4 cara untuk membuat sandaran data anda dengan selamat

Bangunan Mahkamah Agung melimpah dengan data

Foto, dokumen, permainan video yang disimpan dan e-mel lama: Kami mengumpulkan banyak data sepanjang hidup kami. Dan sama seperti loteng ibu bapa kami, beg digital kami semakin penuh dan penuh.

Nasib baik, terdapat banyak pilihan untuk menyimpan data, dan semakin murah dan murah tidak pernah membuang apa-apa.

Di manakah kita harus menyimpan data kita, dan bagaimana kita melindunginya? Apa ancaman yang kita bimbang tentang yang paling banyak?

1. Pastikan data anda disulitkan

Sistem operasi anda harus secara lalai menyulitkan semua data pada cakera keras anda tanpa anda bimbang tentang bagaimana untuk mengendalikan proses ini. Anda boleh menyemak status penyulitan pemacu anda dalam BitLocker (Windows) atau FileVault (Mac OS).

Walau bagaimanapun, apabila data anda meninggalkan pemacu keras utama anda (mis., Jika anda mengalihkannya ke HDD luaran atau storan dalam talian), ia tidak boleh disulitkan lagi. Masih ada cara untuk melindungi data ini, walaupun, termasuk:

PGP

PGP adalah alat sumber terbuka dan terbuka yang dapat menyulitkan dengan selamat semua jenis teks dan data. Satu-satunya masalah ialah anda perlu berhati-hati melindungi kunci PGP anda, yang boleh memberikan cabaran lain.

VeraCrypt

VeraCrypt (dahulunya dikenali sebagai TrueCrypt) adalah satu lagi alat sumber terbuka yang menjadikannya mudah untuk menyulitkan fail anda. Anda juga boleh membuat folder tersembunyi di dalam folder yang disulitkan untuk mencapai kebolehkendalian kandungan yang munasabah.

Tidak seperti PGP, anda tidak perlu melalui proses khas untuk membuat dan menyandarkan kekunci penyulitan berasingan, tetapi anda memerlukan kata laluan yang baik. Mungkin Pengurus Kata Sandi atau Diceware boleh membantu?

BitLocker atau FileVault

Gunakan pilihan yang disediakan oleh sistem pengendalian anda. Kedua-dua BitLocker (Windows) dan FileVault (Mac OS) mempunyai pilihan untuk menyulitkan pemacu keras luaran.

2. Simpan data anda pada cakera keras luaran yang mudah diakses

Setidak-tidaknya, anda perlu menyimpan data anda disokong di mana sahaja yang boleh diakses oleh anda. Hard cakera luaran yang duduk di atas meja anda hendaklah membolehkan anda membuat sandaran kerap data anda dengan mudah. Kemudian, jika komputer utama anda rosak, atau anda kehilangan komputer riba anda, anda boleh kembali bekerja dengan cepat tanpa kerumitan yang terlalu banyak.

  • Anda boleh mengekalkan cakera luaran anda disambungkan ke komputer anda setiap masa dan menjadualkan BitLocker atau FileVault untuk membuat kemas kini berkala fail anda. Ia sangat mudah, tetapi terdapat risiko yang berpotensi bahawa virus juga akan merosakkan backup anda.
  • Hanya pasangkan cakera keras luaran anda apabila anda ingin membuat sandaran, sebagai contoh, sekali seminggu atau bila anda telah membuat kemajuan yang ketara pada kerja anda.
  • Sebagai alternatif, anda boleh membuat bekas yang disulitkan dengan Veracrypt dan secara berkala menyalin data penting anda ke atas. Ia adalah lebih banyak kerja manual tetapi memudahkan untuk memulihkan fail dari sistem operasi lain atau apabila versi perisian proprietari sekarang tidak lagi disokong.
  • Dengan PGP, pilihan terbaik anda adalah untuk mengenal pasti folder penting, memampatkannya (mis. Untuk .zip atau .rar), dan menyulitkan mereka.

3. Simpan data anda pada cakera keras luaran yang tidak dapat diakses dengan mudah

Isu utama dengan menyimpan sandaran luaran anda dengan anda adalah bahawa apa pun yang membahayakan data anda mungkin juga membahayakan sandaran anda. Bencana berpotensi boleh merangkumi rompakan, lonjakan kuasa, banjir, dan kebakaran. Untuk sandaran tambahan, disarankan untuk menyimpan salinan data anda di tempat yang jauh dari anda juga.

Storan awan pasti layak, tetapi jauh lebih murah adalah untuk membeli cakera keras. Mungkin tidak semestinya sesuai untuk meminta rakan atau keluarga anda untuk menyimpan cakera keras untuk anda, tetapi dengan 1 pemacu Terabyte menghampiri saiz dompet, mungkin tidak terlalu banyak untuk bertanya.

  • Jika anda sudah menyimpan data anda pada cakera keras luaran di rumah, anda boleh membuat salinannya dan menghantarnya ke dalam surat ke tempat yang selamat. Sekiranya rancangan anda untuk menggantikan cakera keras anda, mungkin lebih baik anda mengambil yang lama dan menguncinya di suatu tempat, dan bukannya membimbangkan bagaimana hendak memusnahkannya dengan betul.
  • Sekiranya anda bimbang tentang seseorang yang mengetahui kandungannya, anda juga boleh membuat petikan data yang anda ingin simpan, masukkannya ke dalam bekas VeraCrypt yang disulitkan atau fail zip yang dienkripsi PGP dan salin ke cakera keras. Proses ini adalah sama dengan bagaimana anda dapat mencapai kebolehkendalian yang munasabah di dalam awan.

4. Simpan data anda di awan

Sekiranya anda bergerak banyak dan memerlukan akses yang kerap ke fail anda, storan dalam talian mungkin menjadi pilihan terbaik anda. Tetapi berbanding cakera keras, storan dalam talian boleh mahal dan datang dengan cabaran penting yang lain.

  • Pembekal storan awan dalam talian seperti Google Drive, Dropbox, atau OneDrive agak mahal jika anda mempunyai lebih banyak data berbanding dengan rancangan percuma mereka. Anda kemungkinan besar hanya mahu menggunakannya untuk data yang anda perlukan dengan cepat, bukan untuk fail besar yang anda tidak dapat disentuh pada tahun, seperti gambar dan video lama.
  • Ia boleh menyusahkan untuk menyulitkan data anda dalam storan awan. Pilihan VeraCrypt dan PGP tetap, tetapi kelajuan data mungkin membuat kerumitan memuat semula keseluruhan folder atau bekas setiap kali perubahan fail.
  • Sesetengah penyedia, seperti Amazon Glacier, boleh menawarkan penyimpanan awan pada kos yang lebih rendah. Menyimpan satu Terabyte hanya berharga AS $ 4 sebulan, dengan kebanyakan bayaran hanya muncul apabila anda mengambil atau memuat naik data. Perkhidmatan sedemikian menggunakan band magnet murah yang harganya hampir tidak boleh disimpan tetapi mahal untuk mengambil dan memuat turun data.
  • Jika anda menggunakan perkhidmatan seperti Amazon Glacier, membuat gambar data pukal anda, seperti gambar atau folder video anda, menyulitkannya, dan memuat naiknya sebagai satu fail.

Apa sahaja kaedah yang anda gunakan, sentiasa melindungi data anda

Data anda adalah bernilai. Lebih baik bimbang tentang cara untuk mengamankannya daripada bimbang tentang kehilangannya! Anda boleh menyimpan data anda disegerakkan pada cakera keras luaran di rumah atau di awan, atau menyimpan fail paling berharga anda pada cakera keras di tempat lain.

Apa sahaja yang anda pilih, menyulitkan data anda dan mempunyai pelan yang baik untuk cara membuat sandaran kata laluan dan kunci penyulitan anda!

4 cara untuk membuat sandaran data anda dengan selamat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.