3 perkara yang boleh dipelajari A.S. dari peraturan neutral net baru India

India dan netraliti bersih

Pada 28 November, Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Telekom India (TRAI) mengeluarkan set cadangan sendiri yang mengisytiharkan internet sebagai hak asasi manusia. Peraturan baru termasuk larangan pembekal perkhidmatan internet daripada mengganggu lalu lintas web dan menetapkan duluan bahawa semua kandungan dalam talian adalah sama.

Anda perlu menyerahkannya ke India. Walaupun A.S. bergerak untuk mengklasifikasikan semula internet sebagai komoditi dan bukan keperluan universal yang universal, India hanya mencadangkan undang-undang baru yang berani untuk menguatkan peraturan netraliti bersih mereka. Ia sangat berbeza dengan perdebatan yang berterusan ketika ini Kongres sedang terlibat, dan para pendukung sudah memanggilnya pendirian dasar yang paling progresif di internet bebas lagi.

Inilah yang boleh dipelajari A.S. dari dasar baharu India.

1. Berhenti membiarkan trafik pendeteksian ISP

Salah satu perubahan yang paling ketara ialah bagaimana ISP dapat menampung trafik. Di bawah undang-undang baru, pendakwaan-iaitu, tindakan memperlahankan kelajuan internet dengan sengaja untuk tapak tertentu-dilarang sama sekali. ISP A.S. (serta ISP di Eropah) terus dibakar untuk mempercepatkan tapak spesifik secara haram sambil menyediakan laluan cepat untuk orang lain.

Hanya beberapa bulan yang lalu, pengguna Reddit membuktikan bagaimana Verizon telah menggariskan rangkaian mudah alih mereka tetapi menggunakan VPN untuk memeriksa kelajuan ping mereka sebelum dan selepas mereka menghidupkan VPN mereka. Verizon cepat mengeluarkan respons, walaupun perkhidmatan rendang mereka tidak disedari.

Dengan memberi mandat bahawa setiap laman web mendapat rawatan yang sama, India pada dasarnya memberikan setiap tapak-tidak kira saiz atau populariti-peluang yang sama untuk berjaya.

Adakah anda mendengar bahawa, Kongres? Jika anda benar-benar ingin memupuk internet yang kompetitif dan inovatif, jangan benarkan Comcast, Verizon dan ISP gergasi lain untuk menentukan bagaimana pelanggan mereka melayari web. Ia semudah itu.

2. Berhenti membiarkan orang yang tidak tahu cara internet mengawal internet

Adakah terdapat korelasi langsung antara mereka yang ingin memansuhkan neutraliti bersih dan mereka yang tidak tahu cara kerja web? Kemungkinan. Mungkin.

Di A.S., majoriti penentang NN berhujah bahawa internet bukanlah keperluan asas, dan oleh itu tidak dianggap sebagai keperluan. Terdapat beratus-ratus contoh yang menggambarkan bagaimana kebanyakan ahli Kongres tidak tahu bagaimana internet berfungsi, tetapi tidak ada yang lazim (atau berbahaya) sebagai Pengerusi FCC Ajit Pai, yang percaya akan menamatkan netraliti bersih sebenarnya akan "memulihkan kebebasan internet."

Pengerusi FCC Ajit Pai percaya bahawa menamatkan netraliti bersih sebenarnya akan Pengerusi FCC Ajit Pai berfikir bahawa menamatkan netraliti bersih akan "memulihkan kebebasan internet."

India, sebaliknya, memastikan hanya orang yang biasa dengan internet terlibat dalam membentuk masa depannya. Menurut undang-undang TRAI, sebuah badan kerajaan baru yang terdiri daripada wakil-wakil ISP, pekerja awam, kumpulan akademik, dan pengguna akan diwujudkan untuk membuat cadangan mengenai netraliti bersih.

Bayangkan bahawa: orang yang tahu bagaimana sesuatu kerja terlibat dalam membuat dan mengawasi dasarnya.

3. Biarkan orang awam mendikte dasar internet, bukan penderma

India tidak diketahui mundur dari perjuangan ketika datang ke internet percuma. Malah, perbahasan netraliti bersih negara dapat ditelusuri kembali ke 2015, di mana Airtel, penyedia internet terkemuka di negara ini, cuba mengenakan lebih banyak pengguna untuk mengakses aplikasi pemesejan tertentu. Para aktivis telah cepat membanjiri web dengan komen dan rayuan, menubuhkan pelbagai kumpulan sembang dan akhirnya mengguyur pendapat pemerintah yang memihak kepada mereka. Pelan itu, yang dijuluki Airtel Zero, dengan cepat dibatalkan, memimpin model perniagaan yang serupa kepada semua tetapi runtuh dalam sekelip mata.

Dan kemudian ada kegagalan Facebook keseluruhan pada tahun 2015 apabila syarikat itu cuba melepaskan versi internet yang disiram ke massa. Malangnya, model perniagaan FB yang salah menuduh bahawa hanya laman web tertentu yang boleh diakses, sementara yang lain memerlukan bayaran nominal. Bunyi rendang? Itulah sebabnya. Nasib baik, India tidak mempunyai apa-apa, dan Facebook dengan cepat meninggalkan rancangannya.

Sebagai pasaran internet kedua terbesar di dunia, masa depan dalam talian India adalah cerah. Menjelang 2020, e-dagang dijangka melebihi $ 34 bilion, dengan lebih daripada 200 juta orang India menjalankan urus niaga harian dalam talian. Adalah selamat untuk menganggap ini sekurang-kurangnya sebahagiannya mungkin kerana permintaan ramai (dan tidak bersalah) orang awam untuk bersih dan terbuka.

Peraturan-peraturan yang dicadangkan sekarang akan menuju ke jabatan telekom India, dan para pakar yakin bahawa garis panduan baru ini akan menjadi realiti tahun depan. Inilah yang diharapkan.

3 perkara yang boleh dipelajari A.S. dari peraturan neutral net baru India
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.