Padamnya sekarang: Aplikasi terburuk untuk privasi pada tahun 2019

Angry Birds, Holy Bible, Facebook, dan ikon aplikasi lampu suluh.

Ia mengenai masa tahun apabila resolusi yang dirancang dengan baik jatuh di tepi jalan.

Jangan mengalahkan diri sendiri, walaupun. Anda mungkin merasa seperti kegagalan lemak besar, tetapi anda mungkin tidak memilih resolusi yang betul. Walaupun janji itu untuk memukul gim lima hari seminggu seolah-olah kedua-dua menenangkan dan benar-benar masuk akal apabila anda duduk di meja makan Krismas memasak coklat dan daging ke dalam mulut anda, ia benar-benar bukan matlamat yang berterusan.

Untuk membuat diri anda berasa lebih baik, mengapa tidak menukar resolusi anda dan pergi untuk sesuatu yang lebih mudah untuk dicapai, tetapi dengan positif yang sama menghairankan?

Betul! Syarikat VPN akan mencadangkan cara untuk memperbaiki kehidupan anda dengan resolusi privasi dan privasi. Selesaikan, kemudian, di sini kita pergi.

1. Angry Birds

Jika anda adalah sebuah organisasi pengintipan antarabangsa, aplikasi mana yang anda targetkan untuk mendapatkan maklumat pengguna telefon pintar?

Jika anda memilih Angry Birds, tahniah! Anda berfikir sama seperti NSA dan GCHQ.

Dikeluarkan pada tahun 2009 dan duduk di lebih daripada 2 bilion muat turun, Angry Birds mungkin permainan mudah alih pertama yang melanda masa besar. Dan apa yang kurang dalam permainan, ia pasti membuat data bocor.

Ed Snowden sendiri mendakwa aplikasi itu menyergap data, tetapi tidak sampai berita melanda agensi-agensi perisikan antarabangsa menggunakannya untuk mengumpul maklumat bahawa orang benar-benar mengambil perhatian.

Platform iklan mudah alih meletakkan coretan kod dalam Angry Birds yang membolehkan syarikat menargetkan iklan kepada pengguna berdasarkan maklumat yang dikumpulkan sebelum ini. Malangnya, pustaka data iklan kelihatan, bermakna ia membocorkan maklumat pengguna seperti nombor telefon, log panggilan, lokasi, gabungan politik, orientasi seksual dan status perkahwinan. Tidak hairanlah NSA berada di atasnya.

Jika anda percaya pemaju, nampaknya versi baru Angry Birds tidak begitu terdedah sebagai nenek moyang mereka, jadi jika anda mesti menembak babi dengan ayam, pastikan anda mengemas kini aplikasi.

2. Aplikasi Bible YouVersion

App YouVersion Bible adalah pada lebih daripada 300 juta peranti di seluruh dunia. Ia mendakwa sebagai aplikasi Bible No. 1 dan dilengkapi dengan lebih 1,400 Alkitab dalam lebih 1,000 bahasa. Ia juga menuai data seolah-olah Rapture akan datang esok.

Kebenaran yang ketara permintaan aplikasi adalah akses internet penuh, keupayaan untuk menyambung dan memutuskan sambungan ke Wi-Fi, mengubah suai kandungan yang disimpan di telefon, menjejaki lokasi peranti, dan membaca semua kenalan pengguna.

Ia tidak segera jelas mengapa aplikasi memerlukan semua data ini. Kita hanya boleh menganggap bahawa ia melaporkan semuanya kepada dewa pilihan anda. Nah, agensi itu atau iklan.

UPDATE: Seorang wakil YouVersion menulis untuk mengatakan bahawa kebenaran aplikasinya dimaksudkan untuk memastikan "pengalaman terbaik bagi pengguna kami" dan pemaju, bukan keuntungan, "tidak akan menjual data pengguna atau maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi."

3. Sebarang aplikasi lampu suluh

Mari kita mulakan ini dengan menunjukkan bahawa ia adalah 2019, dan hampir semua telefon mempunyai ciri lampu suluh terbina dalam. Sekiranya anda mempunyai aplikasi pihak ketiga, paling tidak, itu sia-sia.

Aplikasi lampu suluh adalah pilihan untuk penggodam yang mahukan akses ke telefon anda. Pengguna yang tidak curiga disimpan dalam kegelapan sebagai aplikasi lampu suluh yang seolah-olah berguna dan tidak berbahaya memakan telefon mereka dengan perisian hasad.

Banyak telah dilaporkan tentang bahaya memasang aplikasi lampu suluh pada masa lalu, dan tidak ada keperluan untuk meletakkan risiko anda dengan mempunyai satu. Tetapi, jika anda sudah mempunyai aplikasi lampu suluh pihak ketiga yang dipasang, periksa keizinan yang ada. Dan anda mungkin mahu duduk dahulu.

4. Facebook

Tidak mengejutkan bahawa kami mengesyorkan terhadap yang satu ini.

Skandal Cambridge Analytica menunjukkan sejauh mana penuaian data Mark Zuckerberg. Dengan banyaknya pelanggaran privasi yang lain selama bertahun-tahun, tiba masanya untuk memadam aplikasi Facebook dari peranti pintar anda.

Tahap sebenar pengawasan Facebook pada telefon anda adalah mengejutkan. Aplikasi ini boleh mengambil gambar dan video, merakam audio, menambah dan memadam kenalan, membaca teks anda, membaca kalendar anda, mengabaikan aplikasi lain ... ia berjalan. Pendek kata, aplikasi Facebook mempunyai kawalan yang menakutkan ke atas telefon anda dan segala-galanya di atasnya.

Tetapi privasi bukanlah satu-satunya sebab untuk melepaskan diri dari belenggu mata-mata Facebook. Tidak kira betapa hebatnya telefon anda, pemasangan apl Facebook akan menjadikannya lebih baik. Aplikasi ini sentiasa berjalan di latar belakang, memakan kedua-dua bateri dan elaun data anda. Ia adalah babi sumber raksasa.

Jika anda mesti menggunakan Facebook, tambah pintasan ke laman web di skrin utama. Dan ingat untuk menutup tab sebaik sahaja anda selesai. Sekurang-kurangnya dengan cara ini ia tidak boleh terus mengintip telefon anda (dan makan sumbernya) apabila anda tidak melihatnya.

Kesimpulan: Dapatkan aplikasi sesuai

Walaupun anda dan badan anda yang lincah mungkin telah gagal dalam resolusi tahun baru anda untuk bersesuaian, tidak ada sebab anda tidak dapat memperbaiki hidup anda dengan cara kurang fizikal.

Sekiranya anda mempunyai sebarang aplikasi yang disenaraikan di atas, meningkatkan privasi dan keselamatan dalam talian anda dengan menumpahkannya seperti pound yang anda tidak dapat.

Padamnya sekarang: Aplikasi terburuk untuk privasi pada tahun 2019
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.