Cryptocurrency Facebook mempunyai kerajaan berebut-rebut

Bulatan berbentuk duit syiling putih pada latar belakang ungu. Dalam bulatan berbentuk duit syiling adalah tiga garisan bergelombang logo Libra.

Terdapat lebih daripada 2,000 instrumen cryptocurrency, token, dan blockchain yang lazimnya diperdagangkan di lebih 250 platform di seluruh dunia. Sesetengah mata wang ini dicipta oleh individu-individu yang berpura-pura seperti Bitosin's Satoshi Nakamoto, sementara yang lain dikandung oleh prodigies anak, syarikat permulaan, syarikat teknologi tinggi, atau kerajaan. Hampir tidak ada seorang pun yang mendapat perhatian. Sehingga minggu lepas, tiada presiden A.S. duduk pernah menggunakan perkataan "Bitcoin."

Libra meningkat

Tetapi apabila Facebook, selepas banyak spekulasi dan menunggu, mengumumkan sendiri cryptocurrency, yang dipanggil Libra, kerajaan cepat bertindak balas. Di India, ahli politik menjelaskan bahawa "ini bukan sesuatu yang kami selesaikan," manakala Senator AS Sherrod Brown, di kalangan rakan-rakan lain dari kedua-dua hujung spektrum politik, dengan cepat menunjukkan "kita tidak boleh membenarkan Facebook menjalankan kronologi baru yang berisiko keluar dari akaun bank Swiss tanpa pengawasan. "

Ahli ekonomi Kremlin, Vladislav Ginko menambah bahawa "Libra Facebook tidak akan mempunyai pilihan lain tetapi untuk menghadapi disekat di wilayah Rusia," sementara MEP Jerman Markus Ferber memberi amaran kepada Facebook menjadi "bank bayangan." Dalam satu bulan sejak penubuhannya, Presiden AS Donald Trump ditimbang secara kritikal di Twitter sebagai anggota Demokrat Dewan Rakyat mencadangkan Undang-undang Keep Out of the Year.

Dalam komuniti cryptocurrency itu sendiri, projek itu tidak membuat banyak gelombang. Tetapi semakin banyak kerajaan menimbulkan kebimbangan mereka, lebih banyak peminat alternatif terbuka, tanpa izin untuk Libra mula menaikkan alis mereka. Kenapa Facebook berjaya menimbulkan kritikan kuat dan ringkas seperti itu, ketika Bitcoin tidak? Adakah Libra dapat mengatasi larangan selimut di A.S. dan Eropah sementara Bitcoin akan tetap sah? Akankah Libra berjaya di adopsi luas di mana Bitcoin telah gagal?

Libra sebagai ancaman

Facebook bukanlah organisasi besar pertama yang telah melancarkan duit syiling sendiri. JP Morgan Chase mengumumkan cryptocurrency sendiri pada bulan Februari tahun ini, manakala Bulk memulakan pembayaran, yang disokong oleh Goldman Sachs, melancarkan tanda pada September 2018. Facebook pesaing Telegram dilaporkan telah menaikkan 1.7 bilion USD untuk membina TON tokennya sendiri.

Nampaknya tidak seperti Bitcoin atau mana-mana pesaing persendiriannya, Facebook dengan cepat melanda saraf dalam lingkup politik yang berkaitan dengan kewangan. Begitu juga dengan Bitcoin, ia mencabar bukan sahaja sistem perbankan tetapi hegemoni dolar A.S. dengan membina sistem yang dibongkar dari Rizab Persekutuan dan bank perdagangan. Walaupun Facebook telah mengumumkan mata wangnya akan, sama seperti Hak Pengeluaran Khas IMF (SDR), pada mulanya disokong oleh sekumpulan mata wang negara, ia tidak dipatokkan kepada mana-mana kerajaan yang mengeluarkan wang dan boleh melayang dengan bebas terhadap mereka, mungkin disokong tambahan oleh emas atau hartanah pada masa akan datang.

Menyerahkan kuasa sistem kewangan kepada konglomerat teknologi yang mungkin meninggalkan negara pada bila-bila masa untuk syurga cukai Caribbean pasti tidak membangkitkan pembuat dasar di mana saja. Selain itu, jika Facebook mengendalikan gerbang pembayarannya sendiri, kerajaan kehilangan keupayaan untuk membenarkan syarikat itu atau memaksanya mematuhi undang-undang tempatannya, sama ada perlindungan privasi di Kanada, bantuan kepada penguatkuasaan undang-undang di Rusia, atau kebencian di Jerman.

Mengapa Libra hanya boleh berjaya

Terdapat perasaan bahawa Facebook akan dapat meyakinkan sejumlah besar orang untuk menggunakan Libra, tidak seperti mata wang kriptografi lain yang wujud hari ini. Pangkalan pengguna luas Facebook adalah salah satu petunjuk. Whatsapp, produk syarikat yang paling banyak digunakan, mempunyai lebih daripada 1.5 bilion pengguna. Mempunyai telefon 1.5 bilion pengguna ini dengan dompet digital yang mudah mungkin menjadi kunci kepada "revolusi perindustrian keempat."

Tetapi ia juga mungkin menjadi mimpi buruk dystopian technocratic. Walaupun Facebook tidak mungkin untuk terus menindas kami, pengetahuan terperinci mengenai tabiat pembelian kami selain daripada kalangan sosial dan kepentingan peribadi kami akan membolehkan satu syarikat mengumpul jumlah data yang tidak pernah berlaku sebelum ini dari setiap transaksi.

Wang mempunyai kesan rangkaian yang sengit. Kami terima sebagai bayaran apa sahaja yang diterima oleh rakan sebaya sebagai pembayaran, yang paling penting untuk sewa, pengangkutan, dan makanan. "Zuckbucks" mungkin lebih sukar bagi kami untuk melarikan diri daripada rangkaian sosial. Sekiranya Libra dapat mengekalkan daya belinya lebih baik daripada mata wang fiat, ia mungkin membuktikan tidak dapat dinafikan kepada berbilion orang di pasaran baru muncul. Facebook, tidak seperti ahli ekonomi di bank pusat, mungkin tidak dapat digunakan untuk mengusir pengguna dengan inflasi.

Walau bagaimanapun, jalan ke adopsi akan sangat sukar walaupun untuk Facebook. Tiada bank tunggal yang ditandatangani sebagai rakan kongsi Libra, dan kedua-dua Mastercard dan Visa telah menarik balik dari projek itu, memuncak janji (sekarang) orang yang dapat melompat naik dengan kad kredit. Dan bagi kebanyakan, hakikat bahawa Libra tidak dipatenkan satu sama lain kepada mata wang biasa yang menimbulkan risiko-tetapi ada yang berpusat di negara-negara tanpa mata wang yang stabil yang akan ditarik ke aspek ini.

Bolehkah ia berani Bitcoin?

Keupayaan untuk menukar tunai secara tunai untuk Libra mungkin akan menentukan atau memecahkan kejayaannya.

Katakan pengguna di A.S. membeli Libra dengan kad kredit dan memindahkan Libra kepada ahli keluarga di luar negara. Bagaimanakah Libra boleh ditunaikan dengan cepat dan murah? Mana-mana rakan kongsi tempatan harus mematuhi undang-undang tempatan yang sama yang melarang platform pembayaran dan pengiriman lain, seperti pembayaran Whatsapp yang bermasalah. Untuk meyakinkan pengurup wang pasaran kelabu tempatan untuk merawat Libra seperti wang elektronik membawa risiko sendiri dan memerlukan Libra untuk memiliki hartanah seperti wang tunai, seperti sebagai instrumen pembawa dengan transaksi yang tidak dapat dipulihkan, tanpa nama.

Mereka yang menggunakan dan menganjurkan penggunaan kriptografi seperti Bitcoin sudah biasa dengan masalah dan batasan ini. Bitcoin telah dapat mengelakkan banyak perdebatan politik kerana tidak ada apa-apa yang perlu dilakukan mengenainya. Setiap penukar bertanggungjawab untuk pelanggan dan transaksi mereka sendiri, tetapi tiada siapa yang boleh bertanggungjawab terhadap sistem ini secara keseluruhannya.

Facebook adalah salah satu daripada banyak ahli Yayasan Libra yang berpangkalan di Switzerland, tetapi syarikat itu telah gagal untuk meyakinkan orang ramai bahawa ini adalah projek di luar kawalan mereka. Facebook akan disasarkan secara politik dan ekonomi untuk setiap pelanggaran undang-undang Libra, dan tanpa kesediaan Bitcoin untuk mengabaikan undang-undang dan kewangan, Libra hanyalah aplikasi Fintech lain.

Cryptocurrency Facebook mempunyai kerajaan berebut-rebut
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.