Bagaimana anda boleh kehilangan semuanya dengan Bitcoin

Bagaimana untuk mengurangkan Bitcoin

Dengan nilai mata wang cryptocurrency melonjak ke dalam lingkungan $ 100 bilion, mudah dijangkiti oleh “gelombang emas digital” terbesar sejak gelembung dot com. Tetapi sementara semua orang yang mempunyai setengah otak dan telefon pintar seolah-olah membuat banyak wang, ia mungkin masanya untuk mengingatkan diri kita bahawa ia hanya mudah untuk kehilangan segala-galanya dalam pelaburan yang buruk.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda elakkan:

Anda mungkin digodam dan kehilangan semua Bitcoin anda

Cara paling biasa untuk digodam adalah melalui pautan phishing. Anda mungkin menerima e-mel atau mesej peribadi di Twitter, Telegram, atau Slack yang meminta anda untuk “mengemas kini akaun anda dengan segera” atau log masuk melalui Coinbase atau akaun e-mel anda untuk “menuntut hadiah.”

Dilengkapi dengan butiran anda, penyerang akan cuba log masuk ke semua bursa atau dompet cryptocurrency yang popular yang mungkin anda gunakan atau mungkin menggunakan e-mel anda untuk menetapkan semula kata laluan pada akaun anda.

Bentuk penggodaman lain menyerupai kejuruteraan sosial, menipu anda untuk menghantar wang ke dompet yang salah, atau membantu “rakan yang memerlukan.”

Inilah caranya untuk selamat:

 • Pastikan komputer anda sentiasa terkini
 • Berhati-hati dengan perisian yang anda muat turun, terutamanya dompet Bitcoin
 • Dapatkan diri anda pengurus kata laluan
 • Dayakan Pengesahan dua faktor pada semua akaun anda
 • Ketahui teknik kejuruteraan sosial
 • Pastikan Bitcoins anda selamat dalam simpanan sejuk

Jika anda lupa biji sandaran anda, anda boleh kehilangan semua Bitcoin anda

Sejauh ini cara yang paling biasa untuk kehilangan Bitcoins bukanlah kerana penggodaman. Sebaliknya, ia adalah lebih biasa bagi orang untuk mendirikan dompet, membeli Bitcoin atau menerima sebagai bayaran, dan kemudian kehilangan akses kepadanya-sama ada kerana telefon mereka pecah, hilang atau dicuri, atau hanya mendapat semula ke kilangnya tetapan.

Setiap dompet Bitcoin yang patut digunakan, di kedua-dua Android dan iPhone, memberikan anda pilihan untuk membuat sandaran dompet anda dengan frasa sandaran 12 atau 13 perkataan. Jika anda belum menulis frasa sandaran ini, lakukan sekarang! Pergi ke aplikasi anda, lihat frasa anda dan tuliskannya pada sekeping kertas. Jangan salin dan tampalkannya di mana-mana sahaja, dan jangan masukkannya ke dalam mana-mana akaun dalam talian atau perkhidmatan storan awan-letakkannya di atas kertas untuk melindunginya dari penggodaman.

Anda boleh memperdagangkan semua Bitcoin anda

Dengan semua turun naik dan perubahan yang tajam dalam pasaran cryptocurrency, mereka mungkin kelihatan seperti lombong emas untuk peniaga. Tetapi seperti dengan lombong-lombong emas, hanya sedikit orang yang menghasilkan wang dengannya, dan beberapa yang paling mungkin menjual barang-barang untuk perlombongan daripada mereka yang menjual mata wang sendiri.

Pertimbangkan bahawa walaupun pasaran sedang dalam perjalanan, hampir semua orang membuat wang, tidak kira apa strategi perdagangan mereka. Walau bagaimanapun, sukar untuk mengalahkan pasaran, dan dalam perjalanan ke bawah, semua orang kehilangan wang (kecuali untuk bursa).

Strategi yang sah mungkin adalah untuk membeli dan menjual Bitcoins pada pertukaran dan kemudian menjualnya pada markup di kaunter kepada orang-orang yang tidak mempunyai akses kepada pertukaran Bitcoin. Walau bagaimanapun, ini membawa risiko penipuan yang ketara, dan anda mesti mengkaji dengan teliti undang-undang di negara anda, kerana anda mungkin mempunyai tugas untuk mengumpul maklumat peribadi mengenai orang yang anda berdagang dengan atau mendaftar sebagai pertukaran mata wang asing.

Dalam jangka masa panjang, strategi yang dominan ialah membeli dan memegang, dan tidak cuba mengalahkan pasaran. Tidak ada perlindungan pelabur undang-undang di Bitcoin, dan kebanyakan pertukaran wujud di kawasan kelabu hukum di mana undang-undang saham dan pasaran komoditi tidak berlaku. Manipulasi harga dan penipuan wujud di mana-mana.

 • Simpan Bitcoins anda dalam dompet yang anda semata-mata mengawal, dan tidak pernah bertukar
 • Beli dan jual apabila anda perlu, tetapi jangan cuba meluangkan masa di pasaran melainkan jika anda mempunyai latihan penting dalam perdagangan yang berisiko dan aset berisiko

Anda boleh kehilangan Bitcoin anda dalam penipuan

Biasanya, “mempelbagaikan” seolah-olah seperti nasihat pelaburan yang mantap. Jangan sekali-kali meletakkan semua wang anda dalam satu stok atau satu industri.

Kami diberitahu untuk menyebarkan simpanan kami dan biarkan mereka berkembang, yang berfungsi dengan baik dalam pasaran yang dikawal selia, di mana anda boleh melabur dalam dana indeks, pelacak atau menyebarkan diri anda di sekitar indeks yang popular. Anda boleh mempercayai pengawal selia untuk (hanya sebahagian besar) senarai saham syarikat yang sedang menjalankan perniagaan sebenarnya, telah disemak dan diluluskan untuk penyenaraian. Di mana sesuatu yang disenaraikan juga merupakan penanda aras untuk reputasi stok, bon, atau keselamatan lain.

Di dunia crypto, sesiapa sahaja boleh membuat cryptocurrency atau melancarkan “Tawaran Syiling Permulaan” (ICO), dan banyak penipu menggunakannya untuk keuntungan mereka. Mereka melabur banyak wang dalam pengiklanan dan mendakwa mereka sedang membina “perkara besar seterusnya” dan menjanjikan pulangan yang tinggi.

 • Pastikan anda memahami produk yang anda beli, termasuk teknologi, ekonomi, pasukan pengasasnya, dan peraturan di sekelilingnya
 • Gunakan produk yang dilaburkan. Adakah ia berfungsi? Adakah ia mempunyai pepijat? Adakah ia berguna kepada anda?
 • Berhati-hati dengan tuntutan besar dan janji pulangan
 • Apa yang berlaku sekiranya pelaburan akhirnya gagal? Adakah anda akan kehilangan semua wang anda? Adakah anda akan menjadi okay? Anda akan dapat membayar semua bil anda?
 • Tinggal waras, tinggalkan pelarut Bitcoin

  Kriptografi masih lagi baru dan sedang dalam pembangunan. Ia adalah era barat liar umur baru kewangan, yang bermaksud peluang besar dan risiko yang besar. Lebih penting daripada biasa untuk tetap waspada, paranoid dan mencurigakan.

  • Selamatkan Bitcoins anda
  • Selamatkan komputer anda
  • Simpan kepala yang sejuk
  • Bertahan sabar
  • Jadilah konservatif dalam pelaburan anda
  • Jangan ambil nasihat pelaburan dari syarikat VPN terlalu serius
  Bagaimana anda boleh kehilangan semuanya dengan Bitcoin
  admin Author
  Sorry! The Author has not filled his profile.