5 sebab mengapa anda harus mula menjaga privasi anda

bangunan ibu pejabatIbu pejabat NSA di Fort Meade, Maryland

Pada 2015, wartawan dan penyokong privasi yang terkenal Glenn Greenwald telah memberikan TED Talk mengenai kepentingan privasi. Dia menunjukkan kepada kita bagaimana Internet telah berubah dari alat pembebasan kepada alat pematuhan. 

Dengan semua perkembangan baru-baru ini dengan FBI, Apple, dan penyulitan selama beberapa minggu yang lalu, kami fikir ia akan bernilai kembali kepada asas-asas untuk sedikit dan melawat perdebatan berulang lebih privasi.

Semua orang perlu mengambil berat tentang privasi mereka. Inilah sebabnya.

1. Setiap orang mempunyai sesuatu untuk disembunyikan

"Memerangi bahawa anda tidak peduli dengan hak untuk privasi kerana anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan tidak berbeza daripada mengatakan anda tidak peduli tentang kebebasan kerana anda tidak mempunyai apa-apa untuk mengatakan."
-Edward Snowden

Kita semua mempunyai sesuatu untuk disembunyikan, walaupun kita tidak menyedarinya.

Contohnya:

Dalam dokumentari CNBC 2009, CEO Google-kemudian, Eric Schmidt berkata: "Sekiranya anda melakukan sesuatu yang anda tidak mahu sesiapa tahu, mungkin anda tidak sepatutnya melakukannya di tempat pertama."

Dia merujuk kepada bagaimana Google merekod pertanyaan carian pengguna, menyiratkan bahawa orang 'tidak bersalah' tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. (Kami akan sampai ke bahagian 'tidak bersalah' nanti.)

Namun apabila majalah CNET menerbitkan sebuah artikel yang mengandungi maklumat peribadi mengenai Schmidt, termasuk pendapatannya, kejiranannya, dan sumbangan politiknya, beliau mengutuk laman web itu untuk menyerang privasinya dan di bawah kawalan Google secara umum menyenaraihitamkan laman web.

Walaupun Schmidt tidak memecahkan mana-mana undang-undang atau mencelupkan tangannya dalam aktiviti jahat (sekurang-kurangnya tidak ada yang kita ketahui), dia masih tertakluk kepada pendedahan dan merasakan sengatan mempunyai bahagian privasinya-mudah dan biasa kerana ada -Dalam.

2. Pengawasan Massal Adakah Mengondisi Anda Bertindak Berbeza

"Masyarakat di mana orang boleh dipantau setiap masa adalah masyarakat yang membiak kesesuaian, ketaatan, dan penyerahan."
-Glenn Greenwald

Pernahkah anda melakukan sesuatu semata-mata, tetapi sebaik sahaja anda sedar anda sedang disaksikan sama ada dengan serta-merta berhenti atau cuba mengubah tindakan anda agar lebih sesuai dengan yang anda anggap biasa?

Ya, anda ada.

bila-anda-fikir-youre-sahaja

Malu adalah motivator yang kuat, itulah sebabnya orang sering bertindak berbeza apabila mereka percaya mereka sedang ditonton.

Pada tahun 1950-an, ahli psikologi Solomon Asch menjalankan satu siri eksperimen terkenal sekarang mengenai kesan psikologi dari sebuah negara pengawasan. Keputusannya mengejutkan.

Dia dapat membuktikan bagaimana orang begitu tertanam dalam kesesuaian sosial yang mereka mahu mengikuti orang ramai - walaupun mereka tahu orang ramai itu salah. Lebih buruk lagi, apabila orang tahu bahawa mereka sedang diuji, mereka didapati mempunyai tahap tekanan, kebimbangan, dan keraguan yang lebih tinggi.

3. Yang Sangat Berarti Privasi Adakah Mengubah

"Privasi bukan lagi 'norma sosial'."
-Mark Zuckerberg

Makna asas privasi semakin berkembang. Sesetengah orang lebih suka membuat anda berfikir bahawa ia tidak betul lagi. Orang-orang ini salah.

Sebenarnya, Internet mengubah apa yang dimaksudkan untuk menjadi peribadi. Apabila anda menyiarkan sesuatu di media sosial, anda memilih apa yang anda ingin kongsi. Kita semua mempunyai kawan yang menyiarkan maklumat peribadi tentang diri mereka sendiri secara harian, tetapi ia mereka maklumat, dan oleh itu, mereka pilihan untuk menghantar.

Tetapi bagaimana pula dengan semua maklumat yang anda tidak mahu dijadikan awam?

Setiap kali anda menaip pertanyaan carian di Google, frasa tersebut disimpan. Alamat IP anda diberikan rentetan angka rawak yang beratus-ratus ribu syarikat yang tidak bernama boleh gunakan untuk menyiarkan iklan tersuai berdasarkan tab imbas anda. Maklumat yang mereka ada kepada anda telah menjadi sangat maju, terperinci, ia boleh membuat anda sakit.

Anda boleh membersihkan kuki anda, anda boleh memadamkan sejarah anda, tetapi jejak jejak digital anda akan kekal selama-lamanya.

4. Pengawasan Adakah Berevolusi

"Akan tiba saatnya ia tidak 'Mereka memata-matai saya melalui telefon saya' lagi. Akhirnya, ia akan menjadi 'telefon bimbit saya mengintip saya'. "
-Philip K. Dick

Hakikat bahawa gergasi Internet seperti Facebook dan Google mengumpul zettabytes data yang sangat peribadi adalah satu perkara. Segala laman web lain yang mengumpul tabiat melayari anda dan menjejaki tempat anda di belakang tabir adalah yang lain.

Sekiranya anda menggunakan pelanjutan anti-menyekat atau memusnahkan, maka anda telah melihat betapa 'kotoran' ada di dalam talian.

Dan itu hanya menggaru permukaan. Bagaimana pula dengan laman web yang menggunakan maklumat yang mereka pelajari tentang anda dan tabiat pelayaran anda untuk menentukan berapa banyak yang perlu mereka bayar? Pada tahun 2012, laman pelancongan Orbitz menerima banyak perhatian negatif untuk mengenakan pengguna Mac lebih banyak untuk pilihan hotel daripada pengguna PC.

pengguna mac-macKadang-kadang ia menyebalkan untuk mempunyai Mac

Undang? Mungkin. Etika? Tiada jalan.

Ini adalah satu contoh dari apa yang berlaku apabila syarikat mempunyai lebih banyak maklumat daripada yang seharusnya. Bayangkan apabila maklumat itu lebih mendalam daripada pelayar yang anda gunakan atau apabila anda membeli seluar jeans terakhir anda.

5. Apabila Ia Datang Kepada Privasi, Tindakan Anda Hari Ini Mungkin Dihantuk Anda Besok

"Privasi adalah hak manusia yang melekat, dan keperluan untuk mengekalkan keadaan manusia dengan maruah dan rasa hormat."
-Bruce Schneier

Konsep kebebasan adalah intrinsik kepada privasi. Apabila seseorang-sama ada seorang penggodam yang mencuri identiti anda atau syarikat yang mempunyai rekod setiap tapak yang anda lawati-mempunyai maklumat yang mencukupi kepada anda, menjadikannya lebih mudah bagi mereka untuk memanipulasi anda.

Kebenaran yang kotor adalah bahawa sesiapa sahaja boleh dibuat untuk kelihatan seperti orang jahat hanya melalui sejarah Internet mereka. Fikirkan setiap komen forum yang pernah anda tinggalkan, setiap tapak yang pernah anda lawati. Setiap ulasan yang anda pernah hapus ...

mesej dikeluarkan

Siapa yang mahu semua yang pernah dilakukan untuk direkodkan? Setiap pernyataan bersedia untuk digunakan terhadap anda apabila dan jika keperluan timbul? Bayangkan akibatnya jika itu berlaku dalam kehidupan seharian kita. Segala yang pernah kami katakan atau dilakukan, disimpan di dalam folder, hanya menunggu untuk digunakan terhadap kami atau melukis kita jahat.

Pagar di halaman depan anda, kunci di pintu bilik tidur anda, langsir pada tingkap anda - semuanya adalah percubaan untuk melindungi privasi anda, ruang peribadi anda. Jadi mengapa anda tidak mahu perlindungan yang sama dalam talian?

Ia bukan mengenai pengganas yang cuba menyembunyikan plot bom; ia adalah mengenai orang biasa, setiap hari yang tidak mahu menerima segala berita kecil kehidupan mereka dalam menyimpan domain awam.

Apa yang Anda Lakukan Adalah Perniagaan Anda

Masalah dengan pengawasan semasa adalah bahawa ia berkembang. Sekiranya orang tidak bangun dan menyedari betapa kebebasan sivil mereka dilanggar secara terang-terangan, perkara akan menjadi lebih teruk.

Ia menjadi lebih daripada sekadar cookies yang mengesan laman web yang anda lawati atau ejen NSA yang menyusun log audio perbualan telefon anda; ia menjadi masa depan yang suram di mana kita dipaksa untuk mematuhi normalisasi baru yang tidak pernah dilihat datang.

Isu ini penting bagi kami, dan kami sakit dan bosan melihat orang yang mendakwa mereka tidak peduli kepada salah satu isu terbesar yang dihadapi hari ini.

Privasi adalah hak asas. Apabila ia datang kepadanya, sesiapa yang mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan adalah sama ada pendusta atau salah maklumat.

Apa yang anda lakukan secara dalam talian adalah perniagaan anda sendiri, bukan milik kami, bukan syarikat yang anda beli jeans anda, dan tentunya bukan kerajaan anda.

Imej yang dipilih: "Ibu Pejabat NSA" melalui Wiki Commons
Pengguna Sad Mac: Tim Gouw / Unsplash

5 sebab mengapa anda harus mula menjaga privasi anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.