Apakah spyware dan bagaimana saya mengeluarkannya?

Satu siri dan sifar membentuk imej mata.

Pencurian identiti menjejaskan hampir 15 juta rakyat Amerika Syarikat tahun lalu, yang mengorbankan 4 bilion USD kerugian. Dan jika anda adalah salah seorang mangsa, atau jika anda mengenali sesiapa yang telah mengalami penipuan kad kredit, kemungkinan besar penyebabnya adalah spyware.

Apa itu Spyware?

Spyware merujuk kepada perisian yang dipasang secara rahsia di mesin anda dengan niat jahat seperti mencuri maklumat peribadi, butiran kad kredit, sejarah penyemakan imbas, dan banyak lagi titik data. Ia direka bentuk untuk menjadi bijak - anda mungkin tidak akan tahu bahawa ia beroperasi di latar belakang kerana ia mempunyai kesan minima pada sumber sistem.

Apabila kita bercakap tentang spyware, penting untuk memahami bahawa istilah itu boleh bermakna beberapa perkara yang berbeza. Mari kita lihat dengan pantas.

Keyloggers

Seperti namanya, keylogger menjejaki strok keyboard anda dan bertujuan untuk mengesan perkara seperti kata laluan, butiran kewangan, atau hanya untuk menyimpan tab pada penggunaan internet anda. Majikan boleh menggunakannya untuk mengawasi tabiat pekerja semasa penggodam menggunakannya untuk tujuan yang lebih jahat.

Adware

Gembira tentang perisian percuma rendang yang anda baru muat turun dalam talian? Ada kemungkinan besar ia akan menjejaskan kejutan jahat dalam bentuk adware jahat.

Adware secara rahsia memasang cookie penjejakan dalam pelayar dan rambang sejarah pelayaran web anda. Matlamatnya adalah untuk mengumpul data penting supaya dapat dijual kepada pengiklan pihak ketiga. Ia juga boleh membanjiri anda dengan iklan pop-up yang menjengkelkan sehingga anda terpaksa membuat pembelian. Seperti yang mereka katakan, tidak ada perkara seperti makan tengahari percuma.

Trojans

Trojan adalah sejenis perisian yang disamarkan untuk muncul sebagai program yang selamat dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, mereka akan melanda seketika apabila anda memuat turun dan memasangnya pada peranti anda-mendedahkan butiran peribadi anda kepada orang yang menulis kod sumber.

Bilakah kali pertama muncul Spyware?

Rujukan paling awal kepada spyware secara meluas dipercayai berasal dari perbincangan Usenet pada pertengahan 90-an. Tetapi pada awal tahun 2000an, spyware menjadi sinonim dengan perisian berbisa kerana ia menarik perhatian firma keselamatan siber yang mengiktirafnya sebagai ancaman sebenar.

Program pertama yang dirancang untuk mengatasi kesan-kesan berbahaya dari spyware dikeluarkan pada tahun 2000. Sejak itu, serangan-serangan itu hanya menimbulkan prevalensi dan magnitud.

Bagaimana saya mendapat Spyware?

Kaedah umum yang digunakan oleh penggodam untuk menyebarkan spyware ialah dengan mengeksploitasi kelemahan pada hari-hari dalam peranti anda. Kelemahan ini, atau 'pepijat' dalam istilah yang biasa, adalah kekurangan dalam perisian sedia ada yang belum dikenal pasti atau ditambat.

Peretas sentiasa mengimbas perisian popular untuk kelemahan tersebut dan, dalam banyak kes, dapat mengenal pasti mereka sebelum syarikat itu sendiri. Pengguna sendiri mungkin juga memburukkan lagi masalah ini dengan menolak untuk memuat turun pembetulan keselamatan apabila tersedia. Itulah sebabnya kami mengesyorkan supaya anda menyimpan peranti anda pada setiap masa.

Satu lagi teknik pilihan ialah penggunaan phishing dan spoofing. Ini adalah apabila penggodam memujuk anda untuk terlibat dalam tindakan yang akan memberi mereka akses kepada peranti anda. Biasanya, ia adalah dalam bentuk e-mel yang meyakinkan yang muncul dari seseorang yang anda percayai atau iklan pop-up yang mengarahkan anda ke laman web yang dipenuhi malware.

Bagaimana untuk mengeluarkan spyware

Sekiranya anda fikir anda telah menjadi mangsa kepada serangan spyware, maka tindakan terbaik adalah untuk menghentikan semua aktiviti di peranti anda sehingga ia telah dihapuskan atau dikuarantin dengan selamat.

Mula dengan menjalankan imbasan sistem yang mendalam dengan alat antivirus anda yang sedia ada atau perisian keselamatan lain.

Sekiranya anda tidak mempunyai perisian antivirus, berikut adalah dua yang anda boleh gunakan untuk tujuan itu:

Avast Antivirus

Avast adalah salah satu alat antivirus yang paling popular di dunia. Ia menawarkan beberapa tier berbayar, tetapi versi percuma cukup kuat untuk mendapatkan pekerjaan yang dilakukan. Avast menawarkan perlindungan masa nyata terhadap virus, perisian pengintip, dan bentuk malware lain. Ia juga dapat memberi isyarat kepada anda jika sambungan wifi anda tidak selamat dan dengan selamat menyimpan semua kata laluan, melindungi anda dari keyloggers.

AVG Antivirus

AVG adalah tugas peribadi saya dan ia telah dipasang pada semua peranti saya selagi saya dapat ingat. Seperti Avast, ia menawarkan produk freemium (saya tetap kepada yang percuma walaupun). Ia akan berjalan di latar belakang tanpa memperlahankan peranti anda dan termasuk imbasan yang dijadualkan untuk perisian hasad, kemas kini keselamatan masa nyata, serta amaran peringatan muat turun berniat jahat.

Ia juga akan memberitahu anda tentang wifi berisiko, walaupun saya rasa ia membesar-besarkan ini kadang-kadang. Walau bagaimanapun, tidak ada perkara yang terlalu banyak keselamatan.

Untuk mengelakkan spyware, mematuhi amalan terbaik keselamatan

Dengan beberapa anggaran, lebih daripada 350,000 program malware baru dicipta dan dikeluarkan dalam lingkungan awam setiap hari. Alat antivirus sememangnya melakukan yang terbaik untuk bersaing, tetapi ada kemungkinan bahawa beberapa akan tergelincir melalui retakan.

Sebagai peraturan umum, anda mesti memastikan anda tinggal satu langkah di hadapan penjenayah siber. Kami telah menyebut sebelum ini betapa pentingnya untuk memastikan peranti anda dikemas kini tetapi ada langkah lain yang dapat anda ambil juga. Sebagai contoh, mengklik e-mel itu dari janda Nigeria yang menjanjikan anda berjuta-juta dalam deposit bank yang tidak dituntut bukan idea yang bagus.

Hanya e-mel terbuka dari alamat yang anda tahu dan amanah. Cuba mengelakkan dari melawat laman web yang aneh, seperti yang menawarkan aliran hidup sukan rendang atau kekayaan segera melalui kasino dalam talian. Dan jangan klik pada iklan pop-up yang menjengkelkan, anda juga boleh melangkah lebih jauh dan memasang iklan-blocker.

Tetap selamat di sana: internet boleh menjadi sama dengan Wild West pada masa-masa.

Apakah spyware dan bagaimana saya mengeluarkannya?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.