Populariti FaceApp mencetuskan kebimbangan privasi, tetapi bilakah kita akan belajar?

Logo FaceApp, dengan tanduk.

Kemungkinan anda baru-baru ini menjumpai foto rakan dan keluarga pada masa akan datang, terima kasih kepada FaceApp aplikasi foto viral.

Aplikasi yang pertama kali ditonjolkan menjadi terkenal pada tahun 2023, telah membuat kemunculan pelbagai kerana #FaceAppchallenge yang popular, didorong oleh selebriti yang memuat naik penampilan apa yang kelihatan masa depan mereka.

Lihat siaran ini di Instagram

Apabila anda melakukan perjalanan ke Tahun 3000.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Jonas Brothers (@jonasbrothers) pada 16 Jul, 2023 pada 2:38 petang PDT

Tetapi walaupun terdapat trend media sosial yang seolah-olah tidak berbahaya, keprihatinan privasi datang ke hadapan selepas tweet (kini dipadamkan) oleh penyelidik keselamatan Joshua Nozzi.

A Tweet dihapus Joshua Nozzi mengenai Faceapp.

Joshua sejak menerbitkan satu permintaan maaf, mengatakan dia “salah menyiarkan tuduhan itu tanpa mengujinya terlebih dahulu.” Tetapi banyak penerbitan yang mendapat tweet itu, dengan satu suara mengisytiharkan bahawa “Rusia memiliki semua gambar lama anda.”

Isu ini kini menarik perhatian pada eselon tertinggi kerajaan A.S., dengan pemimpin minoriti Senat Chuck Schumer membuat permintaan rasmi kepada FBI untuk melakukan penyelidikan keselamatan nasional ke FaceApp.

Adakah privasi FaceApp berkeliaran?

Pasukan inti FaceApp, termasuk CEO dan pemajunya, beroperasi di St Petersburg, yang (jelas) tidak membantu perkara dan merupakan titik utama pertentangan bagi kebanyakan suara yang berbeza.

Syarat penggunaan aplikasinya sedikit demi sedikit untuk meredakan kebimbangan. Jika anda memuat turun dan mendaftar ke FaceApp, anda memberikan syarikat itu “lesen sub-dilesenkan bebas, tidak dapat dibatalkan, tidak termasuk, tanpa izin, di seluruh dunia, dibayar sepenuhnya, yang boleh dipindah milik, diperbanyak, diubah suai, menyesuaikan, menerbitkan, menterjemah, membuat kerja terbitan daripada, mengedarkan, melaksanakan dan memaparkan secara terbuka Kandungan Pengguna anda dan sebarang nama, nama pengguna atau kesamaan yang disediakan berkaitan dengan Kandungan Pengguna anda dalam semua format dan saluran media yang kini diketahui atau dikembangkan kemudian, tanpa ganti rugi kepada anda. “

  4 cara CIA boleh menggodam anda sekarang

Dan dasar privasinya mengambil langkah seterusnya: “dengan mendaftarkan dan menggunakan Perkhidmatan yang anda izinkan pemindahan maklumat ke A.S. atau ke mana-mana negara lain di mana FaceApp, Affiliates atau Penyedia Perkhidmatannya mengekalkan kemudahan.”

TL; DR: FaceApp memiliki semua kandungan anda

Setelah dimuat naik, FaceApp memiliki dan boleh memindahkan semua kandungan anda kepada pelayan di negara-negara di mana ia mempunyai kehadiran fizikal (baca: Rusia). Terlebih lagi, ia bebas untuk melakukan apa sahaja yang disukainya, termasuk mengubah, mengedarkan, atau mempamerkannya secara terbuka.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkara ini, tidak banyak yang anda boleh lakukan selain memadamkan aplikasi dan tidak menggunakannya lagi. Sebahagian daripada perjanjian perkhidmatan mengetepikan hak anda untuk menyaman syarikat di mahkamah.

Ya, implikasi istilah dan privasi adalah sangat mengerikan. Tetapi, syarikat itu benar-benar pandai untuk kerajaan Rusia, dalam misi untuk menyerang kehidupan peribadi berjuta-juta orang Amerika?

Tidak cukup, kata penyelidik keselamatan Elliot Anderson dan Will Strafach. Mereka menyatakan ada “tidak ada bukti” bahawa FaceApp memuat naik rol kamera penuh pengguna ke pelayan jauh. Elliot, dalam satu kenyataan kepada NBC News, menambah bahawa “pada amnya, aplikasi ini tidak meminta banyak data daripada pengguna.”

Dalam satu kenyataan kepada TechCrunch, Ketua Pegawai Eksekutif FaceApp, Brigitte Goncharov secara langsung menangani kontroversi dan tuduhan pencerobohan privasi.

Beliau menyatakan bahawa “kami tidak menjual atau berkongsi data pengguna dengan mana-mana pihak ketiga,” sambil menambah bahawa “semua ciri FaceApp tersedia tanpa log masuk, dan anda boleh log masuk hanya dari skrin tetapan. Akibatnya, 99% pengguna tidak log masuk; oleh itu, kami tidak mempunyai akses kepada sebarang data yang dapat mengenal pasti seseorang. “

  Kos privasi profil DNA pengguna

Infrastruktur awan aplikasi tidak terletak di dalam Rusia sama ada dengan syarikat yang menggunakan gabungan Amazon Web Services dan Google Cloud untuk mengekalkan teknologi pengeditan AI yang bertahan.

Jadi sementara selfies anda yang canggung mungkin tidak akan menjadi sebahagian daripada pangkalan data besar yang dipantau oleh KGB, kontroversi FaceApp mendedahkan kebimbangan privasi yang berpotensi dalam memeluk semua perkara berteknologi.

Tetapi bagaimana pula dengan privasi saya?

Realiti malang adalah kita tidak cukup untuk memegang syarikat-syarikat teknologi yang bertanggungjawab terhadap data yang mereka minta.

Berapa kerap anda telah dengan cepat menerima semua kebenaran aplikasi yang dikemukakan, dalam tergesa-gesa untuk mengedit selfie anda dengan penapis kucing terkini? Anda kemungkinan besar memberikan kebenaran jelas untuk aplikasinya untuk memonitor dan mengumpulkan lebih banyak maklumat daripada apa yang diperlukan.

Sebagai hakikatnya, tidak ada perbezaan di antara syarat perkhidmatan FaceApp dan Facebook, yang juga memberi syarikat itu “lesen tanpa lesen bebas, boleh pindah, sub-lesen, bebas royalti dan seluruh dunia untuk menjadi tuan rumah, menggunakan, mengedar, mengubah suai, lari, menyalin, melaksanakan atau memaparkan secara terbuka, menterjemah dan mencipta karya terbitan kandungan anda. “

Jangan lupa bahawa skandal Cambridge Analytica adalah aplikasi kuiz yang tidak bersalah yang dipanggil “thisisyourdigitallife.” Banyak yang cepat menerima semua perjanjian pengguna akhir dengan nary pemikiran tentang apa yang mungkin merangkumi. Dalam proses ini, pemaju yang tidak bertanggungjawab mendapatkan akses kepada data peribadi 87 juta orang.

Tidak syak lagi bahawa syarikat-syarikat teknologi boleh berbuat lebih banyak untuk membantu pengguna memahami apa yang mereka perolehi. Tetapi apakah insentif untuk mereka berbuat demikian apabila keseluruhan model bergantung pada rangka kerja data yang sangat invasif untuk penargetan iklan yang tepat?

  ExpressVPN melancarkan "Isyarat VPN yang Boleh Dipercayai" dengan CDT

Tentunya, setiap sekali-sekala ada skandal yang meletus dan memalukan mesej pengguna yang memalukan di platform yang sama yang mereka benci. Tetapi kitaran berita bergerak dan begitu juga kita. Terdapat bil untuk membayar dan pekerjaan untuk kembali. Privasi kami boleh menunggu satu hari lagi.

Populariti FaceApp mencetuskan kebimbangan privasi, tetapi bilakah kita akan belajar?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.