Bagaimana pemeriksa IP bekerja dan mengapa mereka kadang-kadang salah

Lihat alamat IP anda.

Alamat IP anda membolehkan laman web dapat “melihat” lokasi anda. Tetapi sebenarnya, GeoIP (lokasi IP) tidak begitu pintar.

Kita semua melihat filem di mana jenis jenius teknologi dalam beberapa perintah arogan dan berjaya mendapatkan alamat rumah lelaki yang buruk (atau baik), biasanya dengan salinan penuh warna penuh lesen pemandu mereka untuk boot.

Filem dan TV akan, terkenal, mengaburkan garis apabila ia datang kepada teknologi. Adegan mungkin menunjukkan penggodam menyemak tapak web yang entah bagaimana akan mengetahui lokasi tepat sasaran. Tetapi, mujurlah, ia tidak berfungsi seperti ini di dunia nyata.

Apa itu alamat IP?

Sebuah alamat IP berfungsi seperti alamat rumah anda, dan ini yang membolehkan komputer lain bercakap dengan komputer anda. Jika anda memesan buku dalam talian, anda mesti memberikan alamat untuk menerimanya. Anda boleh memberikan alamat alternatif, mungkin kotak PO, tetapi tanpa alamat, anda tidak akan mendapat buku itu.

Perkara yang sama berlaku untuk alamat internet dan IP. VPN akan menyembunyikan lokasi anda, tetapi komputer anda masih memerlukan alamat untuk menerima maklumat.

Adakah IP Checkers mempunyai alamat saya?

Senarai pemilikan IP dikenali sebagai pangkalan data ‘WHOIS’. Apabila potongan alamat IP (“netblocks”) ditugaskan, nama dan alamat orang yang bertanggungjawab untuknya dijadikan awam.

Satu-satunya cara nama anda berada dalam pangkalan data IP adalah jika anda mencatatkan netblock, yang tidak dapat terjadi tanpa sadar.

Sebaliknya, alamat untuk IP anda hampir pasti akan menunjuk kepada ISP anda. Walaupun ini biasanya cukup tepat untuk bekerja di mana negara anda berada, ia tidak boleh mengenali anda secara peribadi.

Yang berkata, terdapat keadaan di mana perintah mahkamah telah memaksa ISP untuk menyerahkan alamat pengguna. Pendakwa mungkin menggunakan GeoIP untuk mencari anda, tetapi mereka memerlukan sebuah sepina mahkamah untuk mendapatkan butiran peribadi dari ISP.

Betapa tepatnya pemeriksa IP?

GeoIP didasarkan pada pangkalan data awam yang mungkin tidak tepat atau terkini. Sebagai contohnya, ISP anda boleh mengekalkan alamat IP mereka di negara yang berbeza.

Jika anda pernah melawat tapak web dan melihat kandungan dalam bahasa yang berbeza, alamat IP tapak mungkin didaftarkan di negara lain.

Alamat IP yang didaftarkan di negara lain juga menjelaskan mengapa laman web yang menggunakan GeoIP untuk menyekat atau menyekat akses kadang-kadang gagal dan menghalang akses kepada pengguna yang salah. Ada kemungkinan anda berada di satu tempat, tetapi pangkalan data ketinggalan zaman meletakkan anda di tempat lain.

Bolehkah alamat IP saya menyambung saya ke data lain??

Perkhidmatan GeoIP sering dikendalikan oleh pihak ketiga dan mungkin menyambung butiran anda dengan teknik yang disebut sidik jari. Data boleh dilombong dari sejarah carian anda dan digabungkan dengan IP anda untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat. Tetapi melainkan jika anda telah memberikan alamat dan alamat IP secara khusus, tidak ada cara untuk mengetahui tapak tepat di mana anda berada.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, GeoIP cukup akurat. Percaya atau tidak; sesetengah orang berminat dengan koordinat tepat anda. Mereka hanya peduli tentang lokasi kasar anda supaya mereka boleh menargetkan anda dengan kandungan atau perkhidmatan yang dipesan lebih dahulu.

Sembunyikan IP anda dan gunakan pemeriksa IP yang dipercayai

GeoIP adalah teknologi yang menarik dan bermanfaat, dan ia membantu kita melihat kandungan yang berkenaan, tetapi ia juga boleh memberikan hasil yang salah. Kadang-kadang muncul di suatu tempat kita tidak dapat menjengkelkan.

Cara paling berkesan untuk menyembunyikan IP anda ialah dengan menggunakan perkhidmatan VPN, seperti ExpressVPN. Dan jika anda perlu menggunakan pemeriksa IP, pastikan anda menggunakan perkhidmatan yang boleh anda percayai.

Bagaimana pemeriksa IP bekerja dan mengapa mereka kadang-kadang salah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.