Cara membuang cakera keras anda dengan betul

Imej sebuah komputer riba yang menggoncang kandungannya ke dalam tong.

Data adalah berharga. Gambar anda, dokumen undang-undang, log perbualan, dan juga permainan video yang disimpan adalah semua perkara yang anda tidak mahu menjadi awam.

Hari ini, orang ramai biasanya berusaha untuk melindungi data, tetapi peranti berumur dan tidak kekal selama-lamanya. Apabila kita perlu menggantikannya, kita sering tidak berfikir tentang apa yang berlaku kepada data yang masih dalam pemacu, dan bagaimana orang boleh mengaksesnya.

Kebanyakan komputer mempunyai pemacu cakera keras, atau HDD, yang disekat dengan lapisan logam magnetik. Mereka berputar mirip dengan rekod CD atau vinil dan dibaca oleh sensor di hujung lengan.

HDD sangat sensitif, dan data dapat bertahan dengannya dalam pelbagai cara. Apabila melupuskan HDD, penting untuk memastikan tiada siapa yang masih boleh mengakses data di atasnya.

Mujurlah, kami mempunyai pelbagai pilihan untuk menghapuskan HDD, yang paling boleh dipercayai yang merupakan kombinasi alat digital dan fizikal. Jika komputer anda mempunyai HDD, pastikan anda membaca panduan ini sebelum menyingkirkannya, tidak kira jika anda menjual atau membuangnya.

1. Sulitkan HDD anda sebaik sahaja anda membelinya

Sentiasa menyulitkan semua maklumat pada cakera keras anda. Sistem operasi moden harus melakukan ini, tetapi sebaiknya double check jika sistem operasi anda membolehkan penyulitan cakera secara lalai.

Semak panduan sokongan Mac OS, Windows 10, dan Ubuntu untuk melihat bagaimana untuk menyulitkan HDD anda (kaedah yang sama juga harus berfungsi untuk pemacu keras luaran). Anda juga boleh menggunakan Veracrypt, yang merupakan alat cross-platform yang keren untuk menyulitkan pemacu dan data.

  NSA berbanding CIA: Bagaimana untuk melindungi diri anda dari kedua-duanya

Pastikan anda menyulitkan data anda dengan kata laluan yang selamat, satu panjang dan cukup rumit sehingga ia tidak boleh menjadi brute dipaksa oleh seseorang yang mempunyai banyak kuasa pengkomputeran.

2. Lap HDD anda sebelum anda menjualnya

Di samping itu, anda boleh menghapus HDD anda dengan memformatkannya. Hampir semua sistem operasi mempunyai alatan terbina dalam yang boleh menghapus pemacu anda, walaupun mereka semua mempunyai nama proprietinya sendiri:

  • Pengurusan Disk di Windows
  • Utiliti Cakera di Mac OS
  • Cakera di Ubuntu

Secara ideal, pergi melalui proses lap tiga atau empat kali untuk memastikan data cakera anda tidak dapat dipulihkan.

3. Membuang dan memusnahkan HDD anda!

Sekiranya anda mahu menjadi lebih pasti tentang tidak meninggalkan jejak, atau sekiranya cakera keras anda tidak dapat disulitkan dengan mudah, diperbaharui, dan dihapuskan (contohnya, jika ia pecah), anda perlu membuat pemacu yang tidak dapat digunakan secara fizikal. Iaitu, menghancurkannya!

Pertama, anda perlu mendapatkan cakera logam berkilat dari dalam kes HDD. Biasanya, ini melibatkan pembongkaran beberapa skru, tetapi selagi anda tidak berniat untuk meletakkannya bersama-sama, berasa bebas untuk menggunakan apa sahaja kekuatan yang diperlukan.

Sebaik sahaja anda mendapatkan cakera logam, terdapat pelbagai pilihan untuk memusnahkannya. Berhati-hati dengan serpihan dan tepi tajam, dan sentiasa memakai pakaian yang sesuai, seperti sarung tangan dan kacamata keselamatan!

Gunakan tukul

Alat yang paling mudah untuk memusnahkan cakera keras adalah tukul. Apa-apa bentuk yang cacat cakera, atau retak atau punch lubang di dalamnya, akan menjadikannya jauh lebih sukar untuk mengakses apa-apa data yang disimpan pada peranti.

Gerakkannya

Anda boleh menggerudi lubang ke dalam HDD anda untuk memastikan ia tidak lagi berubah. Tetapi ini juga memerlukan anda berhati-hati membetulkan cakera dengan cara anda boleh memegang gerudi dengan selamat.

  Apa yang berlaku apabila sambungan Chrome yang baik menjadi buruk

Magnet!

Tidak magnet apa pun yang akan dilakukan, tetapi jika anda mempunyai akses kepada magnet bumi jarang-jarang kuat, mereka akan berebut data pada cakera tanpa pengiktirafan.

Shred it

Setakat ini, cara paling berkesan untuk memusnahkan cakera adalah memotongnya. Mesin pencincang kertas pejabat anda tidak akan disiapkan untuk tugas itu, tetapi mungkin tempat barang rongsokan yang berdekatan akan membolehkan anda meminjam mereka?

Larutkan ia

Asid bateri atau sesuatu yang serupa akan membubarkan salutan nipis yang menyimpan data. Hanya gunakan kaedah ini jika anda mempunyai latihan yang sesuai untuk mengendalikan asid!

Langkah-langkah pencegahan untuk melindungi pemacu anda

Apabila membeli pemacu cakera baru, anda perlu menyulitkannya dengan segera untuk melindunginya daripada penyalahgunaan jika anda kehilangan atau menjualnya.

Walaupun masuk akal untuk memusnahkan HDD apabila anda selesai dengan mereka, tidak perlu memansuhkan SDD. Menyulitkan dan menghapuskan SDD anda adalah satu-satunya cara untuk menyingkirkan kandungannya.

Cara membuang cakera keras anda dengan betul
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.