9 aktivis teknologi wanita mengikuti di Twitter

Aktivis teknologi wanita.

Hi! Saya mahu berkongsi aktivis teknologi wanita kegemaran saya untuk mengikuti di Twitter.

Wanita-wanita ini semuanya berusaha untuk memastikan internet dibuka dan komunikasi dalam talian kami bersifat peribadi dan terjamin sementara memberi inspirasi kepada kami dengan kecerdasan dan keyakinan mereka.

Sejujurnya, ini boleh menjadi senarai yang sangat panjang. Sekiranya anda mempunyai aktivis berteknologi wanita kegemaran lain, sila beritahu kami dalam ulasan!

Yan Zhu

Yan Zhu @bryrypt

Dengan nama fungsi hashing kata laluan sebagai pemegangnya, ia segera jelas di mana minat Yan berbohong. Yan adalah seorang jurutera yang dilayari secara meluas yang paling terkenal dengan projek privasi perisiannya yang disahkan oleh KKP, seperti Privasi Badger dan HTTPS Di mana-mana.

Jessy Irwin

Jessy Irwin @jessysaurusrex

Jessy adalah penyelidik keselamatan dan penginjil yang membuat isu keselamatan mudah untuk difahami oleh semua orang. Jessy cukup genius menggunakan emoji lucu dan seni ASCII untuk menggalakkan orang ramai menaikkan permainan infosec mereka. Anda boleh mendengarnya bercakap di persidangan dan universiti di seluruh dunia.

Yael Grauer

Yael Grauer @yaelwrites

Yael adalah seorang wartawan berteknologi yang menulis mengenai teknologi, isu privasi, dan segala yang kita peduli (seperti rancangan TV Encik Robot). Anda boleh menemui artikel-artikel Yael yang diteliti dengan baik di Motherboard, Forbes, dan Ars Technica, serta di blog pribadinya.

Sarah Jamie Lewis

Sarah Jamie Lewis @SarahJamieLewis

Sarah bekerja keras terhadap projeknya OnionScan, yang mengukur saiz dan tahap web gelap dan kerentanannya. Dalam masa yang singkat, dia telah banyak mencapai kesedaran dan telah mempelopori bidang Penyelidikan Web Gelap.

  ExpressVPN menambah mod gelap kepada sambungan pelayar Chrome dan Firefox

Chelsea Manning

Chelsea Manning @xychelsea

Chelsea menyediakan khazanah berhubung dokumen diplomatik dan tentera A.S. kepada orang ramai menerusi Wikileaks. Fail-fail tersebut didedahkan kepada rasuah, jenayah terhadap kemanusiaan, dan kebohongan-yang kebanyakannya tidak dijawab. Chelsea dijatuhi hukuman 35 tahun penjara, di mana dia diseksa dan ditahan di bawah keadaan tidak berperikemanusiaan, walaupun akan dibebaskan awal pada 17 Mei tahun ini.

Alexandra Elbakyan

Alexandra Elbakyan @ringo_ring

Pada asalnya dari Kazakhstan, Alexandra menimbulkan kemarahan beberapa penerbit yang paling kuat di dunia ketika ia mengumpulkan penyelidikan ilmiah dari belakang paywalls dan membebaskan mereka melalui proyek sendiri, Sci Hub. Alexandra kini bersembunyi di Rusia, takut ekstradisi ke Amerika Syarikat.

isis agora lovecruft

isis agora lovecruft @isislovecruft

Isis adalah salah satu tokoh utama di sebalik Projek Tor dan juga telah bekerja untuk Open Whisper Systems, syarikat di sebalik aplikasi pesanan tersulap, Isyarat. Tahun lepas, Isis menjadi berita utama ketika dia bercakap terhadap gangguan FBI.

Eva Galperin

Eva Galperin @evacide

Eva baru-baru ini dilantik sebagai pengarah keselamatan siber di EFF dan juga bertindak sebagai penasihat teknikal kepada Yayasan Kebebasan Akhbar. Galperin meneliti malware dan menulis panduan tentang keselamatan maklumat untuk pembela hak asasi manusia, aktivis, wartawan, dan blogger-seperti Kit Pertolongan Pertama Digital yang berguna ini.

Julie Borowski

Julie Borowski @JulieBorowski

Julie adalah yang paling menonjol sebagai aktivis YouTube dan aktivis politik, di mana dia mengulas mengenai hal ehwal politik semasa di A.S., selalunya dengan fokus pada privasi dan teknologi. Seorang kapitalis yang digambarkan sendiri dengan bakat untuk isu-isu berkaitan kebebasan, Julie telah menjadi suara berprinsip untuk privasi dalam lingkungan politik A.S. sejak 2012.

Wanita yang dalam privasi awak tengok?

ExpressVPN dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada wanita yang luar biasa dalam senarai ini.

  The Game of Phones: WhatsApp vs Telegram vs encryption

Adakah saya meninggalkan sesiapa sahaja? Sila kongsi aktivis tech kegemaran wanita anda dalam ulasan di bawah!

9 aktivis teknologi wanita mengikuti di Twitter
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.