Laman web sembilan laman web teratas dari kedalaman web yang gelap

Mesti melihat tapak di web yang gelap

Apa itu web yang gelap?

Web mendalam adalah sebahagian daripada internet yang tidak diindeks oleh enjin carian. Sebahagian daripada web dalam adalah web gelap, yang wujud di dalam rangkaian proksi berlapis-dikenali sebagai darknets. Dari gelap ini, Tor adalah yang terbesar. Akhiran domain asalnya, .onion, telah menjadi identik dengan kebebasan internet.

Artikel ini juga boleh didapati di web yang gelap!

Dapatkan penyemak imbas Tor (juga dikenali sebagai pelayar templat) dan pergi ke http://expressobutiolem.onion/blog/best-onion-sites-on-dark-web/.

Tetapi jenis laman web yang dihoskan dalam darknet ini? Apa yang mereka lakukan, dan mengapa mereka berada di sana? ExpressVPN dengan bangga mempersembahkan sembilan yang paling terkenal (in-):

(Nota: Anda memerlukan Pelayar Tor untuk membuka semua pautan ke laman web .onion dalam artikel ini dan untuk mengakses web yang gelap. Anda boleh mendapatkan Pelayar Tor di sini.)

1. ProPublica pemenang Pulitzer

https://www.propub3r6espa33w.onion/Halaman utama untuk ProPublica.

Penerbitan dalam talian yang pertama yang memenangi Pulitzer kini juga merupakan penerbitan utama pertama dengan alamat .onion.

ProPublica melakukan banyak perkara secara berbeza. Sumber pembiayaannya adalah dompet dalam Yayasan Sandler dan pelbagai organisasi serupa lainnya.

Melayari kerja ProPublica melalui laman web .onion berfungsi dengan baik, dan kewujudan laman web ini adalah kemenangan besar untuk privasi dan ucapan bebas.

2. Laman web Facebook

https://www.facebookcorewwwi.onion/

Laman web bawang untuk Facebook.

Kenapa salah satu organisasi terbesar yang dikenali untuk pendiriannya yang menyerang mengenai dasar privasi dan kontroversi jelas mempunyai alamat.?

Walaupun Facebook mungkin mengumpul semua yang anda katakan dan lakukan pada platformnya, tidak senang dengan berkongsi maklumat ini dengan orang lain. Facebook juga sangat menyedari percubaan oleh banyak kerajaan untuk menyekat akses kepada alat yang membolehkan orang asing menyebarkan web untuk berbincang dan bekerjasama secara bebas.

Alamat Facebook .onion tidak menjadikannya lebih mudah untuk mengekalkan akaun tanpa nama, tetapi ia menjadikan Facebook lebih mudah di tempat di mana ia ditapis.

3. DuckDuckGo di mana Google tidak

http://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Halaman utama untuk DuckDuckGo.

Mencari kandungan tetapi tidak mahu melepaskan privasi anda? DuckDuckGo adalah alternatif yang hebat kepada Google. Aktiviti carian tidak dilog masuk oleh reka bentuk. Walaupun tanpa keupayaan untuk belajar tentang tingkah laku anda atau memantau e-mel dan melayari anda, DuckDuckGo memberikan hasil yang baik. Yang menimbulkan persoalan: Adakah teknik pengawasan yang luas Google sangat diperlukan?

Lebih dari Tor, Google menjadi menjengkelkan untuk digunakan, kerana ia seringkali menuntun pencari kepada captchas untuk membuktikan mereka manusia. Tetapi The Duck unggul pada kelajuan, kebolehpercayaan, dan privasi.

4. Privasi Wallet Wasabi Sedar

http://wasabiukrxmkdgve5kynjztuovbg43uxcbcxn6y2okcrsg7gb6jdmbad.onion

Halaman utama untuk Wasabi Wallet.

Wasabi Wallet adalah dompet Bitcoin yang tidak hanya menyembunyikan semua data anda di Rangkaian Tor tetapi juga membolehkan anda untuk ‘bergabung’ urus niaga anda dengan orang lain untuk meningkatkan ketidaktahuan anda. Ini menjadikannya sangat sukar untuk mengetahui siapa yang anda bayar.

Proses ini membiayai bayaran, tetapi tidak seperti perkhidmatan ‘tumbler’ atau ‘pencampuran’ lain, tidak ada risiko yang Wasabi atau mana-mana pengguna dapat menipu anda keluar dari syiling anda.

5. Riseup, e-mel tanpa nama dan pembekal sembang untuk aktivis

http://vww6ybal4bd7szmgncyruucpgfkqahzddi37ktceo3ah7ngmcopnpyyd.onion

Halaman utama untuk Riseup.

Riseup adalah penyedia e-mel yang dikendalikan oleh sukarelawan untuk aktivis di seluruh dunia.

Ditubuhkan pada tahun 1999 oleh para aktivis di Seattle, ia telah berkembang kepada lebih daripada enam juta pengguna di seluruh dunia. Ia menerbitkan surat berita dalam pelbagai bahasa dan bukan hanya menjalankan perkhidmatan Bawang untuk laman webnya tetapi semua perkhidmatan e-mel dan sembangnya.

5. Sci-Hub

http://scihub22266oqcxt.onion/

Halaman utama untuk Sci-hub.

Sci-Hub adalah platform yang bertujuan untuk membebaskan pengetahuan saintifik dunia.

Ditubuhkan oleh Alexandra Elbakyan dari Kazakhstan pada tahun 2011, ia menganjurkan lebih 50 juta kertas penyelidikan dan menjadikannya percuma. Ini memberi institusi saintifik yang tidak terkawal, serta individu, akses yang tidak pernah berlaku kepada pengetahuan kolektif dunia, sesuatu yang pasti untuk meningkatkan pencarian manusia untuk menamatkan penyakit, kemarau, dan kelaparan.

6. SecureDrop membolehkan anda membocorkan maklumat tanpa nama

https://secrdrop5wyphb5x.onion/

Halaman utama untuk SecureDrop.

SecureDrop adalah perisian yang mana sesiapa sahaja boleh memasang untuk organisasi berita tempatan mereka. Ia menjadikannya mudah untuk membolehkan para pemberi maklumat menjatuhkan maklumat yang bocor secukupnya ke dalam peti mel mati elektronik, yang mana wartawan dapat membuka.

Alat ini juga mempunyai fungsi yang membolehkan wartawan berkomunikasi secara peribadi dengan sumber mereka. SecureDrop digunakan oleh banyak organisasi berita, termasuk ProPublica, The Guardian, The Intercept, dan The Washington Post. Mahu menyemak imbas dokumen yang dibocorkan oleh beberapa kerajaan yang paling ditakuti di dunia?

7. CIA sebenar

ciadotgov4sjwlzihbbgxnqg3xiyrg7so2r2o3lt5wz5ypk4sxyjstad.onion

Halaman utama untuk CIA.

Tor mempunyai sejarah yang tidak mungkin. Ia mula dibangunkan oleh Tentera Laut A.S. untuk membantu para pemberi maklumat yang dihantar ke negara asing untuk menyampaikan kembali maklumat dengan selamat. Dalam semangat itu, CIA melancarkan laman Bawang untuk membantu orang di seluruh dunia akses sumbernya dengan selamat.

8. Keybase adalah sistem pautan profil kriptografi

http://fncuwbiisyh6ak3i.onion

Halaman utama untuk Keybase.

Keybase adalah perkhidmatan identiti yang menarik yang bertujuan untuk memudahkan anda menghubungkan kehadiran identiti dalam talian anda bersama-sama dengan cara kriptografi. Anda boleh memuat naik kunci PGP anda, atau membuat tapak untuk membuat satu untuk anda, dan menggunakannya untuk menyalin pautan kriptografi anda profil Twitter anda, akaun Github, atau alamat Bitcoin bersama.

Keybase dengan ketara menimbulkan bar untuk penyerang yang ingin menyamar sebagai anda.

9. Wiki Tersembunyi pada .onion

http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page

Halaman utama untuk Wiki Tersembunyi.

Bagaimanakah anda menemui kandungan di mana enjin carian tidak dapat dicapai? Sama seperti pada zaman dahulu internet, web gelap mengekalkan banyak indeks tapak, seperti Wiki Tersembunyi.
Wikipedia yang diedit komuniti ini mengandungi sekumpulan pautan ke pelbagai jenis perkhidmatan dan sumber yang berjalan di web yang gelap. Kebanyakan pautan tersebut tidak berfungsi, dan lebih daripada itu pautan ke penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang. Klik dengan berhati-hati!

Ia adalah satu-satunya tapak dalam senarai ini yang sudah mempunyai URL bawang 3 Versi yang lebih lama, lebih selamat.

Begitu banyak laman web yang lebih hebat

Ini adalah senarai domain .onion ExpressVPN yang patut dilawati, tetapi ini bukan punca puncak ais. Terdapat banyak kandungan di luar sana (diberi amaran, walaupun, itu bukan semuanya baik).

Kami juga suka:

BBC: https://www.bbcnewsv2vjtpsuy.onion/
The New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
The Pirate Bay: http://uj3wazyk5u4hnvtk.onion/
Parti Demokratik: http://dp742web5fzh674o.onion/

Tetapi, kami menyesal untuk memberitahu anda bahawa Bawang tidak mempunyai laman Bawang: https://www.theonion.com/

Apakah laman web kegemaran anda? Adakah terdapat mana-mana laman web yang anda mahu mempunyai alamat .onion? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah!

Laman web sembilan laman web teratas dari kedalaman web yang gelap
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.