#DeleteFacebook dan gunakan aplikasi ini

Padam ikon Facebook

Jadi anda mahu #DeleteFacebook? Baik untuk anda. Usaha pengumpulan data Facebook yang telah lama tidak tercatat terlalu lama-dan telah menjelaskan betapa banyak platform media sosial yang mengenali anda.

Tetapi melenyapkan dari Facebook boleh menjadi sukar jika anda bergantung pada aplikasinya dan ciri-cirinya. Bagaimana di bumi anda sepatutnya kekal berhubung dengan rakan-rakan dan keluarga anda tanpa Rasul? Atau ingat hari lahir semua orang?

Nasib baik, terdapat aplikasi dan ciri alternatif yang lebih selamat, kurang tersumbat dengan kandungan yang ditaja, dan, dengan baik, hanya lebih baik daripada Facebook. Berikut adalah beberapa aplikasi untuk membolehkan anda memulakan pembersihan Facebook anda.

Gunakan Isyarat untuk Pemesejan dan Kumpulan Obrolan

Isyarat ialah aplikasi pesanan ringkas dan mudah yang menggunakan penyulitan akhir untuk memastikan mesej anda selamat. Hanya direka bentuk, dan terbuka, Isyarat membolehkan anda menghantar mesej dan memanggil sesiapa sahaja dalam kenalan anda tanpa bayaran dan boleh didapati di kebanyakan sistem pengendalian. Mungkin yang paling penting, aplikasi Isyarat bebas daripada iklan dan tidak menjejaki anda. Tempoh.

Ia juga mendapat kelulusan dari Edward Snowden!

Saya menggunakan isyarat setiap hari. #notesforFBI (Spoiler: mereka sudah tahu) https://t.co/KNy0xppsN0

- Edward Snowden (@Snowden) 2 November 2015

Dapatkan berita anda dari Feedly

Daripada dibombardir oleh berita yang diisih oleh Facebook (dan Twitter dan Google untuk perkara itu juga), mengawal apa yang anda baca dengan aplikasi Feedly. Langgan mana-mana suapan menangkap minat anda dan menyusunnya tetapi anda inginkan.

Tidak mahu algoritma, sama ada di Facebook, Google, atau Twitter, untuk menentukan bacaan anda? Saya sangat mengesyorkan menggunakan pembaca RSS di mana anda boleh melanggan hampir apa-apa kandungan yang anda mahukan dan tidak mempunyai beberapa tuan memutuskan apa yang anda lihat. Saya menggunakan Feedly untuk majoriti bacaan saya.

- (((Yair Rosenberg))) (@Yair_Rosenberg) 22 Mac, 2018

Eventbrite untuk menggantikan peristiwa Facebook

Untuk menyemak acara akan datang, atau untuk mengatur sendiri, lihatlah Eventbrite, yang berfungsi sama dengan halaman Peristiwa Facebook. Semak imbas peristiwa di kawasan anda (atau di seluruh dunia), atau, jika tiada apa yang berlaku, buat sendiri.

Letgo sangat bagus untuk membeli barang-barang dalam talian

Sekiranya anda ingin mencari platform baru untuk membeli dan menjual barang-barang anda secara dalam talian (tanpa perlu menggunakan tapak lombong yang Craigslist), Letgo adalah alternatif yang sangat baik untuk Marketplace Facebook. Tersedia pada iOS dan Android anda, anda boleh menyenaraikan item anda, berunding dengan pembeli tempatan, dan berjumpa dengannya untuk mengumpul pembayaran anda.

Cuba Kalendar lama yang baik untuk Peringatan Hari Lahir

Mari jujur; anda tidak boleh peduli kurang setengah separuh daripada orang yang anda 'kawan' dengan di Facebook. Kosongkan kekacauan itu dan hanya simpan nama dan hari lahir kawan dan keluarga yang anda sayangi dalam kalendar anda atau aplikasi kalendar.

Melangkah ke depan: Jangan takut menggunakan informasi disinformasi secara online

Facebook, Twitter, Google, dan banyak platform media sosial lain meminta maklumat peribadi yang boleh digunakan untuk mengenal pasti dan menargetkan anda-kadang-kadang untuk iklan, dan kadang-kadang sesuatu yang lebih jahat. Gunakan e-mel yang lain apabila mendaftar untuk menggunakan aplikasi seperti yang disebutkan di atas, dan lampirkan nama yang berbeza ke akaun.

Sebagai pengasas Privacy International, Simon Davies memberitahu ExpressVPN awal bulan ini:

Pada tahap asas, gunakan maklumat disinformation. Jangan berikan apa-apa lagi. Malah di rangkaian sosial tidak memberikan tarikh kelahiran sebenar anda, lokasi anda, atau nama sebenar anda.

Ingat, jika produk yang anda gunakan adalah percuma, maka anda adalah produk! Jadikannya lebih sukar dengan disinformation-dan bersenang-senang dengannya!

#DeleteFacebook dan gunakan aplikasi ini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.