Adakah kita hidup dalam mimpi buruk Orwell? Adakah 1984 meramalkan pengawasan dunia sebenar?

Berapa tahun 1984 menjadi kenyataan?

George Orwell 1984 adalah versi fiksyen di dunia masa hadapan di mana negara totalitarian meneliti semua tindakan manusia melalui Big Brother yang sentiasa menonton. Fokus buku ini adalah Winston, pekerja negeri yang berjuang untuk hidup dalam dunia yang menindas.

Ciri yang paling penting pada tahun 1984 ialah tahap pengawasan Big Brother yang kejam.

“Mengenai menghantar surat melalui surat, ia keluar dari soalan. Dengan rutin yang tidak tersembunyi, semua surat dibuka dalam transit. “
George Orwell (1984)

Kedengarannya dahsyat. Tetapi tunggu, inilah yang Snowden katakan tentang dunia nyata:

“NSA, khususnya, mensasarkan komunikasi semua orang. Ia memalsukan mereka secara lalai. “
Edward Snowden

Sama seperti pada tahun 1984, kita hidup di dunia di mana ia mungkin paling selamat untuk menganggap semuanya direkodkan, sepanjang masa. Agensi Keselamatan Negara (NSA) secara terbuka mengekalkan pangkalan data panggilan (MARINA) dan terlibat dalam perlombongan data (PRISM), tanpa rasa takut balas dendam.

Malangnya, warganegara dunia nyata tertakluk kepada banyak pencerobohan yang sama seperti di Oceania, keadaan fiksyen pada tahun 1984. Program mata-mata Drakonian, seperti Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan, pemantauan internet NSA, dan kontroversi penyiaran tanpa waran, pasti akan menggabungkan dengan lancar ke dalam karya Orwell.

Mungkin 1984 lebih dekat ke rumah daripada yang kita fikirkan.

Snowden boleh bekerja di Kementerian Kebenaran

Ia terkenal Agensi Keselamatan Kebangsaan yang memantau halaman Facebook kami dan carian Google. Dan nampaknya setiap kedai yang kami lawati, atau laman web yang kami lihat, mahukan nombor telefon, alamat e-mel dan kod pos untuk menyelesaikan transaksi.

Laman web seperti Facebook merekodkan semua perkara yang kita suka atau tidak suka, dan kerajaan sentiasa mencari cara untuk menggodam komputer dan telefon kita untuk melihat apa yang kita tahu. FBI juga mengambil Apple ke mahkamah dalam cubaan untuk mendapatkan akses kekal kepada semua data pengguna iPhone.

  Mahu berdagang crypto? Berikut adalah 5 bursa teratas untuk mencuba tangan anda

Kemudian terdapat kamera pengawasan dan kamera CCTV yang terkumpul di seluruh dunia. Tidak mengapa jika kita tidak melakukan apa-apa yang salah, setiap gerakan kita dikesan dan direkodkan.

Apabila Edward Snowden mendedahkan sejauh mana pengintipan NSA, kami mungkin tidak terkejut.

Kami sangat banyak di dunia di mana Big Brother memerhatikan kita semua. Dan Snowden sendiri lebih menyerupai kemiripan dengan Winston, penyampai dan protagonis tahun 1984, yang bekerja sebagai drone untuk Kementerian Kebenaran-sebuah organisasi yang dibina untuk menyebarkan propaganda dan kepalsuan awam-yang dengan mudah boleh berkongsi manifesto dengan NSA:

“Walaupun anda tidak melakukan apa-apa yang salah, anda ditonton dan dirakam.”
Winston atau Snowden?

Adakah kita hidup dalam mimpi buruk tahun 1984?

Tidak, dunia kita mungkin lebih teruk.

Ciri utama novel Orwell adalah Telescreens yang mempamerkan aliran mantap propaganda kerajaan (berita palsu, jika anda akan) dan merakam segala-galanya di sekelilingnya. Telescreens tidak begitu mudah alih, tetapi persamaan di antara mereka dan telefon bimbit kelihatan sangat jelas.

Teknologi dunia kita, dengan kemungkinan pengawasan, pengumpulan data, dan penyimpanan yang tidak berkesudahan, melebihi apa yang dibayangkan oleh Orwell.

Polis mengintip ke dalam kehidupan kita dengan kehendak, dan keinginan kuasa yang lebih tinggi dengan pengaruh yang luar biasa meresap segala-galanya. Tokoh Totalitarian menatap dari setiap peranti di seluruh dunia, dan penyedia komunikasi menyiarkan kebenaran negara yang terganggu yang diselaraskan dengan aliran infotainment yang suram.

Tetapi adalah perihalan di atas 1984, atau kehidupan moden?

Nampaknya kita sangat terkejut dengan mimpi buruk Orwell, dan privasi digital kita sentiasa diserang.

Tetapi anda boleh mengambil langkah-langkah untuk melindungi diri anda.