5 soalan mengenai peningkatan enkripsi WhatsApp baharu

5 soalan mengenai peningkatan enkripsi WhatsApp baharu

Sehingga hari Isnin, 4 April 2016, WhatsApp telah menjadi aplikasi mesej terenkripsi terbesar di dunia, dengan melancarkan peningkatan enkripsi akhir-ke-akhir di semua platform komunikasi.

Hanya apabila kami fikir kes pengadil Apple FBI adalah pernyataan yang belum pernah terjadi sebelumnya memihak kepada kebebasan digital, pengumuman ini membawa perdebatan enkripsi ke tahap yang baru. Tetapi apa yang telah naik taraf WhatsApp baharu berubah, betul-betul?

1. Apakah Penyulitan End-To-End?

Penyulitan akhir-ke-akhir (E2EE) adalah kaedah penyulitan yang hanya membenarkan penerima mesej untuk membacanya, dan menghalang akses pihak ketiga ke dalamnya. Dalam E2EE, data disulitkan pada sistem penghantar dan hanya peranti penerima yang boleh menyahsulitnya.

Dalam kata-kata Ketua Pegawai Eksekutif WhatsApp dan pengasas bersama Jan Koum:

“Sekarang setiap mesej, foto, video, fail, dan mesej suara yang anda hantar, adalah hujung ke hujung yang disulitkan secara lalai jika anda dan orang yang anda pesan menggunakan versi terbaru aplikasi kami. Malah sembang kumpulan dan panggilan suara anda disulitkan “

WhatsApp telah menetapkan enkripsi ini untuk dihidupkan secara lalai supaya semua pengguna boleh memanfaatkannya tanpa perlu mengubah sebarang tetapan. Hasilnya adalah WhatsApp tidak dapat melihat, memintas, atau mengambil sebarang perbualan, walaupun mereka mahu.

2. Kenapa Peningkatan WhatsApp ke E2EE?

Sebelum pengumuman ini, WhatsApp tidak diketahui dengan komitmen yang berkesan untuk melindungi data pengguna daripada pencerobohan kerajaan. Sebaliknya, sebaliknya, WhatsApp baru-baru ini ditandai oleh EFF dalam laporan “Who Got The Back Anda”, kerana kegagalannya mematuhi piawaian perlindungan data industri.

Walau bagaimanapun, nampaknya peningkatan yang lama ditunggu-tunggu itu telah dilakukan pada kad untuk seketika. Menurut pengasas bersama WhatsApp, Brian Acton, memastikan privasi pengguna hanya memberi mereka kembali apa yang selalu mereka kerjakan:

“Jika anda melihat sejarah manusia secara menyeluruh, orang berkembang, dan tamadun berkembang dengan perbualan peribadi dan ucapan peribadi. Jika apa-apa, kami membawanya semula kepada individu “

3. Bagaimana Penyulitan Akan Menjejaskan Pengguna WhatsApp Purata?

Dengan peningkatan ini, WhatsApp kini menjadi salah satu cara paling selamat untuk berkomunikasi secara elektronik.
Maklumat sensitif – maklumat peribadi, butiran bank, perisikan perniagaan, dan lain-lain – kini selamat ditukar tanpa sesiapa yang dapat memintasnya. Secara kritis, ia juga bermakna WhatsApp tidak dapat menyediakan salinan mana-mana komunikasi kami kepada pihak berkuasa kerajaan.

4. Adakah Segala-galanya di WhatsApp Dapat Disulitkan?

Tidak lama selepas pengumuman itu, seorang wartawan di The Intercept, Micah Lee, mendapati satu garisan dalam istilah privasi WhatsApp mengatakan perkhidmatan itu mungkin mengarkibkan tarikh, masa, dan nombor penerima mesej yang dihantar dengan perkhidmatannya. Isi mesej sebenar, tuntutan WhatsApp, tidak diadakan pada pelayan sama sekali.

Awesome yang @WhatsApp disulitkan, tetapi perlu diingat ia tidak menyembunyikan siapa yang anda sms https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

– Micah Lee (@micahflee) 5 April 2016

5. Mengapa Penyulitan Whatsapp begitu Penting?

Dengan lebih daripada satu bilion pengguna, merangkumi semua bahagian dunia, syarikat milik Facebook mempunyai jangkauan global.

Dengan mengambil langkah yang menyinggung ke arah privasi dan memperoleh berbilion mesej, WhatsApp menetapkan contoh yang mendorong syarikat data besar lain untuk membuat pilihan yang sama. Siapa yang ingin menggunakan perkhidmatan mesej tidak disulitkan sekarang?

Mari kita berharap Whatsapp terinspirasi kebangkitan enkripsi tidak akan berhenti di sini. Dalam kata-kata Jan Koum, ia hanya permulaan:

Genie penyulitan keluar dari botol.

Imej yang diketengahkan: mrhighsky / Kelab Foto Dolar

5 soalan mengenai peningkatan enkripsi WhatsApp baharu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.