Mengapa Facebook adalah alat pilihan untuk manipulasi kerajaan

Profil seseorang yang menjerit.

Perintah Disinformation Global, sebuah kajian baru oleh Oxford Internet Institute, mengesahkan ketakutan kita tentang penggunaan media sosial kerajaan untuk mempengaruhi orang mereka.

“Bukti kempen manipulasi media sosial teratur telah berlaku di 70 negara, dari 48 negara pada 2018 dan 28 negara pada tahun 2017,” kata kajian itu. “Di setiap negara, terdapat sekurang-kurangnya satu parti politik atau agensi kerajaan yang menggunakan media sosial untuk membentuk sikap orang ramai di dalam negara.”

Media sosial telah dipilih secara optima oleh rejim otoriter di 26 negara, katanya. “Tentera siber,” dalam bentuk bot atau kumpulan tengkorak, adalah salah satu alat yang semakin banyak digunakan untuk mempromosikan naratif tertentu, menindas hak asasi manusia, dan menentang lawan politik secara terbuka..

Dan operasi ini tidak terhad kepada penonton tempatan sahaja. Laporan itu mendapati bahawa tujuh negara-Arab Saudi, Iran, India, Pakistan, China, Rusia, dan Venezuela-secara aktif cuba menggunakan unsur-unsur pengkomputeran algoritma media sosial (virality, hashtags, dan squawking yang tidak henti-henti) untuk mempromosikan disinformation pada skala global juga.

Dan Facebook menguasai bidang ini. “Walaupun terdapat lebih banyak platform rangkaian sosial dari sebelumnya, Facebook tetap merupakan platform pilihan untuk manipulasi media sosial,” laporan itu berbunyi.

Kaedah-kaedah yang paling umum mempengaruhi pendapat terletak dalam kategori-kategori ini:

  • Penciptaan disinformasi atau media yang dimanipulasi
  • Pelaporan massa kandungan atau akaun
  • Strategi yang didorong oleh data
  • Trolling, doxing, atau gangguan
  • Menambah kandungan dan media dalam talian

Pengguna Facebook adalah sasaran terdedah

Saya tidak berbangga dengan hakikat bahawa saya tidak boleh mendapatkan diri saya untuk berhenti menggunakan Facebook dan platform sosial lain. Tetapi pembenaran yang saya berikan kepada saya adalah saya hampir secara eksklusif mengikuti penerbitan yang dipercayai, sah, termasuk banyak wilayah dan wilayah yang khusus, dan saya bergantung kepada media sosial untuk berfungsi sebagai enjin kandungan jenis.

Walaupun saya cukup berpengalaman untuk dapat memahami perbezaan di antara tapak yang boleh dipercayai dan akaun bot dengan semangat mengepam berita palsu, banyak pengguna yang baru ke internet tidak.

Di Nigeria, Indonesia, dan India, misalnya, ramai netizen berfikir Facebook adalah internet. Ini menunjukkan bahawa mereka bergantung banyak, jika tidak semata-mata, di Facebook sebagai sumber berita, komunikasi dengan rakan-rakan dan keluarga, permainan, dan bentuk penggunaan kandungan lain.

Tidak hairanlah bahawa orang percaya apa yang dikongsi di media sosial. Memandangkan bagaimana Facebook, secara sejarah, telah melakukan sedikit demi sedikit untuk menghalang maklumat disinformasi kita hidup di masa-masa dimana kebenaran dapat dimanipulasi dengan mudah.

Apa yang syarikat media sosial melakukan tentang berita palsu?

Pasti, syarikat media sosial telah mengambil beberapa tindakan untuk memerangi tentera troll. Pada bulan April, ia menerbitkan satu pernyataan yang memperincikan bagaimana ia dihapuskan “tingkah laku yang tidak diselaraskan yang diselaraskan dan spam dari India dan Pakistan.”

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Twitter telah mengeluarkan ribuan akaun dari Mesir, U.A.E., China, Sepanyol, dan Ecuador untuk menguatkan pemesejan daripada kerajaan atau parti politik.

Langkah-langkah luas Facebook telah mengumumkan termasuk mengurangkan Berita Feed pendedahan jawatan oleh kumpulan yang berulang kali memberikan maklumat yang salah dan jawatan dari penerbitan berkualiti rendah. Ia juga telah meningkatkan program pemeriksaan fakta dan memperkenalkan petunjuk dalam Messenger untuk membantu pengguna menilai kebolehpercayaan maklumat yang mereka terima.

Dan seperti yang ditulis Buzzfeed News pada tahun 2017, WhatsApp adalah “vektor utama untuk penyebaran maklumat salah” di India. Peranan aplikasi pemesejan dalam krisis berita palsu telah diperiksa secara meluas dan tahun ini syarikat mengumumkan ia mengehadkan penghantaran ke lima kali setiap mesej.

Sangat takut

Mereka yang duduk di Barat mungkin tidak memikirkan banyak kajian Institut Internet Oxford. Propaganda telah wujud selama berabad-abad selepas semua, dan akan sentiasa ada khabar angin dan maklumat yang salah terbang. Sewaktu di masa lalu ini mungkin kerja pembisik mahkamah, ada yang mungkin berpendapat bahawa ia hanya alat yang telah berubah pada zaman moden.

Tetapi itu sama dengan menguburkan kepala anda di dalam pasir. Kempen propaganda yang dianjurkan semata-mata di media sosial telah menyumbang kepada genosida. Aktivis digital telah disasarkan oleh tentera troll, diculik, dan diseksa.

Internet tidak boleh dirampas oleh kepentingan beberapa orang. Memandangkan keadaan sekarang, masa depannya sebagai cara untuk komunikasi terbuka dan perkongsian pengetahuan adalah di bawah ancaman serius. Kecuali kita melakukan sesuatu untuk mengawal semula, ia mungkin tidak memberi manfaat kepada manusia seperti yang dibayangkan oleh pengasas asalnya.

Mengapa Facebook adalah alat pilihan untuk manipulasi kerajaan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.