Mengambil langkah pertama pada Rangkaian Lightning

Cara menggunakan Rangkaian Lightning

Cryptocurrencies mula mengubah dunia, tetapi mereka tidak dapat membuktikan diri mereka untuk pembayaran pengguna biasa, kebanyakannya kerana kelajuan dan kos transaksi Bitcoin. Transaksi memerlukan sedikit masa untuk disahkan, dan dengan mudah boleh menaikkan harga AS $ 10.

Bagi banyak jenis urus niaga, Bitcoin boleh menjadi pengalaman insanely frustrating. Perlu menunggu pengesahan pembayaran selama berjam-jam ketika membuat pembelian secara langsung, atau membawa risiko menerima transaksi dengan pengesahan sifar tidak dapat diterima dalam banyak kasus.

Apakah Rangkaian Lightning itu?

Rangkaian Lightning adalah rangkaian berasingan yang dibina di atas Bitcoin. Anda tidak perlu menggunakannya, dan semua dompet dan transaksi Bitcoin anda yang sedia ada akan terus berfungsi seperti biasa.

Rangkaian Lightning dijangka membolehkan pembayaran Bitcoin segera dan murah di antara peserta Lightning tanpa menjejaskan keselamatan dan desentralisasi Bitcoin. Di samping itu, Lightning menjanjikan kami meningkatkan privasi.

Untuk menggunakan Rangkaian Lightning, anda perlu menyediakan sekurang-kurangnya satu saluran, yang akan menelan harga transaksi Bitcoin anda. Tetapi, anda boleh membuat seberapa banyak bayaran kecil yang anda mahu dengan sedikit kos sehingga akaun anda kosong.

Jika anda ingin mengambil wang anda dari Rangkaian Lightning, ini sekali lagi membebankan harga transaksi Bitcoin.

Oleh itu, Rangkaian Lightning hanya menarik jika anda berniat membuat pembayaran berbilang, dan tidak membantu dengan menurunkan bayaran untuk pembayaran individu, tradisional. Tetapi sebaik sahaja anda ditubuhkan untuk rangkaian Lightning, anda bukan sahaja dapat melakukan pembayaran kepada pedagang tunggal tetapi setiap saudagar dan individu dalam rangkaian.

Bagaimana Rangkaian Lightning berfungsi?

Dalam Rangkaian Lightning, para peserta membuka saluran pembayaran, yang merupakan 2-of-2 dompet bermagnet. Dalam saluran pembayaran ini, kedua-dua peserta boleh menghantar satu sama lain Bitcoin yang dipanggil Satoshis-tanpa harus menyelesaikan urus niaga di Bitchin Blockchain, yang bermaksud setiap kos transaksi hanya pecahan kecil atau tidak ada sama sekali.

Hanya apabila saluran dibuka atau ditutup adalah transaksi Bitcoin yang diperlukan.

Cara menggunakan Rangkaian Lightning

Anda sudah boleh menggunakan Rangkaian Lightning pada Bitcoin Testnet, sebuah klon dari rangkaian Bitcoin di mana koin tidak mempunyai nilai apapun. Bitcoin Testnet memudahkan untuk bereksperimen dengan perisian yang mungkin masih mempunyai pepijat, dan membuat banyak urus niaga tanpa perlu risau tentang wang.

Kerana menjelaskan perkara secara teoritis adalah kurang menyeronokkan daripada mencuba, berikut adalah panduan langkah demi langkah kami tentang cara membuat pembayaran dengan Rangkaian Lightning di Testnet.

1. Muat turun pelanggan

Anda boleh mencari pelanggan terkini mengenai profil Github Projek Kilat. Untuk Windows, muat turun Lightning-win32, untuk Mac OS, cuba Lightning-darwin.

Buka fail dan jalankannya dengan mengklik dua kali pada ikon.

2. Dapatkan diri anda beberapa syiling Testnet

Koin testnet adalah seperti Bitcoin sebenar, kecuali bahawa mereka tidak bernilai. Hebat untuk bermain-main!

Keran ini oleh developer @mjuriwi bekerja hebat untuk kami. Anda boleh memindahkan duit syiling terus dari keran ke Apl Lightning anda, atau mengeluarkannya terlebih dahulu ke aplikasi mudah alih, seperti Copay.

Buat dompet Testnet di Copay di Tetapan lanjutan.

Petikan: Tetapan lanjutan Testnet

3. Taburkan dompet anda

Sebaik sahaja anda membuka Apl Lightning anda untuk kali pertama, ia perlu disegerakkan dengan rangkaian. Terdapat lebih dari 1 juta blok di Bitcoin Testnet, tetapi penyegerakan tidak boleh mengambil masa lebih daripada dua jam.

Anda dapat melihat kemajuan di bawah ‘Tetapan’. Selagi klien menyegerakkan dengan Blockchain, semuanya baik.

Dalam aplikasi, cari bahagian Permintaan.

Anda kemudian boleh menghantar beberapa syiling Testnet ke alamat di bahagian bawah. Jangan menghabiskan semua syiling anda pada saluran yang sama! 0.01 BTC lebih daripada cukup. Anda perlu menunggu pengesahan untuk bayaran ini dipaparkan di bawah Urus niaga. Sekiranya tidak, tutup aplikasinya dan buka semula boleh membantu.

4. Buka saluran

Untuk membuat saluran, anda perlu mengetahui kunci awam saluran pasangan anda serta alamat IP mereka. Jika anda mempunyai rakan yang menggunakan Lightning sudah, berhubung dengan mereka! Tetapi jangan risau, anda tidak perlu memberitahu sesiapa alamat IP anda jika anda tidak mahu. Anda boleh duduk secara tanpa nama di belakang VPN anda dan menggunakan mana-mana rakan berikut:

Bitrefill:

029[email protected]lnd.bitrefill.com

Y’alls:

02e[email protected]45.77.115.33

Eclair:

039[email protected]endurance.acinq.co

Sebaik sahaja pembayaran pembiayaan anda masuk Langkah 3 disahkan, anda boleh membuka saluran.

Petikan: Lightning wallet balance.

5. Buat pembayaran

Untuk membuat pembayaran, seseorang perlu mengeluarkan permintaan pembayaran kepada anda. Kepala ke mana-mana tempat berikut untuk mendapatkan invois.

Catatan: Anda mungkin perlu menunggu sedikit sebelum kerja-kerja pembayaran pertama anda, sekurang-kurangnya dalam ujian kami diperlukan beberapa saat untuk orang lain untuk mengetahui saluran baru kami dengan rangkaian.

Y’alls

Y’alls adalah platform di mana anda membayar untuk membuat pos dan dibayar apabila orang membaca kandungan anda. Cukup klik pada mana-mana artikel dan salin permintaan pembayaran ke dalam pilihan ‘Bayar’ Apl Lightning anda.

Starblocks

Pada Starblocks anda boleh membeli kopi maya dengan serta-merta dengan Bitcoin. Klik pada kopi yang anda suka, pergi ke checkout dan salin permintaan pembayaran ke dompet anda.

Tangkapan skrin: invois Starblocks.

Bitrefill

Bitrefill mempunyai tapak uji di mana mereka menerima Bitcoin. Masukkan nombor telefon yang sah dan bayar dengan Lightning!

Tangkapan skrin: Invois A Bitrefill.

6. Terima bayaran

Untuk menerima bayaran, sama ada seseorang perlu membuka saluran dengan anda, atau anda perlu mengosongkan salah satu daripada saluran anda yang sedia ada (anda tidak boleh mendapat lebih banyak dalam Rangkaian Lightning daripada transaksi Bitcoin yang asal).

Untuk melihat jumlah yang anda boleh terima sekarang, pergi ke ‘Saluran’ di aplikasi anda.

Petikan: Skrin permintaan pembayaran rangkaian lampu.

Hanya masukkan jumlah dan label (supaya anda kemudian mengetahui siapa yang membayar invois) dan menghasilkan permintaan pembayaran.

Jika anda telah menulis jawatan yang popular di Y’alls, anda juga boleh dibayar untuknya. Hanya ‘mengeluarkan tunai’ pada bila-bila masa dengan memasukkan invois ke dalam bidang masing-masing. Selagi ia datang dari nod yang sama yang membuat pembayaran awal, anda akan mendapat duit syiling anda.

Tangkapan skrin: Pending pendapatan dengan Y'all.

Sumber berguna yang lain

Explorer Lightning

Penjelajah Acinq menunjukkan keadaan semasa Rangkaian Lightning. Selepas beberapa ketika, anda perlu melihat nod anda di sana dan semua saluran yang anda buka.

Dompet mudah alih

Juga dibangunkan oleh Acinq, dompet Eclair adalah dompet Lightning untuk Android. Malangnya, ia tidak boleh menerima Bitcoin pada ketika ini, hanya hantar.

Dompet meja alternatif

Zap adalah dompet lain untuk komputer desktop anda. Ia jauh lebih mencabar untuk ditubuhkan daripada aplikasi Lightning yang ditunjukkan di atas.

Rangkaian Lightning adalah masa depan

Rasanya sangat menarik untuk menggunakan Rangkaian Lightning buat kali pertama, walaupun ia jelas mempunyai beberapa bug. Ia akan mengambil sedikit masa bagi individu dan syarikat untuk memiliki kepercayaan yang cukup untuk menggunakannya untuk urus niaga setiap hari, tetapi ia akan berlaku dengan lebih cepat daripada Bitcoin ke mana ia sekarang.

Bayaran segera, bayaran urus niaga yang rendah, dan ketidakpercayaan akan menjadikan Rangkaian Lightning aplikasi pembunuh untuk pembayaran Bitcoin.

Mengambil langkah pertama pada Rangkaian Lightning
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.