9 perkara yang boleh anda lakukan dengan pelayan rumah

Ikon rumah internet. Tetapi lebih besar. Dan merah.

Menjalankan pelayan sendiri di rumah boleh menjadi murah dan hanya memerlukan pengetahuan asas baris arahan. Sebuah komputer riba lama boleh ditukar menjadi pelayan tanpa sebarang modifikasi fizikal, dan walaupun desktop yang sederhana dari kedai akan dapat dengan mudah menjalankan semua aplikasi di bawah tanpa banyak usaha.

Sebab-sebab untuk menubuhkan sistem sedemikian boleh berbeza jauh dari orang ke orang. Sesetengah orang percaya bahawa komputer yang anda miliki, sediakan dan menyimpan secara fizikal di rumah adalah satu-satunya pelayan yang boleh dipercayai sepenuhnya, terutamanya apabila digunakan untuk menyimpan maklumat sensitif seperti kunci kriptografi, data peribadi atau Bitcoin. Ramai lebih selesa dengan pilihan ini daripada menggunakan pembekal seperti Dropbox.

Dalam kes lain, prestasi mungkin juga penting. Sekiranya pustaka muzik dan pustaka peribadi anda terlalu besar untuk komputer riba anda, menyimpannya di awan boleh bererti dengan kelajuan internet yang perlahan. Satu gangguan internet di rumah juga akan memotong akses kepada filem anda.

Berikut adalah beberapa idea mengenai apa yang perlu dilakukan dengan pelayan rumah anda:

1. Simpan fail peribadi

Anda boleh berkongsi data pada cakera keras pelayan dengan sesiapa sahaja yang anda mahukan. Itu mungkin mudah jika anda mahu membuat fail yang tersedia kepada orang lain tanpa melalui Dropbox. Anda juga boleh mengehadkan ini kepada hanya komputer di dalam rangkaian rumah anda, menjadikannya mudah untuk berkongsi fail antara ahli keluarga. Penambahbaikan kelajuan akan ketara, terutamanya untuk fail besar.

Sebagai alternatif kepada pelayan bersaiz penuh, beberapa pemacu keras luaran juga boleh bertindak sebagai unit "storan yang dilampirkan rangkaian".

Kesukaran
Kos
Privasi
$$$

2. Mengadakan laman web peribadi

Kecuali anda mempunyai berjuta-juta tayangan setiap bulan atau tinggal di pinggir dunia, mana-mana komputer riba lama akan melakukan sama dengan penyedia awan anda. Sesuatu seperti laman WordPress atau Jekyll tidak akan membebankan anda dan melaksanakan dengan baik. Ini bagus untuk mengehoskan maklumat hubungan anda, kunci penyulitan dan pautan ke media sosial anda. Dan anda boleh dengan mudah menjalankannya sebagai tapak bawang juga!

Kesukaran
Kos
Privasi
✱✱ $

3. Gunakan SecureDrop

Sekiranya anda perlu menerima fail secara selamat dan tanpa nama, contohnya dalam kapasiti anda sebagai wartawan, maka anda akan mendapati SecureDrop sangat berguna. SecureDrop seperti peti mel mati di dalam hutan yang mana sesiapa sahaja boleh menambah fail secara anonim. Anda juga boleh menggunakan SecureDrop untuk berkomunikasi dengan sumber anda. Walaupun perisian ini selamat untuk digunakan di awan, juga, setelah dipasang pada mesin secara fizikal di dekat anda, memudahkan untuk mempercayai bahawa tiada siapa yang merogolnya.

Kesukaran
Kos
Privasi
✱✱✱ $

4. Dapatkan pelayan sembang anda sendiri

Diakui, perkhidmatan pemesejan Jabber / XMPP telah kehilangan bahagian pengguna yang adil pada tahun-tahun yang lalu, terutamanya kerana prestasi buruknya pada peranti mudah alih. Tetapi sebenarnya tiada protokol pesanan lain memenuhi semua syarat yang diuji dengan baik, yang mempunyai penyulitan yang telah diaudit dengan baik, dan sedang beroperasi tanpa menggunakan pihak ketiga. Jika anda bukan sahaja mahu sembang anda disulitkan tetapi juga metadata anda dilindungi, Jabber adalah cara untuk pergi. Ia juga boleh dijalankan melalui pelayan bawang.

Kesukaran
Kos
Privasi
✱✱ $

5. Jalankan pelayan e-mel anda sendiri

Sekiranya anda berjaya menjalankan pelayan mel anda sendiri, anda adalah sebagai penyokong privasi seperti yang boleh. Oleh kerana kelaziman spam, mendapatkan e-mel dari pelayan anda sendiri diterima sangat sukar. Mengkonfigurasi protokol penyulitan dengan betul bukannya mudah, sama ada. Beri perhatian kepada anda!

Kesukaran
Kos
Privasi
✱✱✱✱✱ $$$

6. Buat VPN anda sendiri

VPN rumah terutamanya berbeza daripada pembekal VPN komersial kerana hanya ada satu lokasi pelayan: rumah anda. Mempunyai VPN anda sendiri membolehkan anda melayari web dengan selamat dari mana sahaja anda berada-dengan syarat anda boleh mempercayai ISP rumah anda. Walau bagaimanapun, trafik anda tidak akan bercampur dengan orang lain, yang bermaksud beberapa kelebihan privasi VPN komersial tidak ada. Anda juga akan terlepas pada Antara Muka Pengguna (UI) dan aplikasi untuk semua peranti anda, tetapi VPN rumah dapat membantu anda mengakses fail peribadi dan peranti IoT dari jauh dari jauh.

Kesukaran
Kos
Privasi
✱✱✱ $

7. Jalankan nod Tor

Bergantung pada kesediaan anda untuk menyumbang kepada rangkaian Tor dan kesahannya di bidang kuasa rumah anda, anda boleh menetapkan nod Tor anda sebagai sama ada relay atau nod keluar. Jika ia nod keluar, anda membiarkan orang lain menggunakan rangkaian rumah anda untuk melayari internet seolah-olah ia sendiri. Ini membantu mereka tanpa nama. Jika ia hanya menyampaikan, anda menyumbangkan jalur lebar anda ke rangkaian tetapi semua lalu lintas masuk dan keluar dari rumah anda disulitkan.

Kesukaran
Kos
Privasi
$$$

8. Sediakan nod Bitcoin

Jika anda memiliki Bitcoin dan bimbang sama ada peraturan Bitcoin sedang diikuti, anda boleh menyediakan nod Bitcoin. Dengan cara ini, anda boleh menyemak, tanpa perlu mempercayai orang lain, berapa banyak Bitcoin yang ada dan bahawa mereka semua dibelanjakan oleh pemiliknya yang sah. Jika anda menerima Bitcoin sebagai pembayaran, anda boleh menggunakan nod anda untuk mengesahkan bahawa dana telah tiba di dompet anda. Ia sangat mudah untuk berjalan di belakang Tor juga.

Kesukaran
Kos
Privasi
$$

9. Jalankan nod Kilat

Sekiranya anda sering membuat dan menerima bayaran Bitcoin kecil, nada Lightning akan membantu anda meningkatkan kelajuan mereka dengan cepat dan mengurangkan kos mereka. Untuk menjalankan node Lightning anda juga perlu nod Bitcoin tetapi kapasiti penyimpanan atau pengkomputeran tambahan yang sedikit. Seperti banyak perkhidmatan lain, anda juga boleh menjalankan nod ini di belakang Tor.

Kesukaran
Kos
Privasi
$

Pelayan rumah adalah cara yang menyeronokkan untuk belajar tentang internet

Mendapatkan pelayan rumah boleh menjadi pengalaman pembelajaran yang hebat. Dengan memasang sistem operasi baru pada komputer lama anda, belajar cara menggunakan baris arahan dan mengkonfigurasi pelayan, fail konfigurasi dan perisian, anda akan dapat melihat bagaimana kerja internet, menegaskan beberapa prinsip di sekitar privasi dan desentralisasi, dan secara umumnya hanya menunjukkan bagaimana badass anda.

9 perkara yang boleh anda lakukan dengan pelayan rumah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.