Sekolah anda menjejaki aktiviti dalam talian anda-inilah yang boleh anda lakukan mengenainya

sekolah menjejaki aktiviti dalam talian anda

Permulaan tahun sekolah baru hanya beberapa minggu sahaja, yang bagi kebanyakan pelajar bermakna menghabiskan banyak masa dalam talian, sama ada untuk kerja atau … “perkara lain”.

Tetapi sama ada anda berada di sekolah menengah atau universiti, kemungkinan bahawa masa yang anda habiskan dalam talian di sekolah dipantau, satu cara atau yang lain. Dari pelacak penggunaan Wi-Fi ke pengimbas biometrik yang log masuk kehadiran, pentadbir boleh memikirkan siapa anda, di mana anda berada, dan apa yang anda lakukan dalam talian.

Apa yang boleh dilakukan oleh sekolah anda?

1. Aktiviti dalam talian anda

Setiap kali anda menyambung ke Wi-Fi di kampus, dari mana-mana peranti, sekolah anda mengetahui laman web yang anda lawati. Dan, jika tapak tidak diamankan dengan HTTPS, ia juga boleh melihat apa yang anda lihat.

Kolej atau sekolah tinggi anda juga boleh melaksanakan perisian pengurusan bilik darjah, yang memantau penggunaan komputer dan sejarah internet, seperti yang dinyatakan dalam kajian oleh penasihat privasi Big Brother Watch di lebih 1,000 sekolah di seluruh UK.

Jika kolej anda menjadi tuan rumah sistem e-melnya, ia juga mungkin semua surat-menyurat melaluinya juga dipantau, seperti halnya di beberapa universiti di UK.

2. Pergerakan anda di (dan di luar) kampus

Di samping tapak yang anda lawati, universiti anda boleh mengetahui di mana anda berada dari penggunaan Wi-Fi anda. Di Australia, beberapa universiti mengesan pergerakan pelajar di sekitar kampus menerusi telefon mudah alih yang bersambung dengan Wi-Fi mereka, dan juga dapat memberitahu bilik yang tepat yang pelajar berada di.

Walaupun universiti pada masa ini hanya mengesan pergerakan pelajar secara amnya, kemungkinan besar teknologi yang digunakan dapat berkembang untuk mengenal pasti aktiviti di peringkat individu-untuk memeriksa jumlah masa yang anda tidak berada di kampus dan mencerminkan masa itu dalam gred anda, contohnya.

Menggabungkannya dengan kehadiran pengawasan kamera CCTV di kampus dan universiti boleh memikirkan lokasi fizikal anda pada setiap masa. Menyeramkan!

Bagaimana untuk menghentikan universiti anda dari menjejaki anda

  1. Dapatkan tambahan penyemak imbas HTTPS Everywhere pada EFF. Bonus: Tambahan ini juga dalam pelanjutan Chrome kami!
  2. Ia berfungsi sendiri untuk mengatakannya, tetapi mendapat VPN yang baik akan menyembunyikan semua trafik internet anda dari pentadbir Wi-Fi sekolah anda..
  3. Pisahkan koresponden peribadi dan akademik anda; gunakan penyedia e-mel yang meletakkan privasi dan keselamatan peribadi anda terlebih dahulu. Kami mengesyorkan salah satu daripada empat penyedia e-mel ini.
  4. Buat penyataan fesyen pengawasan, sama ada selendang trippy atau topeng muka mudah untuk mengelakkan pengenalpastian oleh kamera CCTV di kampus.
  5. Paling penting, baca amalan privasi yang digunakan oleh sekolah anda (atau tidak digunakan) dan cari tahu berapa universiti anda berkumpul dari aktiviti dalam talian anda.

$ 5,000 untuk pemikiran anda?

Adakah anda seorang pelajar yang prihatin tentang privasi dan keselamatan dalam talian? Bagaimana anda ingin melihat perubahan dasar privasi sekolah anda (atau dunia, untuk perkara itu)? Beritahu kami dalam 400 perkataan, dan anda boleh memenangi biasiswa $ 5,000!

Sekolah anda menjejaki aktiviti dalam talian anda-inilah yang boleh anda lakukan mengenainya
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.