Apl pemesejan yang paling selamat pada 2019

Orang ramai memegang telefon mereka.

Dari WhatsApp ke Snapchat, aplikasi pemesejan memberikan perkhidmatan percuma dan mudah untuk berkomunikasi dengan rakan, keluarga, dan rakan sekerja.

Tanpa penyulitan, bagaimanapun, mesej peribadi boleh dibaca oleh syarikat di belakang aplikasinya, serta pihak ketiga dan juga kerajaan yang suka mengumpulkan data peribadi mengenai warganya.

Syukurlah, beberapa aplikasi pemesejan mengambil serius keselamatan dan privasi anda dan menggunakan penyulitan akhir-ke-akhir untuk menghalang sesiapa kecuali anda dan penerima yang dimaksudkan daripada melihat kandungan mesej.

Apakah mesej yang disulitkan??

Penyulitan end-to-end (E2EE) adalah kaedah menyulitkan data yang hanya membolehkan penghantar dan penerima mesej untuk menyahsulitkan dan membaca mesej yang dilalui di antara mereka. Lebih penting lagi, enkripsi menghalang aplikasi daripada menyimpan salinan mesej anda pada pelayan, yang akan meletakkannya dalam jangkauan pihak berkuasa kerajaan.

Apl pemesejan terbaik untuk keselamatan

Dengan banyak pilihan yang baik, kami mengambil beberapa aplikasi pemesejan yang paling selamat di pasaran.

1. iMessagelogo iMessage.

IMessage Apple hanya terdapat pada peranti Apple, tetapi ia membungkus pukulan dalam menyediakan keselamatan kepada pengguna tersebut.

Di samping menawarkan penyulitan end-to-end antara pengguna iMessage, aplikasi membolehkan pengguna untuk mengawal berapa lama mesej kekal dan berapa kali penerima dapat melihat mesej tersebut. Nota: Ciri ini hanya tersedia untuk mereka yang mempunyai iOS 10 dan ke atas.

Satu isu dengan iMessage, bagaimanapun, adalah pilihan untuk membuat sandaran iMessages anda ke iCloud. Di awan, mesej disulitkan dengan kunci yang dikawal oleh Apple, yang bermaksud bahawa jika iCloud anda pernah diretas atau dieposkan, mesej tersebut dapat diturunkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook, adalah seorang penyokong besar untuk privasi peribadi, dan aplikasinya yang disulitkan dengan penghujungnya seolah-olah menunjukkan bahawa syarikat itu komited untuk menyediakan keselamatan kepada penggunanya. Cukup elakkan menyimpan mesej anda di platform berasaskan web seperti iCloud.

2. WickrLogo Wickr.

Ditubuhkan oleh penyokong privasi dan keselamatan di San Francisco pada tahun 2012, Wickr adalah salah satu apl pemesejan yang pertama untuk mengadopsi penyulitan akhir-ke-akhir. Mesej disulitkan secara lalai, dan syarikat itu menjalani audit keselamatan tetap. Pada tahun 2017, Wickr juga merupakan sumber terbuka.

Aplikasi pemesejan datang dalam dua bentuk: Wickr Me dan Wickr Pro. Yang pertama adalah percuma dan untuk kegunaan peribadi, sementara yang kedua adalah untuk perniagaan dan pasukan berkolaborasi, yang membayar yuran langganan. Wickr mempunyai beberapa ciri yang membuat aplikasi selamat, termasuk pengesanan skrin, menyekat papan kekunci pihak ketiga pada iOS, dan memastikan sebarang fail yang dihapuskan sepenuhnya tidak dapat dipulihkan.

Sayangnya, Wickr tidak mempunyai banyak pengguna seperti WhatsApp, Viber, dan Isyarat, jadi anda mungkin perlu merekrut orang untuk bercakap dengan.

3. ViberLogo Viber.

Viber mempunyai kira-kira 260 juta pengguna aktif bulanan dan terutamanya diposisikan sebagai pesaing kepada Skype kurang selamat. Secara bersejarah, Viber tidak pernah menawarkan ciri keselamatan lanjutan, tetapi akhirnya menyampaikan penyulitan akhir-ke-akhir pada bulan April 2016.

Aplikasi ini mempunyai penyulitan akhir pada semua platform yang tersedia (Mac, Windows, iOS, dan Android) dan juga kod warna sembang anda berdasarkan bagaimana selamatnya. Kelabu menandakan komunikasi yang disulitkan, hijau bermakna komunikasi yang disulitkan dengan kenalan dipercayai, dan merah bermakna kunci pengesahan mempunyai masalah.

Satu hal yang besar untuk Viber ialah ia hanya menyokong penyulitan akhir-ke-akhir untuk satu-satu-chat chatting-kumpulan tidak diberi tahap keselamatan yang sama seperti perbualan individu.

4. IsyaratLogo isyarat.

Terdahulu dipanggil RedPhone, Isyarat adalah kekasih komuniti keselamatan maklumat dan semakin perlahan popular di kalangan orang ramai. Ia masih belum mempunyai jangkauan sama seperti WhatsApp, walaupun.

Secara lalai, Isyarat menyediakan penyulitan akhir-ke-hujung untuk semua panggilan suara, panggilan video, dan mesej segera dengan protokolnya sendiri. Protokol Isyarat boleh dikatakan protokol pemesejan yang paling selamat dibangunkan-ia menggabungkan protokol perjanjian utama Triple Diffie-Hellman (X3DH), algoritma Double Ratchet, AES-256, dan Sesame untuk menguruskan enkripsi merentasi pelbagai peranti.

Teknologi ini adalah sepenuhnya sumber terbuka, yang bermaksud keselamatannya boleh diturunkan dan telah digunakan oleh perkhidmatan mesej lain seperti WhatsApp dan Skype.

Saya menggunakan isyarat setiap hari. #notesforFBI (Spoiler: mereka sudah tahu) https://t.co/KNy0xppsN0

– Edward Snowden (@Snowden) 2 November 2015

Untuk mengesahkan bahawa perbualan anda dengan orang lain adalah peribadi, setiap perbualan Isyarat mempunyai nombor keselamatan peranti yang unik untuk mengesahkan keselamatan mesej dan panggilan anda dengan kenalan tertentu. Ini amat berguna untuk menghalang serangan manusia-dalam-tengah-jika nombor keselamatan berubah lebih kerap daripada yang anda harapkan untuk seseorang yang menukar peranti atau memasang semula Isyarat, misalnya, ia mungkin menunjukkan bahawa sesuatu yang salah.

Kembali pada tahun 2016, Isyarat membuktikan kebolehpercayaannya apabila apl pemesejan dihinakan dan satu-satunya data yang dapat dihasilkan ialah masa pembuatan akaun dan tarikh paling terkini yang pengguna disambungkan ke pelayannya.

Isyarat juga membolehkan anda mengamankan apl dengan kata laluan supaya anda dapat melindungi mesej anda jika mereka jatuh ke tangan yang salah. Terdapat juga pilihan untuk menetapkan had masa untuk berapa lama anda mahu mesej anda dipaparkan dalam sembang.

Satu-satunya masalah dengan Isyarat ialah anda perlu memberikan nombor telefon untuk menggunakannya, walaupun anda boleh mendapatkan sekitar ini dengan menggunakan telefon “pembakar” atau kad SIM. Sebagai tambah tambah, aplikasi tidak perlu berjalan pada telefon yang sama yang didaftarkan dengannya.

5. Jabber / OTRLogo Jabber.

Jabber dan OTR berbeza dari seluruh pek: Secara teknikalnya, mereka bukan aplikasi messenger. Mereka adalah dua protokol yang apabila disusun di atas satu sama lain menyediakan platform bebas, selamat, terbuka, berpusat. Banyak aplikasi menyokong Jabber dengan OTR, seperti Pidgin untuk Windows / Linux atau Adium untuk Mac. Terdapat juga Tor Messenger dan Chat Secure yang baru dikeluarkan untuk telefon bimbit anda.

Malangnya, Jabber / OTR tidak berfungsi dengan lancar di telefon bimbit, kerana protokol memerlukan sambungan yang berterusan antara anda dan rakan anda. Kekurangan ciri, walaupun sebagai asas sebagai lampiran penghantaran, juga boleh mengecewakan. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan protokol yang boleh dipercayai untuk memastikan walaupun musuh yang paling berkuasa, Jabber / OTR adalah pilihan terbaik.

Jabber / OTR juga satu-satunya penyelesaian yang boleh ditubuhkan tanpa nama. Baca lebih lanjut dalam panduan ExpressVPN untuk mesej tanpa nama.

6. TelegramLogo Telegram.

Telegram dibina oleh saudara-saudara Nikolai dan Pavel Durov, yang dibebaskan jutawan kelahiran Rusia, sebelum ini terkenal dengan klon Facebook Vkontakte (sekarang VK). Pavel Durov terpaksa meninggalkan VK pada 2014 atas pertikaian mengenai penyerahan data pengguna penunjuk perasaan Ukraine. Akibatnya, saudara-saudara meninggalkan Rusia untuk Berlin dan mendirikan Telegram di sana.

Aplikasi pemesejan menggunakan protokolnya sendiri, MTProto, untuk menyulitkan mesej anda, walaupun ia tidak disulitkan secara lalai, dan anda perlu membuat “Chat Sukarelawan” baharu untuk menyulitkannya. Apabila diaktifkan, anda boleh menetapkan mesej untuk menghancurkan diri merentas semua peranti anda secara automatik atau pada masa yang ditetapkan. Sekiranya anda tidak menyulitkan sembang anda, maka data anda disimpan di pelayan Telegram, yang meletakkan keselamatan mesej anda berisiko.

Walaupun kod sisi pelanggan untuk Telegram adalah sumber terbuka, kod sisi pelayan tidak, menjadikan aplikasi hanya sebahagiannya sumber terbuka. Aplikasi ini juga bocor a banyak metadata. Penyelidik keselamatan menemui jalan untuk mengetahui penyerang apabila pengguna berada dalam talian atau di luar talian, oleh itu membolehkan mereka bekerja dengan siapa yang bercakap dengan siapa dan bila. Kami mengesyorkan berhati-hati jika anda menggunakan Telegram.

Apakah aplikasi pemesejan selamat yang terbaik??

Terdapat banyak utusan untuk dipilih, tetapi Isyarat betul-betul pertaruhan terbaik anda, dari segi jangkauan, keselamatan, dan ciri-ciri. WhatsApp boleh digunakan oleh lebih ramai orang, tetapi hubungannya dengan Facebook membimbangkan. Jabber pastinya yang paling selamat, tetapi jangkauannya dan kekurangan ciri menjadikannya mencabar untuk penggunaan setiap hari.

Untuk lebih banyak cara untuk menjamin peranti mudah alih anda, lihat panduan keselamatan mudah alih ExpressVPN.

Imej pilihan: Foto macrovector / Deposit

Apl pemesejan yang paling selamat pada 2019
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.