoviti, ali je nekdo hitel vaš telefon, računalnik ali druge naprave

Ni zanesljivega načina vedeti, ali je nekdo posegal v vaše naprave ali če nekdo uporablja vaše naprave proti vam.

Vendar obstaja nekaj znakov, ki lahko kažejo, da nekaj ni v redu. V nadaljevanju tega članka boste izvedeli, kako si lahko povrnete zaupanje v svojo napravo.

Znaki, da je bila vaša naprava morda posežena v:

 • Vaša naprava vam je že nekaj časa vzeta
 • Vaša naprava se obnaša drugače, kot pričakujete
 • Napakova oseba vas odvrača od uporabe drugih naprav ali puščanja naprave doma
 • Vaš zavajalec pozna stvari, za katere ne bi pričakovali, na primer s kom ste govorili, kje ste bili ali vsebino e-poštnega sporočila
 • Prejemate obvestila, da je nekdo dostopal do vaših računov brez vaše vednosti ali privolitve

Kako naj vem, ali je nekdo tebi prisluhnil

Prepričajte se, da lahko zaupate telefonu

Pametni telefoni nudijo privzeto varno zaščito, vendar lahko vsakdo, ki ima dostop do naprave, ogrozi varnost vašega telefona. Če ste telefon sami nastavili z dobro geslo in če še nihče ni imel dostopa do vaše naprave, potem lahko verjetno domnevate, da je varen.

Če svojega telefona niste sami nastavili, bi lahko vaš zasliševalec uporabljal vaš telefon za sledenje. Morda so na vaš telefon namestili vohunsko programsko opremo, ki jim omogoča, da ves čas spremljajo lokacijo vašega telefona. "Napaka" vašega telefona zahteva fizičen dostop do naprave, vendar je to mogoče storiti v manj kot eni uri. Ta postopek, imenovan ukoreninjenje, odstranjuje varnostne funkcije in zaščitne ukrepe, ki jih je predhodno namestil proizvajalec telefona.

Korenje omogoča, da se v telefon namesti vsa programska oprema, ki je nevidnemu očesu nevidna. Ta programska oprema deluje v ozadju in svojim zlorabam posreduje podrobnosti o vašem prebivališču. Težko je vedeti, ali je telefon zakoreninjen ali ne. Še več, številne trgovine za popravilo telefonov ponujajo zakoreninjenje kot storitev, tako da tudi če vaš zapustnik ne pozna tehničnih sposobnosti, bo morda še vedno našel način, kako slediti svojemu kraju.

Obnovite telefon na tovarniške nastavitve

Ko niste prepričani, ali je nekdo namestil programsko opremo za sledenje, obnovite telefon na tovarniške nastavitve. Za večino naprav, kot so novejši telefoni Android in iPhoni, bo povrnitev telefona na tovarniške nastavitve napravo povrnila v razumno stanje integritete. Za večino telefonov Android pa boste morali napravo "bliskati" z novo različico Androida (aka ROM) iz nič. To zahteva malo strokovnega znanja, vendar obstajajo vodniki na spletu, ki vam pokažejo, kako to storiti.

Ko ponastavite telefon na tovarniške nastavitve, ga nastavite z močno geslo (težko ugibanje, naključno ustvarjeno geslo, ki ga ne uporabljate nikjer drugje, ali številko s vsaj šestimi enoličnimi števkami) in se prepričajte, da omogočiti šifriranje naprave Ne uporabljajte integriranega bralnika prstnih odtisov ali obraza v telefonu, ker lahko to nekomu odklene vašo napravo brez vaše vednosti, na primer s prstom med spanjem. Z omogočeno močno kodo za geslo in šifriranjem lahko zdaj ponovno zaupate svoji napravi.

Prepričajte se, da lahko zaupate računalniku

Tako kot pametnim telefonom lahko svoj prenosnik verjetno zaupate, če ste ga sami nastavili in uporabljali šifriranje na trdem disku in ste edini, ki ima dostop do njega. Na žalost zavarovanje računalnika ni tako enostavno kot nastavitev pametnega telefona, saj računalniki le redko dobijo možnost ponastavitve na tovarniške nastavitve.

Pazite na keyloggerje

Na splošno je nekdo veliko lažje posegati v strojno opremo namiznega računalnika kot pri prenosniku. Zunanja miška in tipkovnica omogočata enostavno pritrditev fizičnega zapisovalnika ključev na vaš računalnik. Keylogger je naprava, ki beleži vse vaše pritiske tipk in omogoča, da nekdo vidi vse vnesene občutljive podatke, na primer gesla, naslove in korespondenco.

Če želite preveriti, ali je na računalnik povezan fizični keylogger, sledite kablu tipkovnice do točke, ko doseže računalnik. Če je med kablom in računalnikom malo naprave (podobno kot USB-ključ), je morda naprava vpisovalnik ključev (ali, kar je manj zaskrbljujoče, samo adapter). Upoštevajte, da so naprednejši keyloggerji nameščeni na notranji strani ohišja računalnika in jih je težko opaziti.

Če dvomite, pojdite v knjižnico

Če ne morete zaupati svojemu računalniku ali pametnemu telefonu, lahko v knjižnici najdete zanesljiv računalnik. Knjižnica ima tudi prostore za kopiranje in pregledovanje svojih dokumentov, knjižnično osebje pa vam pomaga in dobro usposobljeno pomaga pri varovanju dokumentov v spletu in komunikaciji z drugimi, tudi če doma nimate dostopa do zaupnega računalnika..

Napol zaupajte svoji napravi

Tudi če ne morete popolnoma zaupati svoji napravi, obstaja velika verjetnost, da vaš nasilnež ni super heker, ki lahko namesti prefinjeno zlonamerno programsko opremo in se ujema z vašo strojno opremo, da vas bo imel pod nadzorom.

V tem primeru je nekaj preprostih ukrepov, ki jih lahko uporabite za varno in zasebno uporabo računalnika:

 • Datoteke shranjujte na pogonih USB in skrivajte pogone USB na varnih mestih. Za dodatno varnost razmislite o šifriranju pogona in nastavitvi gesla (ta funkcionalnost je vgrajena v sistem Windows in macOS).
 • Brskaj po internetu v oknu brez beleženja zgodovine, da bi preprečil, da bi se zloraba prebijala po spletni zgodovini.
 • Uporabite močna gesla.

Kopijo brskalnika Tor lahko shranite tudi na ključku USB in ga uporabite za zasebno brskanje po spletu. Na koncu tega članka boste našli uvod v TAILS, ki je operacijski sistem, ki deluje iz ključa USB za zaščito vaših podatkov in spletne aktivnosti - tudi v nezaupljivih računalnikih.

Poskrbite, da boste lahko zaupali pripomočkom v vašem domu

Vse zgoraj velja za druge omrežne naprave, ki jih imate doma, še posebej, če imajo funkcije, ki jih je mogoče uporabiti za nadzor, kot so kamere, mikrofoni ali senzorji gibanja. Te naprave imajo pogosto slabo varnost; Kadar potrebujete zasebnost, je lažje biti brez pogleda ali slišati teh naprav.

Preverite v avtomobilu napake.

Prepričajte se, da lahko avtomobilu zaupate

Fizične spremembe vašega avtomobila bi bilo težko opaziti, če niste avtomobilski strokovnjak. Lahko najamete avtomehanika, ki bo avtomobil pomeril zaradi hroščev ali GPS sledilcev, vendar je to lahko drago, če ne omenimo nevarnega, če je vaš zavarovanec pozoren na vaše bivanje in finančno dejavnost. Zaupati avtomobilu je lahko težko. Zlodujoče znanje o znamki, modelu in registrski tablici vašega avtomobila lahko tudi olajša iskanje vas.

Vožnja z nekom je dobra alternativa uporabi lastnega avtomobila. Taksiji, avtobusi in vlaki so prav tako dobre možnosti, če plačujete z gotovino. Plačilo z gotovino odstranjuje kakršno koli finančno sled, ki naj ga sledi vašemu zlorabcu.

Bodite previdni pri uporabi aplikacij za skupno rabo, saj bodo morda prek aplikacije na voljo vaša podrobna zgodovina vožnje in dokazila zapustijo na izpisku vaše kreditne kartice.

Zaupanje svoji napravi je močan korak k doseganju osebne avtonomije, saj vam omogoča, da svojo napravo obdržite, ne da bi pri tem ogrožali zasebnost, in vam omogoča namestitev aplikacij za sporočanje, tako da lahko varno komunicirate z ljudmi, ki jim zaupate (več o tem v nadaljevanju).

Oddelek 2: Kako zavarovati datoteke, podatke in pomembne informacije

Datoteke shranite v oblak

Če imate napravo, ki ji lahko zaupate, bi moralo biti vaše datoteke in podatke preprosto varno pred zapustnikom. Lahko se prijavite za storitve spletnega shranjevanja (aka storitve za shranjevanje v oblaku, na primer Dropbox ali Spideroak) in shranite čim več datotek v spletu. Tudi če izgubite dostop do svoje naprave, boste še vedno lahko dostopali do datotek, shranjenih v oblaku. Ne pozabite zaščititi svojega računa za shranjevanje v spletu z močnim geslom, ki ga poznate samo vi, sicer pa lahko vaše datoteke v vašem računu za shranjevanje v oblaku postanejo ranljive za krajo ali vohljanje.

Uporabite dvofaktorsko preverjanje pristnosti

Če želite zaščititi svoje podatke in račune v oblaku pred neželenim dostopom, se prepričajte, da imate edini dostop do svojega e-poštnega naslova in da ste edini, ki pozna geslo. Če imate napravo, ki ji zaupate, in veste, da vaš nasile nima dostopa do nje, bo dvofaktorsko preverjanje pristnosti preprečilo dostop do vašega računa. Če ne morete zaupati in zaščititi svoje naprave, je ne uporabljajte.

Če boste morali vnesti rezervni e-poštni naslov ali drugo telefonsko številko, razmislite o vnosu e-poštne številke ali telefonske številke zaupanja vrednega prijatelja, ne pa svojega. Nekatere storitve, kot je Googlova 2FA, vam omogočajo, da natisnete niz "rezervnih kod", ki jih lahko uporabite v primeru, da izgubite dostop do telefona. Prepričajte se, da imate varno mesto za shranjevanje teh rezervnih kod, če uporabljate to funkcijo.

Uporabite tajne ključke USB

Če ne morete zaupati svoji napravi, lahko podatke še vedno varno shranite, čeprav je datoteke težje varovati. Skrivne ključke USB bodo naredile trik - dokler jih boste skrili nekje na varnem.

Še bolje, shranite datoteke na USB ključe s tajnimi particijami; če bi vaš nasilec dobil enega od teh razdeljenih ključkov USB in ga priključil na računalnik, bi bilo videti, da bo USB ključ pokvarjen, namesto da bi razkril vse vaše datoteke. Če ste tehnični ali če imate prijatelja, lahko šifrirate svoj USB ključek ali ustvarite šifrirano skrito prostornino z brezplačnim programom Veracrypt.

Optično preglejte najpomembnejše zapise

Skenirajte, fotografirajte ali naredite kopije vseh svojih pomembnih dokumentov, kot so rojstni listi, poročne listine, dokumenti za priseljevanje, dokumenti vaših otrok, šolske diplome, potni listi, vizume, kreditne kartice, zdravstveni karton, sodni vložki, policijska poročila, zavarovalniški dokumenti, in vozniških dovoljenj. Ti zapisi vam bodo olajšali vrnitev teh dokumentov v primeru, da vam jih zloraba odvzame. Brez teh dokumentov se boste lahko soočili s težavami, če želite zapustiti državo, delati, glasovati ali voziti avtomobil ter v nekaterih primerih dobiti osnovno zdravstveno zdravljenje.

Če nimate dostopa do optičnega bralnika ali fotokopirnega stroja, pojdite v lokalno knjižnico.

Zavarujte svojo prisotnost na družbenih medijih

Podobno kot v vaši shrambi v oblaku ali po e-pošti, boste morali svoje račune na družbenih medijih zavarovati pred vdorom. Izkoristite dvofaktorno overjanje in poskrbite, da bo e-poštno sporočilo, ki ga navedete ob registraciji, varno.

Vaš zapustnik lahko uporabi vašo prisotnost v družbenih medijih, da vas anketira. Preglejte nastavitve zasebnosti vsakega od svojih računov in v celoti razmislite o umiku dovoljenj za lokacijo iz aplikacij. Morda boste želeli svoj račun nastaviti na zasebnega ali ustvarjati račune samo pod psevdonimi. Kljub temu bodite opozorjeni, da lahko aplikacije, kot sta Instagram in Twitter, še vedno priporočajo vašo ponarejeno identiteto kot predlagani prijatelj osebi, pred katero se želite skriti, na podlagi vaše telefonske številke, e-poštnega naslova in drugih dejavnosti v vašem telefonu.

Paziti morate tudi, da ne delite občutljivih informacij na družbenih medijih, kot so številke vozovnic, identifikacijski dokumenti ali podrobnosti, ki razkrivajo vašo točno lokacijo, na primer ulične znake.

Oddelek 3: Kako zaščititi svoje komunikacije pred nadzorom

Vzdrževanje varne komunikacije s prijatelji je veliko lažje, če imate zaupanja vredno napravo. Brez zaupanja vredne naprave boste morali sprejeti dodatne previdnosti, da ohranite zasebnost svojih klepetov in telefonskih klicev. Če menite, da ne morete zaupati svojemu telefonu, uporabite spodnje nasvete.

Šifrirajte klepete

Vedno izberite šifrirano komunikacijo prek nekodiranih komunikacij. Funkcije šifriranja v aplikacijah, kot so WhatsApp, Telegram, Signal in Viber, onemogočajo vsem, ki prevzamejo vaš račun, branje vaših preteklih klepetov.

Telegram ima številne funkcije, ki so še posebej koristne, če želite ohraniti stik z ljudmi ali se obrniti po pomoč. V aplikaciji Telegram lahko po določenem času nastavite sporočila, da se "samouničujejo", tako da tudi če dobijo dostop do svoje naprave, ne bodo videli vaših prejšnjih izmenjav sporočil.

Telegram vam omogoča, da poleg svoje telefonske številke povežete svoj račun z uporabniškim imenom. Poskusite si zapomniti uporabniška imena svojih pogostih stikov, da boste lahko še vedno dosegli, če izgubite dostop do svoje telefonske številke in imenika. Telegram vam omogoča tudi nastavitev gesla, zaradi česar težje prevzame vaš račun nekdo, ki ima dostop do vaše telefonske številke.

Pazite na metapodatke telefona

V primeru vašega telefona se lahko na računu pojavijo številke, ki jih pokličete. Oseba, ki plača vaš telefonski račun, lahko dostopa do še podrobnejših informacij, na primer, ko ste klicali, za koliko časa in v nekaterih primerih do svoje lokacije v času klica. Če je oseba, ki poskuša pridobiti vaše podatke o klicih, blizu vas ali ima družinske vezi z vami, bo morda dobila veliko vaših metapodatkov pri ponudniku mobilnih telefonov. Prav tako bodo lahko vse dohodne klice preusmerili na vaš telefon na drugo številko, kar pomeni, da bodo lahko prejeli vaše telefonske klice in besedila, vključno s tistimi, ki se uporabljajo za preverjanje varnosti vaših spletnih računov.

Če želite, da informacije, povezane z vašo telefonsko aktivnostjo, niso izpod rok vašega zlorabnika, lahko prosite svojega ponudnika mobilnih storitev, da v račun doda ključ z visokim tveganjem, tako da pokliče njihovo podporo strankam. Še bolje, pridobite lahko predplačniško kartico SIM, ki jo plačate z gotovino in jo shranite nekje varno za svoje skrivne komunikacije.

Zaščitite svoj e-poštni račun

Zaščitite svoj e-poštni račun, kot bi ga shranili v oblaku. Če imate telefon, lahko zaupate, da samo vi imate dostop, in ga zaščitite z dvofaktorno avtentikacijo. Številni ponudniki e-pošte, vključno z Gmailom, omogočajo pregled, kdaj in kje ste do nedavnega dostopa do svojega e-poštnega računa. Če sumite, da nekdo pregleduje vaša e-poštna sporočila, boste morda želeli pregledati ta dnevnik dejavnosti. Vaš e-poštni naslov je zato pomembno orodje za ohranjanje stika s starimi prijatelji in družino.

Tiskalniki bi lahko dali osebne podatke.

Oddelek 4: Kako vzpostaviti finančno neodvisnost

Zlostavljalci pogosto uporabljajo finančno odvisnost kot način za pridobitev moči in nadzora. Zagotavljanje dostopa do financ in nadzora nad njimi je pomemben korak na poti k neodvisnosti.

Zaščita vašega bančnega računa

Če imate v svojem imenu bančni račun, že imate močno orodje finančne neodvisnosti - in ga zagotovo zaščitite. Zaščitite svoj bančni račun tako, da ostane v vašem imenu. Vprašajte svojo banko, kaj bi potrebovalo, da družinski član prevzame vaš račun, tako da imate kakšno predstavo o tem, kako enostavno ali težko bi bil vaš zapustnik do dostopa do financ. Običajno ta postopek zahteva, da nekdo predloži mrliško listino ali pooblastilo, ki ga ni enostavno dobiti ali ponarediti. Prav tako lahko od svoje banke zaprosite, da na svoj račun doda zastavico z "visokim tveganjem" in tako dvigne oviro vsem, ki poskušajo pridobiti podatke o vašem računu ali prevzeti račun..

Izogibajte se spletnemu in telefonskemu bančništvu

Če izvajate svoje bančne dejavnosti prek telefona ali interneta, ste izpostavljeni vsem, ki vas želijo lažno predstavljati za dostop do računa. Če nimate dostopa do računalnika ali telefona, ki mu lahko zaupate, lahko osebno obiščete svojo banko in zahtevate, da trajno onemogočijo telefonsko in internetno bančništvo za vas.

Skrijte svoje kreditne kartice

Kreditne kartice je veliko težje upravljati, če jih ne morete varovati; vsi, ki morate zlorabiti vaše kartice, so številke na sprednji in zadnji strani. Vsakdo lahko prekliče samo ime in nekaj števk s številke vaše kartice. Da bi se stvari poslabšale, ni možnosti, da bi kartico »preklicali«, ko jo prekličete.

Tudi kreditne kartice je težko skriti, če jih želite redno uporabljati. Če na svoji kartici opazite lažne stroške, lahko pokličete svojo banko v upanju, da bodo stroški razveljavili, vendar to deluje le nekajkrat in neizogibno škodi vašemu kreditnemu rezultatu. V takšnem primeru je morda bolje, da kartico prekličete in dobite novo kreditno kartico, ki jo hranite skrito, ali pa morda ne boste mogli dobiti nove kartice..

Ne uporabljajte skupnih bančnih računov

Denar na skupnem računu ni vaš. Medtem ko boste morda lahko dvignili denar iz njega, so vaše transakcije morda omejene, podvržene so ponovnemu pregledu, vsekakor pa drugemu podpisniku omogoča, da vidi, za kaj porabite svoj denar in na katerih bankomatih uporabljate.

Če ste pod pritiskom, da vaš mesečni dohodek pošljete na vaš skupni račun proti svoji volji, boste morda želeli raziskati dogovor z delodajalcem, ki vam počasi daje zastopniške agencije, na primer, da se dogovorite, da vam bodo poviški ali nepričakovani bonusi izplačali v gotovini ali preverite.

Odprite svoj bančni račun

Odvisno od tega, kje ste, boste morda lahko odprli bančni račun v svojem imenu in ga skrivali pred svojim zlorabnikom. Ker bodo številne banke zaprosile za "dokaz o naslovu" za odprtje računa - kot je račun za električno energijo -, boste morali imeti zaupanja vrednega partnerja ali družinskega člana, ki vam lahko posreduje naslov. Ko je odprt vaš lastni bančni račun, boste lahko na račun naložili prihranke ali z njim povezane debetne kartice uporabili za zasebne transakcije.

Uporabite denar in druga sredstva na prinašalca

Brez lastnega bančnega računa je še vedno nekaj načinov, kako lahko dosežete finančno avtonomijo, prihranite za prihodnost in porabite denar, ne da bi to navajali. Denar takoj pride na misel, čeprav ga je težko hraniti. Če odložite 10 USD vsak teden, morda ne boste zbujali veliko dvoma, vendar se bo po le pol leta nabralo na uglednem številu nujnih primerov.

Zlato je tudi možnost, zlasti za dolgoročne prihranke. Bistveno velike vsote zlata bodo zavzele zelo malo prostora, za razliko od papirne gotovine pa sčasoma ne propadajo. Zlato je lahko tudi v obliki nakita ali vgrajeno v druge vsakodnevne predmete, kot so ure, kar pogosto olajša pripisovanje lastništva, na primer na sodišču.

Kripto valute, kot je Bitcoin, vam omogočajo, da denar porabite prek spleta razmeroma anonimno. Za razliko od gotovine ali zlata je mogoče Bitcoin shraniti na spletu, kjer je težje ukrasti in lažje skriti kot denar ali zlato.

Bitcoin lahko kupite v gotovini ali sprejmete plačilo v Bitcoin-u za svoje storitve, na primer, če ste samostojni podjetnik. Bitcoin lahko uporabljate za plačilo hotelov, letalskih vozovnic in kartic SIM, ne da bi se na vaši kreditni kartici ali bančnem izpisku pojavila nobena od teh transakcij..

Oddelek 5: Kako uporabiti TAILS za zaščito računalniških dejavnosti

TAILS (Amnesic Incognito Live System) je operacijski sistem (kot Windows), ki se poganja s ključa USB na katerem koli računalniku. S TAILS-om lahko zaščitite datoteke, brskate po spletu v nezaupljivih računalnikih in shranjujete svoje Bitcoin.

Uporaba TAILS ni zdravilo. Na primer, če izgubite pogon USB ali se USB-pogon ukrade, izgubite tudi vse datoteke. Toda z malo tehničnega znanja TAILS omogoča dostop do operacijskega sistema, ki mu lahko zaupate, tudi če ne morete zaupati računalniku, v katerega ga naložite..

Pridobite palico TAILS

TAILS palica je ključ USB s posebno programsko opremo, nameščeno na njem. Ker TAILS zahteva zelo malo skladiščenja, je ta palica lahko zelo majhna in razmeroma enostavno ohraniti skrivnost. Izdelava palice TAILS in konfiguriranje z obstojno glasnostjo ni težko, vendar zahteva nekaj tehničnega znanja. Če vam ni primerno ustvariti ključev TAILS, bi vam lahko lokalna knjižnica, računalniški klub v sosednji šoli, skupnostni kolegij ali skupine za podporo nasilju v družini pomagali.

Zaženite računalnik

TAILS deluje s skoraj vsakim računalnikom. Če želite zagnati TAILS, morate znova zagnati računalnik in takoj po vklopu računalnika pritisniti poseben gumb. Skoraj vsi računalniki vam povedo, katere gumbe pritisnete skozi sporočilo, podobno temu: "Pritisnite F9 za vstop v BIOS". Nato lahko izberete »zagon z USB«.

Nastavite geslo

Podatki vaše TAILS palice bodo zaščiteni z enim geslom. Ustvarite močno geslo, ki se ga lahko spomnite samo vi in ​​vi. Vsakdo s tem geslom bo lahko videl vaše podatke na palici TAILS, zato olajšajte geslo in geslo hranite pri sebi.

Kliknite tukaj za vodnik, kako ustvariti močna in nepozabna gesla s samo kockami.

Uporabite palico TAILS

TAILS prihaja z urejevalnikom besedil, programsko opremo za preglednice, brskalnikom, denarnico Bitcoin in številnimi drugimi uporabnimi aplikacijami. S TAILS-om lahko vzdržujete celotno digitalno življenje, medtem ko svojo dejavnost skrivate pred drugimi.

Stvari, ki jih morate upoštevati

Čeprav vas TAILS ščiti pred zlonamerno programsko opremo, nameščeno v računalniku, ki ga uporabljate, vas ne bo zaščitil pred stvarmi, kot so fizični keyloggerji. Tudi vaša palica TAILS ogroža izgubo in krajo. Dokler ste na palico nastavili dobro geslo, so vaši podatki varni. Morda boste želeli obdržati varnostno kopijo, še posebej, če hranite dragocene stvari na svojem vozilu TAILS.

Povzetek

Upamo, da vam je ta vodnik pomagal, da tehnologijo spremenite v močan ščit, ki vam omogoča načrtovanje lastne varnosti, zaščito in na koncu osvoboditev.

Če želite povzel besedo, zdaj veste, kako narediti naslednje:

 • Zavarujte svoje telefone
 • Ugotovite, ali lahko zaupate računalniku
 • Varnostno kopirajte najpomembnejše podatke
 • Varno vzpostavite stik s prijatelji v sorodnikih
 • Pridobite nekaj nadzora nad svojimi financami

Če se počutite ogrožene ali pod nadzorom, se obrnite na nekoga, ki mu lahko zaupate.

Tehnična varnost za preživele nasilje v družini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.