Mahu berdagang crypto? Berikut adalah 5 bursa teratas untuk mencuba tangan anda

A Bitcoin dan satu dolar, disegerakkan oleh dua anak panah pekeliling.

Untuk membeli Bitcoin atau cryptocurrency lain, anda mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh pergi ke ATM Bitcoin, menerima mereka sebagai bayaran untuk barangan dan perkhidmatan anda, membeli mereka rakan sebaya atau dari broker. Pilihan yang paling popular untuk kebanyakan adalah untuk pergi ke pertukaran cryptocurrency. Tidak semua pertukaran digunakan untuk membeli Bitcoin dengan mata wang fiat seperti dolar A.S. atau euro. Sesetengah bursa terutamanya digunakan untuk berdagang Bitcoin bolak-balik untuk keuntungan jangka pendek. Ini sangat berisiko tetapi, sama dengan perjudian dalam talian, boleh menjadi cara yang menyeronokkan dan menghiburkan untuk kehilangan wang anda.

Dengan beratus-ratus bursa crypt yang saat ini ada, yang mana yang sesuai untuk anda?

Pertukaran kriptocurrency adalah magnet bagi penggodam dan penipuan. Sekitar 1 bilion USD dicuri dari pertukaran cryptocurrency pada 2018, jadi penyelidikan kecil ke bursa crypt boleh pergi jauh untuk mengelakkan menggunakan pertukaran yang kehilangan wang anda (anda mahu kehilangan wang anda sendiri, selepas semua).

Apa lagi, tidak semua pertukaran dicipta sama. Pertukaran berbeza dalam ciri dan syiling yang tersedia untuk diperdagangkan. Sesetengah menawarkan margin dan niaga hadapan, sementara yang lain berdagang beratus-ratus tolok tak jelas dengan kapitalisasi pasaran kecil. Orang lain hanya boleh menerima beberapa mata wang fiat yang popular, seperti dolar A.S., atau perdagangan sepenuhnya dalam crypto itu sendiri.

Beberapa perkara lain yang sepatutnya dipandang adalah jumlah harian purata: Sejumlah besar perdagangan memancarkan keyakinan dalam pertukaran dan menunjukkan kecairan. Peratusan dana dalam “dompet sejuk” adalah faktor lain-ini adalah dana yang disimpan di luar talian, menjadikannya lebih sukar untuk digodam.

Mari kita lihat lebih dekat di bursa crypto teratas. Tetapi sebelum anda mula berdagang, buatlah diri anda akrab dengan undang-undang cukai tempatan negara anda. Di banyak tempat, seperti A.S. atau Eropah, setiap pembelian atau penjualan Bitcoin, walaupun terhadap satu lagi cryptocurrency, merupakan “acara yang boleh dikenakan cukai,” bermakna anda perlu mengisytiharkan secara berasingan dan mengira cukai keuntungan modal. Untuk beratus-ratus dagangan sehari, ini boleh menjadi sangat sukar dan mahal!

Banyak pertukaran cryptocurrency beroperasi di luar rangka kerja pengawalseliaan yang jelas. Semasa pertukaran di A.S. dan Eropah akan melaporkan semua aktiviti anda kepada pihak berkuasa cukai tempatan anda, platform luar pesisir mungkin mendapati diri mereka bertentangan dengan undang-undang pada bila-bila masa dan ditutup, bersama dengan mana-mana dana yang mungkin anda simpan di sana.

1. Coinbase Pro

Coinbase, yang beribu pejabat di San Francisco, adalah pemain matang dalam ruang crypto, sejak sekitar tahun 2012. Ia bagus untuk pengguna pemula, bekerja di lebih 100 negara, dan menerima pelbagai mata wang fiat termasuk dolar A.S..

Pada masa penulisannya, pertukaran itu tidak pernah menjadi mangsa percubaan penggodaman-tidak ada cara yang bermakna kerana kecanggihan kriptografi. Pada bulan Ogos, ia menerbitkan satu catatan blog yang memperincikan bagaimana ia dapat menolak serangan yang sangat maju.

Coinbase Pro menyimpan 98% daripada dananya dalam dompet sejuk, menghendaki semua pengguna menjalani pengesahan dua faktor sebelum sebarang urus niaga, dan melindungi semua data sensitif dengan penyulitan AES 256-bit. Tidak perlu dikatakan, ia memerlukan keselamatan yang sangat serius dan memerlukan pekerja menyelesaikan cek latar belakang jenayah.

Bonus tambahan ialah semua dana dalam talian dilindungi oleh insurans.

2. Kraken

Pertukaran crypto veteran yang lain, bermula operasi pada tahun 2011. Pendaftaran adalah agak mudah, dan pertukaran ini menyokong pembayaran fiat dalam dolar A.S., dolar Kanada, dan euro. Ia direka untuk merayu kepada pengguna individu dan juga pengguna perniagaan, dan proses onboarding yang mudah membawa anda melalui kacang-kacangan dan baut bagaimana untuk memulakan dagangan crypto.

Pengguna yang mencari pilihan lanjutan boleh menggunakan ciri seperti margin perdagangan dan niaga hadapan.

Kraken menyimpan 95% daripada dananya dalam dompet yang sejuk, bergantung pada pengesahan dua faktor, dan mempunyai program hadiah lancar yang aktif untuk membongkar kelemahan keselamatan pasukannya mungkin terlepas.

3. Binance

Binance hanya bermula pada tahun 2018, tetapi ia berkembang dengan pesat menjadi salah satu bursa crypto yang paling popular di dunia. Ia mendakwa memproses lebih daripada 1.4 juta transaksi setiap saat dengan jumlah dagangan harian melebihi 1.2 bilion USD. Bermula di China, Binance beralih operasi ke Malta untuk melepaskan tekanan pengawalseliaan.

Pertukaran ini menyokong lebih dari seratus altcoins termasuk yang popular seperti Ethereum, Ripple, dan EOS. Ia pada mulanya bermula sebagai pertukaran crypto-to-crypto sahaja, bermakna anda tidak boleh menggunakan mata wang fiat untuk membeli crypto, tetapi ia baru-baru ini membenarkan pembayaran kad kredit.

Terdahulu tahun ini, Binance telah diretas untuk lagu 7,000 Bitcoin, atau 40 juta USD dalam kesamaan fiat, tetapi semua pengguna diberi pampasan daripada dana kecemasan yang ditukar oleh bursa itu, dan CEO mengekalkan perkara yang sangat telus.

Ia mengenakan yuran perdagangan sebanyak 0.1% pada semua transaksi, dengan diskaun 25% jika anda berdagang dalam Binance Coin (BNB).

4. Gemini

Gemini adalah gagasan kembar Winkelvoss, yang paling terkenal kerana mendakwa bahawa idea Facebook adalah milik mereka dan bukan Mark Zuckerberg. Walau bagaimanapun, mereka tahu satu atau dua perkara tentang crypto dan penyokong ghairah untuk memasukkan kemasukan yang lebih besar dalam bulatan kewangan arus perdana.

Pertukaran baru-baru ini meluluskan audit keselamatan yang komprehensif oleh Deloitte dan, seperti amalan kritikal piawai, memilih untuk menyimpan hanya sebahagian kecil daripada dana dalam dompet panas dalam talian. Ia menerima dolar A.S. sebagai satu-satunya mata wang fiat dan membolehkan perdagangan dalam Bitcoin, Tunik Bitcoin, Ether, Litecoin, dan Zcash.

5. Huobi

Diasaskan di China, Huobi kini beribu pejabat di Singapura dan mempunyai pejabat di Hong Kong, Korea Selatan, Jepun dan A.S.. Ia menyokong Bitcoin dan pelbagai altcoin seperti Ethereum, Ripple, Litecoin, dan banyak lagi. Pengguna boleh membeli cryptocurrency dengan debit dan kad kredit dan pertukaran itu mengekalkan 20,000 dana rizab Bitcoin untuk menangani kecemasan seperti hack.

Ia menawarkan dua versi: Huobi Pro adalah yang maju, yang direka untuk banyak pilihan perdagangan cryptocurrency, manakala Huobi dimaksudkan untuk pendatang baru dan pemula. Perkhidmatan pelanggan melalui sembang langsung juga boleh diakses 24/7.

Mahu berdagang crypto? Berikut adalah 5 bursa teratas untuk mencuba tangan anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.