Kod rahsia yang tiada siapa boleh retak

Kod rahsia yang tiada siapa boleh retak

Ingat kembali di sekolah, apabila anda dan sahabat anda akan menukar nota rahsia di seluruh kelas dalam kod? Kedua-dua kamu mengejek kerana kamu tahu bahawa walaupun guru merampas tulisan-tulisan kamu, dia tidak akan dapat membacanya …

Walaupun ciphers anda sendiri mungkin agak asas, dan guru anda boleh menggodam mereka jika mereka mahu, ia masih rahsia yang menyenangkan untuk berkongsi. Kod adalah rahsia, misteri yang merayu kepada pemburu harta karun dalam diri kita semua-itulah sebabnya kita suka mencuba dan menyelesaikannya.

Tetapi, sangat, beberapa kod kelihatan tidak dapat dikalahkan, walaupun dengan penggunaan superkomputer yang canggih. Pasti, terdapat kod berguna dan unenigmatik (baca: membosankan) yang kita tidak dapat retak (seperti penyulitan AES yang kuat), tetapi ada yang lain yang lebih menarik dan misteri …

Semak tiga busters otak terbesar di bawah ini dan berikan mereka percubaan jika anda merasa mengikat fikiran anda!

Apakah Patung Kryptos?

Ia masuk akal bahawa CIA menugaskan sekeping seni crypto mereka sendiri yang berdiri dengan bangga di hadapan ibu pejabat mereka di Langley.

Patung Kryptos, yang dibina pada tahun 1990, bukan hanya bukti kepada cryptographers yang bekerja di belakang tabir di dasar itu, tetapi juga membuat karya seni yang diilhami alam semula jadi.

Empat teka-teki yang berbeza membentuk Kryptos, dan walaupun seorang penganalisis CIA dalaman menyelesaikan tiga pertama pada 1998, jawapan kepada yang keempat tetap tidak diketahui.

Artis di belakang Kryptos sebelum ini mengeluarkan petunjuk mengenai cara menyelesaikan teka-teki akhir seperti pada tahun 2014 apabila dia berkata bahawa watak 64 ke 74, apabila diuraikan, mengeja perkataan ‘BERLIN CLOCK’-namun misteri di belakang arca masih.

Fikirkan anda mempunyai apa yang diperlukan untuk menyelesaikan Kryptos? Lihat teka-teki di sini.

The Voynich Manuscript benar-benar lama dan mengelirukan

Ini adalah untuk semua anda herbalists keluar di sana. Manuskrip Voynich adalah halaman 240-halaman secara saintifik bertarikh kembali ke 1400an.

Penemuan modennya pada tahun 1921 apabila Wilfrid Voynich membelinya dari kedai antik. Manuskrip itu tulisan tangan dalam teks yang tidak dikenali, disertai dengan pelbagai ilustrasi: kebanyakannya herba, tetapi juga astrologi, dan bentuk manusia.

Buku ini telah melalui banyak tangan, walaupun pemula teks itu tidak diketahui. Terdapat spekulasi, sudah tentu, seperti Roger Bacon, seorang friar abad ke-13; Giovanni Fontana, seorang jurutera yang ilustrasi mempunyai persamaan dengan mereka dalam naskah; dan bahkan Voynich sendiri, dalam fabrikasi yang rumit-walaupun ini telah terbukti hampir tidak pasti salah, kerana kencan radiokarbon.

Lihat Manuskrip Voynich dalam talian di Beinecke Rare Book & Perpustakaan Manuskrip untuk melihatnya dalam semua kemuliaannya.

Seorang lelaki mati tidak memberitahu cerita: The Somerton Man

Pada tahun 1948, seorang lelaki mati yang sesuai didapati duduk di pantai dengan rokok yang tidak dikenali di kolarnya. Dia tidak mengenal pasti, hanya beberapa harta benda, dan satu ungkapan yang aneh yang dicabut dari sebuah buku yang ditempatkan dengan saksama poketnya yang membaca “Tamam Shud.”

Ragaman Tamam Shud datang dari sebuah buku yang dipanggil Rubáiyát dari Omar Khayyam, yang kemudian disiasat oleh penyiasat di dalam kereta. Pemilik kenderaan itu tidak tahu bagaimana ia sampai di sana dan, orang yang tidak dikenali, halaman terakhir hilang dan diganti dengan surat yang menyebalkan.

Adakah ini cipher dari orang mati? Terdapat nombor telefon yang termasuk dalam tulisan-tulisannya, tetapi wanita yang dimiliki menafikan sebarang pengetahuan tentang orang mati misteri itu … Sangat pelik!

Walaupun 70 tahun berlalu, identiti Somerton Man, penyebab kematian, dan cipher masih belum ditentukan. Terdapat juga twist cinta yang mungkin juga terlibat.

Bolehkah anda menyelesaikan misteri Somerton Man??

Apa kod kegemaran anda yang tidak dapat dikalahkan?

Manusia suka misteri. Dan ia menarik untuk mengetahui bahawa banyak teka-teki masih tidak dijawab. Adakah ini kerana keselamatan yang sempurna? Adakah perkara sedemikian mungkin?

Adakah anda tahu mana-mana teka-teki lama yang tidak dapat diselesaikan? Kami ingin mendengarnya dalam ulasan di bawah!

Kod rahsia yang tiada siapa boleh retak
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.