6 ciri yang kita mahu pada iPhone kita

ciri privasi iPhone.

Telefon baru menarik. Mereka membawa ciri-ciri baru, membuat ciri-ciri sedia ada lebih kuat dan membuat kita teruja untuk menghabiskan gaji separuh sebulan untuk skrin yang kita akan menatap untuk dua belas bulan berikutnya-sebelum ia pecah atau bateri mati.

Privasi amat penting apabila memilih telefon. Sangat penting apa data yang dikumpulkan telefon dan siapa yang dapat melihatnya.

Pengumuman iOS 11 membawa beberapa peningkatan privasi yang ketara. Anda kini boleh mengehadkan akses aplikasi ke lokasi anda hanya "Semasa Menggunakan Apl" dan mana-mana aplikasi yang menggunakan lokasi anda selepas anda menutup skrin akan dipermalukan oleh bar isyarat biru di bahagian atas telefon.

Safari juga menjadi lebih mesra privasi. Dalam peningkatan kepada adblockers luaran iOS 9, kini anda boleh mencegah penjejakan tapak silang secara langsung dalam menu tetapan.

iOS11 adalah langkah penting dalam arah yang betul, tetapi masih terdapat banyak ciri yang kita mahu dalam telefon pintar kita.

1. Pemasangan aplikasi berbilang

Pada masa ini, kami mengekalkan identiti yang berbeza pada telefon kami dengan sama ada mempunyai dua telefon atau melakukan semuanya dengan nama dan nombor yang sama. Betapa hebatnya untuk memasang aplikasi dua kali dan log masuk sekali dengan butiran peribadi anda, dan masa yang lain dengan identiti profesional atau artistik kami?

Sesetengah aplikasi, seperti Twitter dan Gmail, sudah membolehkan anda menukar akaun. Tetapi untuk aplikasinya yang tidak, kenapa sistem operasi telefon berada dalam perjalanan?

2. Keupayaan untuk mengesan penangkap IMSI

Penangkap IMSI, juga dikenali sebagai stingray, adalah peranti yang digunakan untuk menjalankan pengawasan massa. Mereka menimbulkan menara telefon bimbit palsu dan menipu telefon anda untuk menyambung kepada mereka, sebelum menguping pada mesej teks dan panggilan telefon anda-serta menentukan lokasi anda.

Walaupun sebelum ini hanya boleh diakses oleh organisasi ketenteraan dan polis, penangkap IMSI telah menjadi semakin murah.

Walaupun penangkap IMSI tidak sepele untuk mengesan, terdapat banyak telefon yang boleh dilakukan untuk membantu. Ia boleh menunjukkan senarai menara yang anda sedang disambungkan, ditambah membolehkan anda menyebarkan rujukan menara tersebut dengan senarai yang disediakan oleh operator telefon anda.

Ia juga berguna untuk mengelakkan strategi umum yang digunakan oleh penangkap IMSI-seperti mengalihkan sambungan anda kepada sambungan 2G usang yang enkripsinya boleh retak.

Ciri-ciri privasi yang kami mahukan pada iPhone kami

3. Lokasi spoofing

Sesetengah apl memerlukan kami untuk menyediakan lokasi kami berfungsi dengan cekap. Tetapi mengapa mereka perlu tahu lokasi GPS tepat kami, berbanding dengan anggaran yang dibekalkan oleh pengguna? Kami tidak perlu membiarkan Uber tahu rumah yang tepat untuk mendapatkan sebut harga.

4. Senarai kenalan palsu / kamera / mikrofon

Kenapa kita bertolak ansur dengan aplikasi yang enggan berfungsi apabila kita menafikan akses ke senarai kenalan kami (melihat kepada anda, Whatsapp) atau kamera? Bagaimana jika terdapat pilihan ketiga untuk "berkongsi kosong"? Dengan pilihan ini, kami boleh membiarkan apl tersebut percaya kami memberikannya akses ke senarai kenalan kami, tetapi semua mendapat senarai kosong, skrin hitam dari kamera atau keheningan dari mikrofon.

Untuk kamera dan mikrofon, menghadkan akses kepada hanya sejam akan menjadi permulaan yang hebat juga. Dengan cara itu, kita tidak perlu ingat untuk membuang akses semula selepas digunakan.

5. Suis perkakasan untuk Bluetooth / GPS / mikrofon / kamera

Bagi pengguna yang lebih paranoid (seperti saya), sangat baik untuk menukar sensor sensitif sepenuhnya. Walaupun kami tidak menjangkakan langkah yang hebat dari Apple "tidak boleh sentuh-perkakasan", ciri seperti ini dari jenama lain sekurang-kurangnya boleh mendapatkan beberapa pengguna yang berhati-hati dengan privasi untuk menukar pembekal.

Sekurang-kurangnya, beri kami cahaya yang menandakan sama ada kamera atau mikrofon sedang digunakan!

6. Akses foto terpilih

Kenapa ia sentiasa "semua atau tidak" dengan akses ke album foto? Kenapa kita tidak dapat memilih satu atau beberapa imej dari album dan hanya berkongsi dengan aplikasinya?

UI mungkin mudah: Kami memberikan aplikasi "keizinan terpilih sahaja" dan setiap kali aplikasi mahu akses kepada album foto, kami boleh memilih imej yang kami mahu kongsi.

Jadilah selektif dan mengawal telefon anda

Privasi tidak bermaksud untuk menyembunyikan maklumat dan tetap tanpa nama; ini bermaksud untuk mengawal maklumat yang kami kongsi dengan rakan-rakan, aplikasi, dan peranti kami.

Kita mesti berada dalam kawalan ketat ke atas apa maklumat peranti kita boleh berkumpul, siapa yang dapat melihat data dan di mana data pergi. Sistem operasi yang baik untuk telefon seharusnya memberi kita kawalan, dan bukannya mengambilnya.

Juga, lihat panduan kami untuk keselamatan mudah alih.

6 ciri yang kita mahu pada iPhone kita
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.