Lindungi aplikasi pemesejan anda dengan kata laluan sekarang

Ikon mesej dengan kunci kata laluan pada gelembung pertuturan.

Kami sebelum ini telah menulis tentang aplikasi pemesejan yang seharusnya anda gunakan berbanding Facebook Messenger, WhatsApp, dan Snapchat. (Jika anda tidak menggunakan apl pemesejan yang disulitkan pada 2023, apa yang anda lakukan juga?)

Untuk memberikan aplikasi pemesejan anda satu lapisan tambahan keselamatan fizikal, tetapkannya dengan kod laluan atau kunci skrin.

Kenapa saya harus melindungi aplikasi pemesejan saya dengan kata laluan?

Pertama, melindungi kata laluan peranti anda secara keseluruhan adalah penting. Daripada menggunakan cap jari anda untuk membuka kunci peranti anda, memilih kata laluan yang kuat memberikan anda keselamatan yang lebih besar ke atas maklumat sensitif pada telefon anda, dari foto anda ke kad kredit anda. Cap jari anda mungkin lebih mudah, tetapi ia tidak meningkatkan keselamatan telefon anda.

Sekiranya anda pernah berada dalam keadaan di mana seseorang telah membuka kunci telefon anda (semasa anda menyeberangi sempadan, contohnya), atau di mana telefon yang dikunci anda dicuri atau di tangan orang lain, mempunyai lapisan tambahan keselamatan untuk melindungi peribadi anda mesej dari mata bersuara akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih besar.

Apl pemesejan yang membenarkan perlindungan kata laluan

Isyarat, Telegram, dan Viber untuk desktop semua mempunyai kata laluan khusus aplikasi atau pilihan kunci yang boleh anda dayakan. Mereka sudah ada dalam buku-buku kami yang baik sebagai aplikasi pemesejan alternatif yang juga menyokong penyulitan E2E.

Apl pemesejan lalai pada peranti anda, kedua-dua iOS atau Android, tidak mempunyai perlindungan kata laluan tambahan, dan kami berhati-hati untuk memuat turun aplikasi pihak ketiga dan add-on yang memberi anda kunci skrin untuk anda aplikasi pemesejan.

  Apakah sijil CA, dan bagaimana ia berfungsi?

Walaupun WhatsApp mempunyai perlindungan kata laluan, kami masih tidak menggalakkan anda menggunakan perkhidmatan utusan ini, bukan hanya kerana ia dimiliki oleh Facebook tetapi juga kerana keraguan yang serius mengenai keselamatan mereka yang timbul selepas beberapa pegawai kanan kerajaan di beberapa negara telah disasarkan dan digodam melalui WhatsApp mereka.

Isyarat (iOS, Android)

Apl mudah alih isyarat mempunyai ciri kunci skrin yang memberi anda pilihan menggunakan pin, kata laluan, atau pengesahan biometrik (walaupun kami tidak mengesyorkan yang lain) untuk membuka kunci. Sebagai penulisan, ciri ini pada masa ini tidak tersedia pada versi desktop.

iOS

 1. Dalam Isyarat, ketik ikon profil anda dan pergi ke Privasi
 2. Ketik Kunci skrin untuk menghidupkannya dan memilih pilihan anda Waktu Kunci Skrin (dari satu hingga satu jam)
 3. Untuk mematikannya, ketik Kunci skrin untuk mematikannya, dan masukkan kod laluan anda untuk mengesahkan perubahan

Android

 1. Dalam Isyarat, ketik ikon profil anda dan pergi ke Privasi
 2. Ketik Kunci skrin untuk menghidupkannya
 3. Anda boleh menetapkan kunci menjadi automatik atau manual
  • Automatik
   Pergi ke Tetapan > Privasi dan pilih pilihan anda Waktu tamat aktiviti kunci skrin
  • Manual
   Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda dan cari Isyarat kunci dalam pemberitahuan anda

Telegram (iOS, Android)

Telegram mempunyai kod laluan pada apl mereka sejak tahun 2015 tetapi masih belum mempunyai kod laluan terbina dalam untuk apl desktopnya. Ambil perhatian bahawa jika anda melupakan kod laluan anda, satu-satunya cara untuk kembali ke aplikasi Telegram anda ialah memadam dan memasangnya semula, mengelap semua Obrolan Rahsia anda.

iOS & Android

 1. Terpaksa Tetapan > Privasi dan Keselamatan > Kunci Kod Laluan
 2. Ketik Hidupkan kod laluan dan buat kod laluan anda
 3. Anda boleh melaraskan tempoh masa untuk mengaktifkan kunci auto
  Bagaimana DNS berfungsi?

Viber (desktop)

Anda boleh menyediakan kod laluan untuk Viber pada desktop. Sekiranya anda menggunakannya di telefon anda, pertimbangkan untuk bertukar kepada Isyarat atau Telegram untuk komunikasi yang lebih selamat.

Desktop

 1. Buka Tetapan > Privasi & Keselamatan > Tetapkan Kunci skrin Viber
 2. Hidupkan Kunci skrin Viber dan taipkan kod kunci empat angka anda
 3. Klik Simpan perubahan
 4. Anda juga boleh menetapkan Kunci auto untuk meneruskan selepas 1, 5, 15, 30, atau 60 minit

Mahu meningkatkan tahap keselamatan mudah alih anda? Baca lebih lanjut mengenai kami panduan privasi keselamatan mudah alih.

Lindungi aplikasi pemesejan anda dengan kata laluan sekarang
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.