DuckDuckGo pada 10: Looking ahead dengan CEO Gabriel Weinberg

Logo DuckDuckGo

Memenuhi permintaan yang semakin meningkat orang awam yang sedar privasi selama 10 tahun sekarang ialah DuckDuckGo-enjin carian berorientasikan privasi yang tidak mengumpulkan atau berkongsi maklumat anda dari carian anda, tempoh.

Sememangnya, kami di ExpressVPN adalah besar-besaran peminat DuckDuckGo, jadi kami sangat gembira dengan peluang untuk memilih otak pengasasnya, Gabriel Weinberg, pada pencapaian mereka, cabaran yang dihadapi dalam privasi dalam talian, dan kemungkinan berkembang melangkaui enjin cariannya.

Terima kasih kerana bercakap dengan kami Encik Weinberg! Awal tahun ini, DuckDuckGo mencatatkan 10 bilion carian peribadi, selepas keluk penggunaan yang curam pada tahun-tahun kebelakangan ini. Kepada apa yang anda boleh atribut kenaikan ini?

2017 sebenarnya telah menjadi tonggak sejarah bagi kami: kami kini telah mencapai 15 bilion carian peribadi, dan pada 27 Nov mencatat rekod 21 juta carian dalam satu hari!

Penyelidikan privasi kami menunjukkan bahawa privasi kini arus perdana, dengan 24% daripada penduduk sekarang mengurus sangat dalam tentang privasi dalam talian mereka untuk mengambil tindakan penting untuk cuba melindunginya. Dengan pengiklanan yang semakin invasif, pelanggaran data yang dahsyat, dan rangsangan pengawalseliaan, kami menjangkakan kumpulan ini terus berkembang.

Hampir satu perempat orang tidak semestinya sebilangan kecil dan kumpulan ini pastinya bukan "niche." Mereka juga memotong semua demografi-kepentingan dalam melindungi privasi dalam talian adalah kepentingan sejagat sepanjang zaman dan spektrum politik.

Sangat baik bahawa banyak orang yang peduli. Financial Times baru-baru ini memanggil DuckDuckGo yang "enjin carian etika." Adakah anda melihat produk dan perkhidmatan etika / bersih yang serupa dalam talian menjadi alternatif yang lebih popular dalam masa terdekat?

Ya, sebagai teknologi tertentu menjadi standard dan berleluasa seperti carian, e-mel, atau pesanan, maka syarikat-syarikat seperti kita boleh memberi orang pilihan alternatif berdasarkan nilai-nilai etika bersama-dalam kes kita, privasi. Kami melihat pelbagai alternatif yang serupa. Oleh kerana privasi dalam talian telah semakin diserang, alternatif-alternatif ini semakin menarik.

DuckDuckGo telah selama sedekad sekarang. Apa yang anda lihat sebagai langkah seterusnya untuk syarikat dalam tempoh lima tahun akan datang? Adakah rancangan untuk menambah lebih banyak ciri kepada DuckDuckGo? Atau bahkan memperluaskan DuckDuckGo ke perkhidmatan dalam talian lain?

Walaupun kelihatan seperti DuckDuckGo yang mudah, membina dan menjalankan enjin carian rumit dan sentiasa berubah. Kami perlu terus berusaha keras untuk memberikan hasil carian yang hebat untuk membuktikan anda tidak perlu melepaskan kemudahan untuk ketenangan fikiran.

Namun, untuk masa depan, kami ingin melakukan lebih banyak lagi untuk melindungi orang apabila mereka mengklik dari hasil carian kami. Kami telah berusaha ke arah masa depan tahun ini dan akan mempunyai sesuatu untuk diumumkan tidak lama lagi. Tonton blog kami untuk maklumat lanjut.

Apakah cabaran terbesar yang anda lihat dihadapi pengguna biasa dan privasi dalam talian mereka di U.S.?

Tidak syak lagi, ia adalah alat penjejakan korporat yang luas yang muncul untuk mengesan anda di seluruh web di mana sahaja anda pergi. Pelacak Google kini tertanam pada kira-kira 75% daripada laman web berjuta-juta laman web dan pelacak Facebook pada kira-kira 25%.

Apabila anda melawat laman berita rawak atau maklumat, secara lisan, pelawat pihak ketiga dapat tersembunyi di belakang tabir yang mengangkat setiap langkah anda. Google dan Facebook menggunakan data ini untuk menyasarkan iklan yang lebih baik kepada anda, yang sering mengikuti anda di mana sahaja anda pergi, atau sedikit terlalu menyeramkan pada sasaran-kadang-kadang dicapai dengan menggabungkan data luar talian seperti pembelian kad kredit. Berikutan EU, A.S. mulai mendapatkan lebih banyak pengawalseliaan terhadap isu-isu ini, yang dialu-alukan.

Akhirnya, apakah yang paling baik dalam amalan privasi dalam talian yang boleh kita mulakan dengan serta-merta?

Kami telah mengumpulkan tips privasi teratas untuk peranti utama di https://spreadprivacy.com/tag/device-privacy-tips/. Sila mulakan di sana!

Ramai terima kasih kerana bercakap dengan kami!

DuckDuckGo pada 10: Looking ahead dengan CEO Gabriel Weinberg
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.