Vodnik za Tor za začetnike

  • Kaj je Tor?
  • Zgodovina Tor
  • Kako deluje Tor
  • Kako uporabljati Tor
  • Hiter začetek Tor
  • Preberite več o Toru

Kaj je Tor?

Tor (prvotno imenovano Usmerjevalnik čebule ker plaste vaš promet kot čebula) je brezplačno omrežje strežnikov ali "vozlišč", ki naključno usmerjajo internetni promet med seboj, da bi prikrili izvor podatkov. Brskalnik Tor lahko znatno poveča zasebnost in anonimnost uporabnika v spletu. V notranjih dokumentih NSA celo omenja Tor kot "kralja visoko zavarovane anonimnosti interneta z nizko zakasnitvijo."

fotografija rdeče čebule, prerezane na pol

Tor je kratek za »Usmerjevalnik čebule«.

Mediji in organi pregona na Tor pogosto gledajo negativno, vendar ima veliko pozitivnih koristi. Novinarji in njihovi viri se zanašajo na to, da bodo varno in anonimno komunicirali brez strahu pred vmešavanjem vlade. Varna komunikacija je bistvena pri prijavljanju primerov, kot so razkritja Edwarda Snowdena. Podobno je Tor pomemben za kazensko pregon, saj omogoča prikrito delovanje in preiskave na spletu. Tor ima trenutno okoli dva milijona dnevnih uporabnikov po vsem svetu, večina izvira iz ZDA, Nemčije in Rusije.

Lahko uporabite Tor, da skrijete svoj naslov IP, brskate po temnem spletu in anonimno zaženete strežnik.

Tor ne nadomesti vašega VPN-ja, saj le anonimizira vaše brskanje in nekatere druge izbrane storitve (ki jih je treba posebej konfigurirati).

Povezava s Torom prek VPN povezave je odličen način za ohranjanje vaše internetne zasebnosti in varnosti. Ne samo, da bo skrival vaše podatke brskanja od vašega VPN podjetja, temveč bo skrival tudi vaš domači IP naslov iz vhodnega vozlišča Tor.

Preberite več o podjetju Tor

tehtnica pravičnosti

Verjetna zgodovina Tor

Usmerjevalnik čebule se je začel na zadnjem mestu, ki bi ga pričakovali. Kako je Tor postal priljubljeno internetno orodje za anonimnost danes? Preberite si o zgodovini Tora.

kako tor deluje

Kako Tor resnično deluje

Tor za začetnike! Jasna in preprosta razlaga, kako Tor preusmeri vaš promet prek mreže vozlišč, da zaščiti vašo zasebnost. Ugotovite, kako deluje Tor.

kako uporabljati tor

Kako uporabljati Tor za zaščito vaše zasebnosti

Ta celovit vodnik vas bo naučil vsega, kar morate vedeti o uporabi Tor, vključno z nastavitvijo proxyja, skupno rabo datotek in še več. Preberite, kako lahko zdaj uporabljate Tor.

tor-brskalnik

Hiter začetek Tor

Začeti s Torom je tako enostavno kot 1-2-3. Sledite tem hitrim navodilom za začetek in se nastavite zdaj.

preberite več na tor

Preberite več o Toru

Želite izvedeti še več o Toru? Tukaj preberite zbirko člankov ExpressVPN.

Nazaj na vrh

Vodnik za Tor za začetnike
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.