Mengubah data ke dalam tunai: Sisi menyeramkan enjin iklan Facebook

Bagaimana Facebook mensasarkan anda dengan iklan.

Dengan semua maklumat orang sedang bertukar dalam talian hari ini, syarikat telah menjadi lebih baik untuk menentukan siapa yang akan memasarkan dan kapan ia melakukannya. Jadi, tidak hairanlah, untuk mendengar bagaimana Facebook memainkan peranan yang besar dalam hal itu.

Facebook membuat sebahagian besar daripada iklan wangnya. Malah, platform iklan Facebook menyumbang 97% hasil iklan FB. Dan dengan pendapatan lebih $ 29.6 bilion tahun lepas sahaja, itu banyak iklan.

Sekiranya anda melihat butang ‘seperti’ di sebelah artikel, kemungkinan maklumat tersebut terus ke Facebook.

Sebab mengapa platform iklan Facebook begitu berjaya adalah ia sangat tepat. Pertama, ia sangat disesuaikan-pengiklan boleh menyasarkan hampir setiap aspek penonton. Kedua, ia mengambil data dari pelbagai sumber kepada zero-in pada spesifikasi pengguna.

Inilah cara ia berfungsi.

Di dalam melihat enjin iklan Facebook yang besar

Perkhidmatan iklan Facebook dipecah menjadi empat topik utama: demografi, minat, tingkah laku, dan banyak lagi.

Pengiklan boleh memilih untuk menyasarkan iklan mereka berdasarkan sama ada bandar, negeri, poskod atau bahkan tepat seperti kawasan perseorangan. Dari sana, mereka boleh membuat keputusan untuk menyasarkan lelaki, wanita, atau kedua-dua kumpulan umur.

Bagaimana Facebook mensasarkan anda

Kini di sinilah ia mula menyerang. Setelah asas-asas diisi, pengiklan kemudian boleh memilih minat, tingkah laku dan sasaran tertentu berdasarkan peristiwa peribadi.

Sebagai contoh, ExpressVPN memutuskan untuk mensasarkan lelaki dan perempuan di antara umur 18 dan 35 yang menyukai filem Marvel terbaru, Logan, kerana filem itu mengguncang (dan ia termasuk kumpulan yang cukup besar untuk mendapatkan gambaran yang tepat tentang bagaimana perkhidmatan ini berfungsi).

Seperti yang dapat anda lihat, terdapat beratus-ratus sub-topik dalam kumpulan minat Logan, termasuk pelbagai filem, buku, dan pelakon X-Men yang lain.

Facebook boleh menyasarkan demografi yang sangat spesifik

Facebook boleh menyasarkan pencinta filem Marvel.

Setelah menetapkan parameter permulaan, pemasar dapat beralih kepada topik yang lebih menarik seperti status hubungan penonton sasaran, di mana mereka pergi ke sekolah, jenis pakaian yang mereka beli, bilangan haiwan yang mereka miliki, seberapa sering mereka bersenam dan sukan mana pasukan yang mereka suka.

Ia juga mungkin untuk menyasarkan orang ramai bukan hanya pilihan politik mereka tetapi dengan seberapa sering mereka cenderung menyebutkan politik.

Facebook boleh menyasarkan anda berdasarkan keutamaan politik anda.

Pemasar juga boleh memilih untuk mempersempit carian mereka dengan memilih topik minit seperti sumbangan amal, kapan dan berapa kerap seseorang bergerak, dan berapa banyak wang yang mereka buat. Dan ini hanya menggaru permukaan.

Facebook tahu di mana anda pergi.

Terdapat juga pilihan untuk memilih pengguna yang mempunyai ulang tahun yang akan datang.

Facebook tahu ulang tahun anda.

Sekali pemasar mempunyai semua maklumat ini di tempat, mereka kemudiannya boleh menumpukan pada sub topik yang lebih mengganggu seperti afiniti multikultural sasaran khalayak.

Sasarkan penonton dengan Facebook.Bagaimanakah Facebook menentukan sama ada aktiviti pengguna selaras dengan ‘afiniti multikultural Afrika Amerika’?

Hampir setiap aspek kehidupan sehari-hari seseorang dapat dimenangi. Tidak banyak yang tersisa untuk imaginasi ketika datang untuk memilih penonton. Dan setiap kali pengiklan menambahkan lebih banyak keperluan, potensi jangkauan berkurang.

Menakutkan, betul?

Bagaimana untuk menyembunyikan maklumat anda dari Facebook

Pertama, tentukan sama ada anda mahu dimasukkan ke dalam perkhidmatan iklan besar-besaran Facebook. Sebagai privasi telah menjadi kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan pengguna sejak beberapa tahun yang lalu, laman web seperti Facebook telah mengambil langkah hebat untuk menawarkan lebih banyak ruang siku ketika datang ke maklumat peribadi anda dan bagaimana ia digunakan.

Untuk menukar tetapan iklan anda, periksa pilihan iklan anda di sini.

Bagaimana untuk menyemak pilihan iklan Facebook anda.

Anda boleh menyesuaikan cara iklan anda disiarkan atau juga memilih keluar dari perkhidmatan iklan FB. Walaupun penting untuk diperhatikan bahawa walaupun anda boleh memilih untuk mengelakkan iklan pada FB, itu tidak semestinya bermakna anda dikecualikan daripada memperoleh maklumat anda.

Langkah tambahan yang boleh anda ambil untuk menghentikan Facebook menyasarkan anda dengan iklan

Satu lagi langkah mudah untuk membantu mengurangkan jejak digital anda ialah log keluar dari Facebook selepas anda menggunakannya. Facebook sudah mengetahui lebih banyak tentang anda daripada yang lain penting, tetapi apabila anda meninggalkan Facebook di latar belakang semasa anda menyemak imbas, algoritma tapak boleh mengumpul data carian berdasarkan tapak yang anda lawati dan perkara yang anda suka.

Sekiranya anda melihat butang ‘seperti’ di sebelah artikel, kemungkinan maklumat tersebut terus ke Facebook.

Di samping itu, anda mungkin mahu mengehadkan apa yang anda suka dan apa yang anda kongsi di Facebook. Kerana pemasar boleh menyasarkan hampir segala-galanya tentang anda, memberi mereka kurang maklumat untuk bekerja dengan memberi anda lebih banyak kawalan ke atas ketidaksamaan anda.

Oleh kerana pendapatan iklan Facebook melonjak hampir 30% pada suku terakhir 2016, anda boleh mengharapkan iklan ini menjadi lebih menonjol, lebih sasaran, dan semakin tepat.

Buat masa ini, sekurang-kurangnya, anda masih mempunyai kata dalam cara anda menerimanya.

Imej yang diketengahkan: BrianAJackson / Foto Deposit

Mengubah data ke dalam tunai: Sisi menyeramkan enjin iklan Facebook
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.