Bagaimana hadiah Bitcoin Krismas ini

Bagaimana untuk memberikan Bitcoin sebagai hadiah

Perlukan hadiah Krismas minit terakhir dengan pantas? ExpressVPN telah anda dilindungi!

Bitcoins tidak wujud dalam bentuk fizikal (ada yang mengatakan mereka tidak wujud sama sekali!). Secara praktikal, mereka hanya angka dalam lejar yang diedarkan yang disebut The Blockchain.

Walau bagaimanapun, semua orang bercakap tentang mereka. Dari akhbar kewangan hingga berita harian, Bitcoin pasti membuat banyak buzz. Setiap orang mempunyai kisah mereka sendiri tentang bagaimana mereka masuk, keluar, atau merasakan mereka terlepas kegilaan.

Jadi mengapa tidak memberikan Bitcoin sebagai hadiah? Panduan ini memberitahu anda bagaimana.

Langkah 1: Buat dompet Bitcoin

Sekiranya kenalan anda sudah mempunyai dompet Bitcoin, dan anda tahu alamatnya, hadiah Bitcoin adalah sepele. Anda hanya perlu menghantar Bitcoins ke alamat yang diberikan kepada anda. Selesai.

Tetapi kebanyakan masa kawan atau keluarga anda tidak akan mempunyai dompet Bitcoin, dan anda perlu membuat satu untuk mereka.

Cari dompet yang mungkin sesuai dengan mereka-jika mereka mempunyai telefon Android, anda mungkin memilih dari senarai dompet Android terbaik kami. Sekiranya mereka menggunakan IOS, kami mempunyai senarai untuk itu juga. Jika mereka menggunakan PC, atau anda tidak tahu platform mereka, anda boleh memilih dompet Electrum atau Copay.

Nama dompet baru selepas rakan anda dan buatkan benih sandaran.

Benih ini, biasanya 12 atau 13 perkataan, boleh ditulis dan berbakat dalam kad ucapan yang hebat!

Langkah 2: Jelaskan bagaimana kerja Bitcoin dan bagaimana untuk menebus hadiah Bitcoin

Ia bukan merupakan idea yang baik untuk menjana kunci peribadi Bitcoin bagi pihak orang lain. Ia adalah risiko keselamatan dan memerlukan orang untuk meletakkan kepercayaan dalam keselamatan maklumat masing-masing, yang tidak perlu dan meningkatkan permukaan serangan bagi sesiapa yang cuba mencuri wang anda.

Sebaliknya, benefisiari hadiah anda harus membuat dompet mereka sendiri di platform yang mereka suka dan percayai, menukarkan Bitcoins anda, dan memindahkannya ke dompet mereka sendiri.

Untuk melakukan itu, anda mungkin perlu menulis langkah-langkah yang diperlukan untuk menebus Bitcoins, yang mungkin kelihatan seperti ini:

  • Muat turun aplikasi dompet Bitcoin yang mereka mahu gunakan
  • Buat dompet baru dan sandarkan frasa benih barunya
  • Muat turun dompet yang digunakan untuk membuat hadiah
  • Pulihkan dompet yang berbakat dari sandaran
  • Pindahkan Bitcoins ke dompet yang baru dibuat dalam aplikasi pilihan mereka

Sekiranya anda memberi hadiah dengan syarat?

Diakui, banyak rakan dan keluarga anda mungkin berfikir Bitcoins tidak bernilai, mania tulip, atau gelembung akibat runtuh tidak lama.

Sering kali, apabila Bitcoins diberikan sebagai hadiah-terutamanya apabila jumlahnya kecil-benefisiari melupakannya atau menyimpan syiling di tempat yang tidak selamat (seperti peti masuk e-mel, dropbox, atau perkhidmatan menyimpan catatan dalam talian).

Walau bagaimanapun, apabila harga Bitcoin naik, mereka akan mengingati hadiah anda hanya untuk mengetahui bahawa ia akan hilang, atau dicuri. Kekecewaan dan kekecewaan mungkin akan menjadikan hadiah anda menjadi pengalaman tertekan yang anda ingin awak tidak buat.

Sebaliknya, adalah idea yang baik untuk membuat ‘syarat’ untuk hadiah itu. Sebagai contoh, anda mungkin menyatakan bahawa penerima hanya mempunyai 2-12 bulan untuk menebus Bitcoin mereka, dan selepas itu anda akan membawa mereka kembali. Dan kehilangan mereka (bah humbug)!

Jika anda mengancam untuk menarik balik Bitcoin, sangat penting untuk menjelaskan bagaimana kunci berfungsi, dan bagaimana anda boleh ‘mengambil kembali’ Bitcoins yang anda berbakat. Jika tidak, ia mungkin kelihatan sangat pelik untuk hadiah suatu cryptocurrency yang tidak dapat dipulihkan dan tidak dapat dikembalikan.

Gunakan Bitcoin untuk membeli hadiah sebenar!

Jika anda ingin bercakap tentang Bitcoin, tetapi juga ingin hadiah sesuatu yang nyata, pertimbangkan membeli sesuatu dengan Bitcoin.

Tetapi anda masih boleh menyebut secara ringkas bahawa anda membelinya dengan Bitcoin, sudah tentu. Sekiranya rakan atau keluarga anda ingin membincangkannya, mereka pasti akan bertanya kepada anda tentang pengalaman anda, tanpa tekanan untuk menangani teknologi dan risiko secara langsung.

Bagaimana hadiah Bitcoin Krismas ini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.