Apabila pengguna beralih kepada penyekat iklan, tapak mula menyekat pengguna

Macbook segar menunggu ExpressVPN.

Disember lepas, Forbes mula menyekat akses kepada pelawat yang menggunakan perisian menghalang iklan. Pengunjung dengan mana-mana jenis penyekat iklan yang dipasang pada pelayar web mereka segera bertemu dengan dinding putih yang menonjol meminta mereka untuk melumpuhkan dengan sopan tetapan mereka untuk melihat tapak.

(Dalam berita lain, Forbes sedang menjalankan perisian hasad dengan iklan wajibnya.)

Tetapi Forbes bukan satu-satunya syarikat yang mengambil iklan ke tangannya sendiri. The Washington Post, Slate dan baru-baru ini Wired juga telah dicabuli dalam menyekat penyekat iklan.

Terdapat banyak faedah yang tidak dapat dinafikan untuk menggunakan penghalang iklan-mereka membantu melindungi anda daripada perisian hasad, mempercepatkan masa beban, dan menawarkan pengalaman di seluruh laman web yang lebih baik-tetapi ada hujah balas yang sah: Bagaimana pemilik domain dapat menghasilkan wang tanpa iklan?

The Uncanny Rise of Blockers Iklan

Pada tahun 2015 sahaja, perisian menyekat iklan meningkat sebanyak 41 peratus, dengan anggaran 200 juta pengguna aktif di seluruh dunia. Ia berubah daripada hanya segelintir orang yang berteknologi tinggi yang menggunakan alat rumah tangga setiap hari.

Kami berusaha untuk membantah salah satu sebab utama mengapa lebih ramai orang memasang penyekat iklan adalah kerana mereka menjadi semakin sensitif terhadap bagaimana maklumat mereka dikongsi. Iklan yang disasarkan menjejaki sejarah penyemakan imbas anda untuk menyampaikan iklan tersuai, dan mereka menyesali menjadi status quo.

forbes homepage menghalang penyekat iklanForbes dengan sopan meminta untuk mematikan penyekat iklan manakala uBlock Origin akan menyekat 19 skrip tidak diketahui

Adalah menakutkan bagaimana iklan hari ini sangat peribadi. Ia mendapat titik di mana mereka memproses beribu-ribu bit data sebelum laman web bahkan banyak, menarik pelbagai aspek sejarah pelayaran anda untuk membuat iklan yang sangat peribadi dan sering sangat mengganggu.

Mungkin ini sebabnya begitu banyak syarikat sedang membangunkan perisian larangan iklan. (Lihat penyekat iklan iOS 9 Apple dan penghalang Android untuk bukti.)

Mengapa Iklan Sasaran Berbahaya

Dalam kajian yang dilakukan oleh University of Pennsylvania, 66 peratus daripada pengguna Internet berkata mereka tidak selesa dengan pemikiran pengiklanan yang disasarkan. Menariknya, angka itu meningkat kepada 86 peratus apabila mereka mengetahui bagaimana pemasar mendapatkan data untuk menyesuaikan iklan ini.

Iklan yang disasarkan mendedahkan privasi pengguna, dan pelacak di belakang iklan ini lebih biasa daripada yang anda fikirkan.

Lihatlah siri Wall Street Journal What They Know untuk melihat betapa terdedah beberapa tapak web meninggalkan pelawat mereka. (Props ke Wikipedia kerana mempunyai 0 pelacak yang dipasang.)

tapak dan indeks pendedahan dan pelacak merekaTangkapan skrin mengenai apa yang mereka ketahui siri WSJ

Mengambil Internet Ke Tangan mereka Sendiri

Kami mendapatnya. Iklan menjana pendapatan. Walau bagaimanapun, masalahnya ialah orang ramai menangkap bagaimana iklan yang disesuaikan itu dibuat dan bagaimana mereka mendedahkan dan menyesatkan privasi orang. Pengguna mengubah cara mereka mahu menerima maklumat, dan laman web seperti Forbes dan Wired sangat meremehkan berapa banyak orang yang benar-benar membenci iklan.

Media Penyemak Imbas meletakkannya dengan baik:

"Pengguna menghalang iklan untuk bertindak balas terhadap iklan yang mengganggu, tidak relevan dan sering sekali mengerikan dari segi kualiti - anda tahu orang yang menghisap data yang mengambil alih skrin anda dengan video auto main dan slogan berkelip supaya anda berjuang untuk menyusun kandungan dari omong kosong. Tetapi iklan tersebut membayar bil. Tiada wang, tiada laman web. "

Pada tahun 2002, hanya satu peratus daripada pengguna Internet yang menggunakan penyekat iklan. Hari ini hampir 50 peratus.

Namun, bukannya cuba untuk membetulkannya dan melindungi privasi dan kesejahteraan pelawat mereka, lebih banyak laman web hari ini memaksa para pembaca untuk secara sukarela melucutkan diri untuk melihat apa-apa jenis kandungan.

Bukan cara terbaik untuk mendapatkan kepercayaan pembaca, adakah ia?

Perbahasan yang Berlanjutan Lebih Dari Hasil Vs Privasi

Tidak seperti syarikat lain, Forbes telah telus dengan bagaimana sistem perniagaan baru mereka telah mempengaruhi prestasi laman web. Dalam pernyataan awam, ketua pegawai kandungan Lewis DVorkin menekankan bagaimana hampir 44 peratus, kira-kira 1.6 juta pelawat, melumpuhkan penghalang iklan mereka untuk melihat laman web tersebut. "Kami mengewangkan 15 juta jejak iklan yang sebaliknya telah disekat," kata DVorkin.

Bunyi baik, kan? Tidak benar ...

Apa yang didakwa oleh DVorkin adalah dengan mengagihkan 15 juta jejak iklan baru, mereka sebenarnya menghalau 56 peratus pengguna yang tidak sanggup melumpuhkan penyekat mereka. 

Pengguna ini mungkin tidak akan kembali dalam masa terdekat.

Mencari Ke Arah Masa Depan

lebih banyak carian web kini dilakukan pada peranti mudah alihLebih ramai orang hari ini melayari laman web pada telefon pintar mereka, menghantar iklan iklan menjadi tizzy

Oleh kerana lebih banyak orang mula melihat manfaat penyekat iklan, pengunjung yang kurang akan bersedia untuk menyahdayakan mereka. Ini benar terutamanya ketika datang ke peranti mudah alih, di mana penyekat iklan mula dipasang sebelum dipasang.

Kami ingin tahu sama ada laman web seperti Forbes dan Wired akan terus menghalang penyekat iklan, atau jika mereka akan menyedari ia adalah satu usaha yang sia-sia dan sebaliknya memberi tumpuan kepada mengubah cara iklan-iklan ini disampaikan.

Taruhan kami adalah pada yang terakhir.

Imej yang diketengahkan: Viktor Hanacek / Picjumbo
Wanita dengan telefon: Benjamin Child / Unsplash

Apabila pengguna beralih kepada penyekat iklan, tapak mula menyekat pengguna
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.