Bolehkah penggabungan messenger Facebook menandakan hari gelap untuk pengguna WhatsApp?

Logo Facebook Messenger, Instagram, dan WhatsApp dikaitkan bersama.

Pengasas Facebook Mark Zuckerberg baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk menggabungkan tiga perkhidmatan mesej dominannya iaitu Instagram, Facebook Messenger, dan WhatsApp. Matlamat, menurut Facebook, adalah untuk mewujudkan perkhidmatan yang lebih bersatu di ketiga-tiga platform tersebut.

"Kami mahu membina pengalaman pesanan terbaik yang boleh kami lakukan; dan orang mahu pemesejan menjadi pantas, mudah, boleh dipercayai dan peribadi, "kata jurucakap Facebook.

Dengan perkhidmatan ini bersepadu, pengguna akan dapat dengan mudah menghantar mesej antara satu sama lain dari aplikasi yang berbeza. Tetapi sementara penggabungan itu boleh menjadikan perkhidmatan ini lebih mudah, ia tidak semestinya bermakna mereka akan lebih selamat.

Penyulitan sebagai satu kesedaran

Keputusan untuk menggabungkan perkhidmatan ini mempunyai kedua-dua penggubal undang-undang dan penyokong privasi menggaru kepala mereka. Zuckerberg telah menyatakan rancangan untuk membuat setiap tiga aplikasi mesej disulitkan, tetapi soalan sebenar adalah bagaimana.

WhatsApp adalah salah satu perkhidmatan mesej pertama yang menawarkan penyulitan akhir-ke-akhir, sementara Messenger menawarkan ciri penyulitan tersuai yang perlu dihidupkan secara manual. Namun, Instagram tidak menawarkan perlindungan seperti ini (atau pilihan).

Adakah Instagram dan Messenger akan retooled untuk menawarkan tetapan privasi yang sama seperti WhatsApp? Atau akan diturunkan WhatsApp dengan perisian keselamatan yang lebih lemah untuk membantu berfungsi seperti aplikasi lain?

Ini hanyalah satu contoh dari puluhan soalan yang ditanya pakar keselamatan.

Masalah kedua ialah peningkatan akses kepada metadata. Sebagai artikel menunjukkan, pengguna WA mendaftar dengan telefon dan pengguna FB tidak. Saya mengesyaki FB telah melakukan banyak perkara untuk menghubungkan pengenal ini bersama-sama, tetapi koma silang aplikasi akan lebih berkesan. 7 /

- Matthew Green (@matthew_d_green) 25 Januari 2019

Terlebih lagi, bagaimanakah butiran log masuk berfungsi? Pengguna WhatsApp kini hanya perlu memasukkan nombor telefon yang sah untuk menggunakan aplikasi, tetapi Messenger menggunakan maklumat yang dihuni dari Facebook-termasuk nama penuh dan alamat e-mel anda.

Apa-apa langkah yang melampirkan lebih banyak maklumat peribadi kepada akaun individu boleh menjadikan WhatsApp kurang terjamin, yang bagi sebahagian besar pengguna 1.5 bilionnya boleh memberi impak besar kepada bagaimana (atau jika) mereka memutuskan untuk menggunakannya.

Perkara kemudahan ... atau kawalan?

Zuckerberg telah menyatakan bahawa matlamatnya adalah untuk meningkatkan fungsi di semua tiga platform, tetapi itu seolah-olah satu tugas yang sukar diberikan bahawa setiap perkhidmatan melayani tujuan yang berbeza.

Tetapi inilah perkaranya: WhatsApp masih merupakan platform pemesejan yang paling popular di dunia, dengan banyaknya berikut di Amerika Selatan, kebanyakan Eropah, dan dunia lain di dunia. Ia sering disebut sebagai salah satu aplikasi pemesejan yang paling selamat di sekitar. Dengan memperkemas perkhidmatan ini supaya orang boleh menyeberangi komunikasi dalam aplikasi masing-masing, ini bermakna bahawa ketiga-tiga aplikasi perlu menjadi lebih homogen-sama ada dengan protokol penyulitan, kelayakan log masuk, atau apa-apa cara lain masih tidak diketahui.

Di sisi lain, jika Facebook menyambung semula jumlah pengumpulan data dan tetapan penyulitan pada aplikasi lain, ini boleh menjadi langkah besar ke arah internet yang lebih selamat dan peribadi.

Namun, memandangkan pengasas kedua-dua WhatsApp dan Instagram ditinggalkan selepas Facebook memperoleh setiap syarikat adalah sedikit mengatakan dan boleh menjadi tanda bahawa terdapat lebih banyak peristiwa di sebalik tabir daripada eksekutif industri yang membiarkan.

Boleh menurunkan stok yang mendorong perubahan ini?

Tidak ada soalan Facebook menghadapi lebih banyak pemerhatian kerajaan berbanding sebelum ini, dan para ahli telah membuat spekulasi bahawa penggabungan ini dilakukan sebelum sebelum A.S. dapat menguatkuasakan undang-undang baru yang secara berkesan boleh menghukum Facebook untuk membeli semua pertandingan.

Sudah, Suruhanjaya Perlindungan Data Ireland (DPC) secara terbuka menuntut agar Facebook mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai penggabungan, dan para pemimpin di Washington juga menyuarakan keprihatinan.

"Penguasaan Facebook dan Google terhadap data telah merosakkan pengguna dan ekonomi. FTC dan Jabatan Kehakiman mesti mengambil serius amalan-amalan Big Tech, antikompetitif dan mula bersungguh-sungguh menguatkuasakan undang-undang kita, "Senator Richard Blumenthal baru-baru ini memberitahu The Verge.

Dengan begitu banyak laman media sosial yang terapung sekitar hari-hari ini, kadang-kadang mudah dilupakan bahawa kebanyakan dikawal oleh segelintir syarikat sahaja. Sama seperti bagaimana syarikat-syarikat kabel dan penyedia perkhidmatan internet (ISP) di A.S. dikawal oleh dua atau tiga perniagaan utama, banyak perkhidmatan sosial hanyalah cabang dari jenama yang lebih besar. Twitter memiliki Periscope, Gnip, dan jelas TweetDeck, manakala Facebook juga memiliki Oculus dan Masquerade.

Mengintegrasikan pelbagai perkhidmatan pemesejan Facebook berpotensi memberi syarikat lebih banyak lagi di kalangan pengguna baru, tetapi ia juga dapat membantu gergasi media sosial mengamankan cengkamannya di pasaran, yang telah tergelincir dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan mesej yang berbeza

Dengan lebih daripada 2 bilion pengguna aktif, Facebook masih menjadi raja media sosial yang tidak dipertikaikan. Walau bagaimanapun, skandal privasi baru-baru ini dan helah perniagaan yang rindang telah menyebabkan ramai pengguna merasa kurang optimis mengenai masa depan syarikat. Sebenarnya, stok turun hampir 20% pada 2018, walaupun penganalisis meramalkan peningkatan yang kuat pada 2019.

Walaupun penggabungan tidak ditetapkan untuk berkuatkuasa sehingga 2020, pengguna WhatsApp mungkin mahu mula mencari perkhidmatan pemesejan alternatif. Kami telah merangkumi segelintir tahun (spoiler: Signal salah satu kegemaran kami), dan sementara perkhidmatan ini mungkin tidak menawarkan fungsi salib yang sama seperti messenger milik Facebook, masing-masing boleh dikatakan lebih peribadi.

Bolehkah penggabungan messenger Facebook menandakan hari gelap untuk pengguna WhatsApp?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.