Siapa yang dapat melihat data anda apabila anda melawat tapak HTTP yang tidak disulitkan?

Gunakan VPN untuk melayari lebih selamat di laman web HTTP.

Tapak web yang menggunakan HTTPS (ditunjukkan oleh kunci hijau di bar penyemak imbas) menyulitkan semua data antara penyemak imbas anda dan pelayan tapak web. Tiada sesiapa di antara yang dapat melihat kandungan sambungan, membuat anda selamat dari serangan orang-dalam-tengah.

Menyemak imbas tapak yang tidak menggunakan HTTPS

Satu laman web yang tidak menawarkan penyulitan HTTPS asas mendedahkan data anda kepada pelbagai pelaku. Menggunakan VPN boleh membantu melindungi anda daripada yang terburuk ini.

Siapa yang dapat melihat data HTTP anda apabila anda tidak menggunakan VPN?

  • Pengendali / pengendali Wi-Fi
  • ISP anda
  • Pelakon antara ISP anda dan ISP pelayan
  • ISP server

Tidak mustahil untuk mengelakkan snoop pada suis internet antarabangsa dan kabel serat laut dalam. Agensi-agensi perisikan di negara-negara besar, serta mana-mana kerajaan data yang dilalui, dapat melihat dan menuai kandungan tanpa enkripsi.

Sekiranya anda berhubung dengan VPN, pendengaran akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk mengenal pasti anda dan tempat anda. Walau bagaimanapun, maklumat dalam data yang dihantar (seperti alamat e-mel, nama, atau maklumat mengenai komputer anda) masih boleh mengenal pasti anda.

Router / Operator Wi-Fi boleh melihat hampir semua yang anda lakukan dalam talian

Pengendali rangkaian tempatan dapat melihat setiap tapak yang anda lawati dan mengikuti setiap klik yang anda buat atau borang yang anda isi. Di samping itu, kandungan komunikasi yang dibuat melalui permintaan HTTP juga boleh dilihat.

Pengendali rangkaian tempatan juga boleh menyuntik kod berniat jahat ke mana-mana tapak yang anda lawati atau menggantikan sebarang perisian yang anda muat turun dengan sendirinya.

Seringkali, suntikan berniat jahat mengambil bentuk yang tidak bersalah, seperti iklan, yang mana router akan dimasukkan ke tapak yang anda lawati. Varian malware yang lebih bijak akan menggantikan iklan sedia ada dengan mereka sendiri, yang menghalang pemilik tapak pendapatan pengiklanan.

Penggantian iklan biasanya bukan disebabkan oleh niat buruk di sisi entiti yang menyediakan internet. Lebih biasa, router dijangkiti malware dan menyebarkannya ke peranti lain di rangkaian tanpa pengetahuan pemilik sistem.

Selain itu, jika Wi-Fi tidak dikonfigurasi dengan standard penyulitan moden (sebaik-baiknya WPA2), orang lain di sekeliling anda juga boleh membaca dan memintas data internet anda.

Menggunakan VPN untuk sambungan HTTP lebih selamat

Menyambung ke perkhidmatan VPN yang dipercayai akan menghapuskan semua ancaman ini dari penghala Wi-Fi dengan mewujudkan terowong terenkripsi di antara peranti anda dan perkhidmatan VPN. Tiada sesiapa di antara, seperti tetangga anda atau pengendali Wi-Fi dapat memintas atau membaca sebarang data.

Apa-apa kebimbangan bahawa penghala digodam juga boleh diabaikan dengan selamat. VPN memastikan router tidak dapat mengganggu sambungan anda melampaui pemotongannya.

Penting untuk memilih VPN yang boleh dipercayai

Memang benar bahawa perkhidmatan VPN berada dalam kedudukan di mana ia dapat membaca dan memintas data anda. Nasib baik, mencari perkhidmatan yang baik dengan pelayan VPN selamat yang tidak menyimpan log adalah lebih mudah daripada mencari Wi-Fi awam dengan pentadbir sistem yang kompeten.

Melanggan VPN yang boleh dipercayai akan melindungi anda di mana-mana anda menyambung ke internet. Tidak perlu berjalan lama untuk mencari sambungan yang boleh dipercayai. Hubungkan ke VPN anda dari mana sahaja.

Siapa yang dapat melihat data anda apabila anda melawat tapak HTTP yang tidak disulitkan?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.