Cryptojacking: Apa itu dan bagaimanakah saya bertahan terhadapnya?

Satu ilustrasi komputer riba dan kapak pick.

Istilah "cryptocurrency," gabungan "kriptografi" dan "mata wang," merujuk kepada fakta bahawa cryptocurrency adalah bentuk wang digital yang menggunakan kunci kriptografi untuk mengenal pasti pemegang akaun dan tandatangan untuk mengesahkan urus niaga. Kriptografi hanya memasukkan peredaran melalui "perlombongan," satu proses yang digunakan untuk mewujudkan unit baru mata wang dan mengamankan lejar daripada mengganggu.

Proses perlombongan biasanya melibatkan komputer berkuasa tinggi, yang digunakan penambang untuk bersaing dengan satu sama lain untuk meraih ganjaran. Sebelum krisis mata wang menjadi begitu popular seperti yang berlaku pada hari ini, adalah mungkin untuk mengendalikan mereka dengan komputer biasa. Kini, bagaimanapun, cryptocurrencies seperti Bitcoin biasanya dilombong dalam ladang luas yang mempunyai beratus-ratus komputer yang berfungsi serentak dan sekitar jam.

Foto: Wikimedia

Dengan pertumbuhannya yang besar dalam skala, perlombongan cryptocurrency telah menjadi urusan yang sangat mahal, memerlukan jumlah modal yang curam untuk infrastruktur awal serta bil bulanan berulang yang tinggi. Ini telah menyebabkan penggodam berlainan untuk mendapatkan penyelesaian dalam bentuk cryptojacking.

Apa itu cryptojacking?

Secara terang-terangan, cryptojacking adalah penggunaan haram peranti pihak ketiga seperti komputer riba, tablet, atau telefon pintar untuk secara rahsia mengendalikan cryptocurrency tanpa pengetahuan atau persetujuan pemilik peranti. Jenis hack berniat jahat ini mencuri sebahagian daripada sumber komputer anda dan mendedikasikannya untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi bagi pihak hacker.

Sebagai mangsa cryptojacking, anda akan dibebani dengan semua kos, seperti bil elektrik yang tinggi dan prestasi sistem yang tidak cekap, tanpa meraih sebarang hadiah. Tidak perlu dikatakan, ia adalah situasi yang anda lebih suka mengelakkan.

Banyak perisian cryptojacking direka untuk menjadi halus, jadi pengguna tidak menyedari bahawa sesuatu yang salah. Lagipun, ia tidak seperti kita dalam kebiasaan sentiasa memeriksa prestasi sistem dan memeriksa proses dalam dulang sistem kami. Sekiranya peranti kami perlahan daripada biasa, kami menyalahkan kemas kini perisian terkini atau menunjuk kepada puluhan tab yang terbuka pada penyemak imbas kami. Dan jika kipas penyejuk kami lebih kerap daripada yang dilakukan sebelum ini, kami hanya menganggap bahawa peranti kami perlu ditingkatkan atau diservis.

Walau bagaimanapun, kemungkinan tanda-tanda halus ini menunjukkan kehadiran perisian cryptojacking.

Bagaimana saya mengesan cryptojacking?

Jika anda merasakan bahawa anda telah menjadi mangsa skim cryptojacking, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memeriksa penggunaan CPU.

Untuk pengguna Mac, semak imbas ke PAD pelancaran > Monitor Aktiviti > CPU.

Untuk pengguna Windows, buka Pengurus Tugas > Proses > CPU.

CPU yang berjalan pada tahap normal sepatutnya kelihatan seperti ini:

Sekiranya penggunaan sistem anda adalah pada tahap yang tinggi, walaupun menggunakan proses dan aplikasi yang minimum, mungkin anda telah menjadi mangsa skim cryptojacking.

Tanda-tanda cryptojacking yang lain adalah CPU yang terlalu panas dan prestasi laggy yang konsisten.

Bagaimanakah saya boleh menjaga terhadap cryptojacking?

Program berniat jahat yang direka untuk menutup akaun cryptocall secara rahsia pada peranti anda menyebar sama seperti mana-mana virus atau malware lain. Oleh itu, untuk menjaga mereka memerlukan pematuhan kepada amalan keselamatan yang berhemat.

Sebagai permulaan, ini bermakna menahan diri daripada mengklik pautan dalam e-mel yang dihantar oleh orang yang anda tidak kenal atau tidak percaya. Ia juga penting untuk memastikan peranti anda dikemas kini pada setiap masa (kami mengesyorkan menghidupkan kemas kini automatik) dan hanya memasang perisian atau aplikasi dari pasaran rasmi.

Terdapat juga beberapa pengaya pelayar yang menuntut untuk melindungi penambangan cryptocurrency. Sebagai permulaan, penyemak imbas Opera mempunyai perlindungan terbina dalam yang melindungi terhadap ancaman ini, sama seperti penyekat iklan pada halaman web.

Jika anda memilih untuk tetap menggunakan Chrome, anda boleh memuat turun pelanjutan Tiada Koin, manakala pengguna Firefox boleh menggunakan penambahan NoMiner.

Kami juga mengesyorkan menggunakan produk antivirus yang teguh, pastikan untuk mengemas kini dengan kerap dan menjalankan imbasan mendalam setiap beberapa minggu. Penyekat iklan seperti UBlock Origin dan Adblock Plus menawarkan perlindungan juga.

Adakah cryptojacking meluas?

Jumlah cryptocurrency yang boleh dilombong dari satu peranti agak miniscule, tetapi apabila cryptojacking perisian mencapai ratusan ribu peranti, ia menjadi sangat menguntungkan. Plus ia memerlukan kos sifar untuk penggodam.

Itulah sebabnya mengapa cryptojacking jauh lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan memberi amaran terhadapnya, mendesak pengguna untuk memperhatikan "penipu menggunakan komputer anda sebagai ATM maya mereka." Pada tahun 2017, Fortune mengisytiharkan cryptojacking "ancaman keamanan cybersecurity yang akan datang." Malah laman web rasmi Cristiano Ronaldo telah menjadi mangsa cryptojacking, dengan kod yang meragukan yang mampu menambang Monero muncul beberapa tahun yang lalu.

Cryptojacking tidak mungkin akan hilang secara ajaib dalam masa terdekat, dan penggodam mungkin akan menghasilkan lebih banyak kaedah yang bijak untuk mengekstrak sumber sistem kami untuk manfaat mereka. Walau bagaimanapun, selagi anda tetap berhati-hati dan waspada, sudah tentu mungkin untuk mengelakkan kesan yang merugikan.

Pada flipside, jika anda ingin berkongsi beberapa sumber pengkomputeran yang berlebihan anda untuk membantu sebab yang baik, maka lihat Dermakan Tab Anda.

Cryptojacking: Apa itu dan bagaimanakah saya bertahan terhadapnya?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.