5 pernyataan Edward Snowden yang menentang, membimbangkan, atau terang-terangan

Tweet Edward Snowden Terbaik

Seperti Nostradamus yang hebat, Edward Snowden telah menjadi penjual masa depan, menandakan masa dan lagi tanda-tanda perkara yang akan datang. Sejak menyertai Twitter beberapa tahun lalu, dia mengumpulkan salah satu akaun Twitter terbesar dan paling berpengaruh di dunia. Dengan lebih daripada tiga juta pengikut, dia hanya mengikut satu akaun sebagai balasan: NSA. Sangat cerewet, Snowden.

Sebagai kontraktor NSA yang menjadi pemberi maklumat, Edward Snowden adalah seorang pahlawan untuk sesetengah orang, dan penjahat untuk orang lain. Apapun pendapat yang anda miliki, tidak ada yang menafikan dia sendirian mengubah cara kami melihat privasi.

Berikut adalah beberapa mesej paling aneh, paling kuat, dan paling berpengaruh dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

1. Snowden mengatakan masa semakin meningkat

Semuanya bermula dengan tweet seram nya beberapa tahun lalu. Pada 2 Ogos 2016, Edward Snowden mengeluarkan permintaan yang menggembirakan untuk kawan-kawan dan pengikutnya untuk maju ke hadapan, secara misteri menyatakan "Sudah tiba masanya."

Sebagai seseorang yang dikenali kerana akan menerima pesanan-pesanannya, tweet ini adalah berbeza dengan badan pekerja yang biasa.

Snowden-its-timeTetapi ia tidak berakhir di sana.

Beberapa hari kemudian, Snowden mencatatkan lagi tweet yang membingungkan, yang satu ini dalam bentuk hash. Rentetan angka dan huruf rawak bukanlah kemalangan yang tidak dijangka; ia adalah kod yang disengajakan untuk dunia mendedahkan.

kunci peribadi snowden

Internet cepat bertindak balas dengan tafsiran mereka sendiri: ada yang menyebutnya sebagai penipuan; yang lain mengatakan ia adalah bukti bahawa Snowden telah diadakan terhadap kehendaknya. Kedua-dua tweet telah dihapuskan, dan Snowden sendiri telah senyap dengan senyap pada keseluruhan perkara. Apa ini bermakna, tidak ada yang tahu.

Snowden lama kepercayaan Glenn Greenwald baru-baru ini memberi jaminan kepada semua orang Snowden "berbuat baik." Adakah dia walaupun?

2. Snowden menyinari cahaya pada Broker Shadow

Pada akhir tahun 2016, berita muncul mengenai bagaimana kumpulan elit penggodam yang dinamakan Broker Shadow telah menyusup NSA dan mencuri rahsia rahsia rahsia. Dengan melepaskan petikan dokumen-dokumen tersebut secara online, kumpulan itu memberikan bukti yang tidak dapat disangkal bahawa mereka telah mengambil rahsia rahsia kerajaan.

Ketika dunia bergegas membongkar sebarang petunjuk mengenai kumpulan misteri itu, Snowden sudah menjadi satu langkah ke depan, memberi amaran kepada orang ramai bahawa ini hanyalah tanda peringatan dalam perjuangan kuasa yang sedang berlangsung antara A.S. dan Rusia.

NSA hanya kehilangan kawalan senjata rahsia atas senjata digital; penggodam membocorkannya.
1) https://t.co/zleVbyBtE3
2) https://t.co/aKwdiNbrJA

- Edward Snowden (@Snowden) 8 April 2017

Walaupun butiran mengenai Shadow Brokers masih lagi akan datang, kebanyakan pakar kini bersetuju bahawa kemungkinan besar operasi Rusia yang diperintahkan.

Jadi, bagaimana Snowden tahu?

3. Snowden squashes bug malware Intel

Seperti banyak syarikat besar, eksploitasi dalaman tidak didedahkan sehingga muckrakers dan penggodam topi putih mematuhi mereka. Begitu juga dengan pepijat Intel dan Specter yang didapati awal tahun ini.

Eksploitasi ini, yang membolehkan penggodam untuk melihat di dalam rangkaian anda dengan mudah, dilaporkan diketahui pada bulan Jun tetapi tidak dipublikasikan sehingga Januari tahun berikutnya. Walaupun begitu, Intel secara drastik menanam betapa buruknya eksploit itu-mula-mula mendakwa bahawa isu-isu tidak penting dan kemudian mengeluarkan satu kenyataan samar-samar kemudian yang menimbulkan lebih banyak soalan daripada jawapan.

Dalam masa beberapa jam, Snowden cepat tweet tweet pendapatnya mengenai perkara itu, memberikan bukti video tidak hanya bagaimana eksploit bekerja tetapi juga bagaimana untuk melindungi terhadapnya.

Anda mungkin pernah mendengar tentang #Meltdown bug @ Intel. Tetapi adakah anda melihatnya dalam tindakan? Apabila komputer anda meminta anda memohon kemas kini bulan ini, jangan klik "bukan sekarang." (melalui https://t.co/J84n79LRIA & @ misc0110) pic.twitter.com/cWEiZWZdcJ

- Edward Snowden (@Snowden) 4 Januari 2018

"Apabila komputer anda meminta anda memohon kemas kini bulan ini, jangan klik 'tidak sekarang,'" kata Snowden. Secara semulajadi, ini berlaku terhadap semua yang dikatakan oleh Intel, menyebabkan mereka menukar gear cepat dan kedua-duanya mengakui dan mengambil tanggungjawab untuk mengeksploitasi.

(Anda boleh membaca laporan kami mengenai pepijat dan spesifikasi pepijat di sini.)

4. Snowden mengatakan NSA sedang menonton TV anda

Dalam sidang video pada awal tahun 2017, Snowden terperinci bagaimana NSA dengan mudah boleh menggodam ke dalam TV pintar anda dengan tidak melalui rangkaian WiFi anda, tetapi dengan menggunakan akaun Amazon anda.

Video yang ditunjukkan di bawah ini, menimbulkan kebocoran kebocoran Vault 8 terbaru Wikileaks dan memberi tumpuan kepada keupayaan menakutkan NSA untuk menggodam peranti pintar Amazon anda sebelum anda menerimanya.

Jeremy Scahill Wawancara Edward Snowden

Kami berada di SXSW pada rakaman langsung podcast yang Dipintas. Tuan rumah Jeremy Scahill mewawancarai Edward Snowden. Tetamu pertama kami adalah artis hip-hop Libya-Amerika Kayem. Langgan di sini: https://theintercept.com/podcasts

Dihantar oleh The Intercept pada Selasa, 14 Mac 2017

Menurut Snowden:

"Mereka [CIA] menunggu ketika peranti ini sedang dikirimkan kepada Anda, ketika Anda memesan mereka di Amazon atau apa pun. Mereka pergi ke mereka di lapangan terbang, mereka mendapatkan kotak, mereka menggunakan pengering rambut kecil untuk melembutkan pelekat, mereka membuka kotak, kemudian mereka meletakkan tongkat USB. Mereka menutup kotak itu semua baik dan sempurna, dan kemudian mereka menyerahkannya kepada kamu. Dan sekarang router anda, komputer anda, TV anda digodam. Ini adalah perkara yang sangat rutin yang berlaku. "

5. Sekolah Snowden Joe Scarborough dalam pengawasan

Revelations Snowden - walaupun dibuang oleh beberapa-akhirnya mempunyai kesan positif terhadap keadaan pengawasan. Jadi apabila Snowden lagi dipanggil untuk menjadi pengkhianat (kali ini oleh tuan rumah MSNBC Joe Scarborough), dia cepat membakar.

Dear Joe,
Dengan hormat, itu "sembrono" Pendekatan membawa kepada pembaharuan terbesar pengawasan domestik yang tidak konstitusional sejak tahun 1978, dan Hadiah Pulitzer 2014 untuk kewartawanan Perkhidmatan Awam. Sekiranya itulah kecuaian, kita boleh menggunakan lebih banyak daripada itu. https://t.co/QliTqo7o3h

- Edward Snowden (@Snowden) 4 Februari 2018

Memang benar: Sebagai tambahan kepada pembaharuan pengawasan yang menyapu, kedua-dua The Guardian dan The Washington Post memenangi Hadiah Pulitzer untuk Perkhidmatan Awam selepas mereka membawa isu-isu ini menjadi terang. Yang berkata, masih banyak yang dikehendaki di bahagian hadapan privasi.

Tidak kira di mana anda berada di Snowden, tidak ada yang menafikan kami mempunyai masalah asas dengan pengawasan warga negara. Sehingga langkah-langkah selanjutnya diambil untuk membantu melindungi privasi anda, adakan diri anda dan selamatkan rangkaian anda dengan ExpressVPN.

5 pernyataan Edward Snowden yang menentang, membimbangkan, atau terang-terangan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.