The Game of Phones: WhatsApp vs Telegram vs encryption

best messenger

** UPDATED UNTUK 2017 **

Dalam artikel ini, ExpressVPN memberi tumpuan kepada WhatsApp dan Telegram. Jika anda mahu melihat bagaimana aplikasi sembang lain membandingkan, klik di sini untuk yang terbaik daripada yang lain.

WhatsApp sekarang mempunyai pangkalan pengguna lebih daripada satu bilion, tetapi Telegram cepat menangkap. Pada Februari 2016 Telegram mendakwa lebih daripada 350,000 pengguna mendaftar setiap hari, di atas 100 juta pengguna aktif setiap hari.

Telegram menghadapi banyak kritikan kerana tidak disulitkan sepenuhnya secara lalai. Tetapi ia adalah aplikasi pemesejan pasaran massa yang pertama untuk menawarkan sebarang penyulitan, dan oleh itu sering dirujuk sebagai “aplikasi sembang yang disulitkan” dalam media. Ia adalah nama samaran yang seolah-olah telah terjebak, dan yang mungkin telah membantu ia mendapatkan sokongan dari organisasi seperti ISIS, kumpulan pengganas yang terkenal.

WhatsApp mengumumkan bahawa ia akan beralih kepada sembang yang disulitkan secara penuh pada bulan September 2014, tetapi ia hanya melancarkan ciri itu pada April 2016. Sejak itu, pembantu PR telah mengalami banyak usaha untuk menuntut tajuk aplikasi sembang yang disulitkan.

Permulaan Telegram

Di belakang Telegram berdiri saudara Nikolai dan Pavel Durov, diasingkan jutawan kelahiran Rusia, sebelum ini terkenal dengan klon Facebook Vkontakte (sekarang VK). Pavel Durov terpaksa meninggalkan Vkontakte pada 2014 atas pertikaian mengenai penyerahan data pengguna penunjuk perasaan Ukraine. Akibatnya, saudara-saudara meninggalkan Rusia untuk Berlin, di mana mereka mendirikan Telegram.

Permulaan WhatsApp

Brian Acton dan Jan Koum mengasaskan WhatsApp pada tahun 2009 untuk menerbitkan kemas kini status pantas, sama seperti di Facebook. Tetapi ia adalah ciri pemesejan yang dibundel dalam Versi 2 yang meningkatkan nombor pengguna dan membuat aplikasi itu berjaya.

Pada Februari 2014 Facebook membeli WhatsApp untuk $ 19 bilion, dan kini Facebook mahu mengintegrasikannya ke dalam visi internet.org (penafian: ExpressVPN menyokong OpenMedia, organisasi yang kritis terhadap internet.org).

Rasul-rasul dibina berdasarkan kesan rangkaian-maksudnya apa yang menjadikan platform utusan berharga tidak seberapa besar, selamat, atau ciri yang kaya dengan platform ini, melainkan berapa ramai orang yang boleh dihubungi dengannya. Tetapi kesan rangkaian ini rapuh, kerana ia sangat mudah dan murah bagi pengguna untuk menukar perkhidmatan pesanan. Dan walaupun pengguna dengan mudah boleh mempunyai beberapa utusan yang dipasang bersama-sama satu sama lain, ramai pengguna tidak suka. Jadi satu platform mudah bukan sahaja dapat mengatasi yang lain tetapi juga membuatnya sama sekali tidak berharga.

Oleh itu, “perang para utusan” (yang juga termasuk raksasa lain seperti WeChat, Kakao, dan Line) sangat nyata. WhatsApp bahkan menyekat semua pautan ke messenger Telegram dalam platformnya.

telegram-vs-whatsappMesej masuk. Kajian semula ExpressVPN akan memalukan, memalukan, memalukan?

Pertempuran antara WhatsApp dan Telegram

ExpressVPN meletakkan kedua-dua utusan untuk ujian supaya anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut dalam memilih kegemaran anda.

Mari kita mulakan dengan kategori terbesar:

Yang mempunyai penyulitan mesej yang lebih baik?

Telegram menggunakan protokol yang dibangunkan sendiri, dipanggil MProto. Telegram telah banyak dikritik kerana mencipta standardnya sendiri, daripada menggunakan sesuatu yang lain. MProto tidak sepenuhnya baru, namun (ia menggunakan standard AES dan RSA), dan OpenWhisper Systems (standard WhatsApp telah dimasukkan) juga merupakan perkembangan baru.

ExpressVPN bukanlah cryptographer, tetapi ternyata protokol MPRoto masih belum dipecahkan. Ia juga sumber terbuka, seperti semua aplikasi Telegram, jadi sesiapa sahaja bebas untuk cuba memecahkannya. Malah, Telegram telah berulang kali menawarkan bounties besar (yang saat ini adalah $ 200,000 di Bitcoin) kepada sesiapa yang berjaya mematahkan piawai itu, walaupun Moxie Marlinspike, pencipta OpenWhisper Systems, telah memanggil hadiah “rigged” di blognya.

Penjelasan penyulitan Telegram pastinya sangat cepat dan cekap, dan mesej yang disulitkan boleh dihantar apabila semua aplikasi lain gagal kerana sambungan internet lambat. Telegram juga menukar kekunci setiap minggu, atau selepas 100 mesej, untuk memberikan rahsia ke hadapan yang sempurna. Rahsia ke hadapan yang sempurna memastikan bahawa jika telefon anda pernah digodam dan kunci penyulitan dicuri, mesej yang dipadam anda tidak dapat didekripsi.

Perbezaan besar tidak terletak pada apa protokol penyulitan yang sedang digunakan, tetapi bagaimana ia digunakan. WhatsApp secara automatik menyulitkan semua mesej anda, dan tidak ada pilihan untuk menghantar mesej yang tidak disiarkan. Ini adalah perbezaan yang besar berbanding dengan penyulitan Telegram, di mana anda perlu memilih “Rahsia Sembang” untuk memulakan perbualan yang selamat. Ramai orang tidak melakukan ini, sama ada kerana ia adalah langkah tambahan, atau kerana mereka tidak memahami keperluannya.

Tanpa penyulitan, perbualan mudah terdedah kepada pemintasan dan pengawasan, lebih-lebih lagi di Telegram, di mana mesej disimpan sehingga anda memadamkannya. WhatsApp, sebaliknya, tidak menyimpan mesej; ia hanya membawanya ke peranti anda. Malah sembang kumpulan disulitkan di WhatsApp.

Kemas kini backdoor WhatsApp:

Pada bulan Januari 2017, The Guardian melaporkan pintu belakang di reka bentuk WhatsApp. WhatsApp direka mekanisme penyulitannya dengan cara yang membuat perubahan penting lancar. Walau bagaimanapun, persediaan membolehkan pelayan WhatsApp, atau sesiapa yang mengawalnya, untuk membaca mesej anda dengan meminta aplikasi anda menyalin semula mesej dengan kunci berbeza yang dimiliki oleh penyerang. Kelemahan ini hanya berfungsi untuk mesej yang dihantar dan tidak berfungsi untuk mesej yang dihantar pada masa lalu.

Untuk memastikan tiada siapa yang sedang mengintai pada mesej WhatsApp anda, pergi ke Tetapan -> Akaun -> Keselamatan dan dayakan “Tunjukkan Pemberitahuan Keselamatan.” Ini akan menghantar pemberitahuan kepada anda jika kunci kenalan anda berubah, yang mungkin menjadi tanda bahawa pihak ketiga menggunakan kunci mereka sendiri untuk membaca mesej anda. Jika anda menerima pemberitahuan menyatakan kunci telah berubah, hentikan berbual sehingga anda telah mengesahkan semula kunci awam kenalan anda yang dimaksudkan.

Serangan sedemikian secara teorinya juga mungkin dilakukan di Telegram, walaupun tidak dalam perbualan aktif. Di Telegram, setiap perbualan mempunyai kunci tersendiri. Ini sangat baik dalam teori, kerana ia membolehkan penciptaan garisan selamat individu di antara peranti yang dipercayai, tetapi ia tidak berfungsi dengan baik dalam amalan. Setiap kali anda memulakan sembang rahsia baru, anda perlu mengesahkan identiti orang lain sekali lagi.

Putusan: Walaupun cerita backdoor baru-baru ini, ia masih menang untuk WhatsApp

encryption whatsapp

Bermula: Yang mempunyai proses pendaftaran yang lebih baik?

Untuk WhatsApp, anda hanya boleh mendaftar melalui aplikasi telefon mudah alih, sementara Telegram membolehkan anda mendaftar di mana-mana, walaupun dengan aplikasi webnya.

Tetapi kedua Telegram dan WhatsApp menggunakan nombor telefon anda untuk pengesahan. Ini mudah pada mulanya, tetapi ia meninggalkan kebimbangan keselamatan yang serius. Seorang penggodam boleh mengambil alih akaun anda dengan mengalihkan mesej teks ke nombor penggodam sendiri sama ada dengan menipu pembekal telefon bimbit anda atau bahkan bercanggah dengannya. Yang terakhir ini amat menjadi perhatian jika musuh anda adalah pemerintah daerah anda.

Untuk WhatsApp yang disulitkan, ini akan membolehkan penggodam menyamar sebagai anda, tetapi dengan Telegram, seseorang boleh mendapat akses kepada semua obrolan dan obrolan kumpulan anda yang tidak disenarai.

Walaupun WhatsApp mempunyai penyulitan yang unggul, Telegram mempunyai pilihan untuk menetapkan kata laluan sekunder, yang berkesan pengesahan dua faktor. Seorang penggodam tidak hanya memerlukan akses ke nombor telefon anda tetapi juga kata laluan untuk sampai ke kenalan anda.

Memberi pengguna tiada pilihan selain mendaftar dengan nombor bukan amalan yang baik. Nombor telefon mudah dihubungkan dengan identiti melalui lokasi, dan banyak negara menghendaki anda menunjukkan ID semasa membeli kad SIM.

Putusan: Lukis

permainan-telefon

Cara membuat proses pendaftaran lebih baik

Kedua-dua Telegram dan WhatsApp sepatutnya membolehkan anda mendaftar untuk perkhidmatan mereka melalui pengenal lain, seperti nama pengguna atau alamat e-mel. WhatsApp memerlukan penyelesaian kata laluan sekunder, dan kedua-dua WhatsApp dan Telegram mungkin perlu membuatnya wajib.

Yang mempunyai pilihan muat turun terbaik?

Apl Telegram adalah semua sumber terbuka, yang bermaksud anda boleh membinanya sendiri, daripada memuat turunnya dari kedai aplikasi. Anda boleh mengubah suai aplikasi, dan para penyelidik boleh melihatnya untuk mencari ralat dalam pelaksanaan ciri keselamatan. Anda juga boleh membina integrasi Telegram untuk aplikasi anda sendiri, yang menjadikannya lebih mudah diakses oleh orang-orang yang tidak mempunyai akses ke kedai aplikasi rasmi (contohnya jika negara mereka menghalangnya), tetapi ia juga bermaksud kerentanan kepada backdoored atau versi yang berniat jahat.

Sumber terbuka cukup hebat, dan Telegram mengesan lagi dengan pelbagai platform yang disokongnya. Terdapat biasa seperti iOS, Android, dan Windows Phone, tetapi terdapat juga aplikasi pelayar untuk Firefox dan Chrome OS, plugin Pidgin, aplikasi desktop, dan juga Antarmuka Baris Perintah! Malangnya, aplikasi Windows dan Linux hanya dibalut versi aplikasi pelayar (Webogram), yang tidak menyokong penyulitan akhir-ke-akhir.

WhatsApp juga mempunyai aplikasi Windows dan Mac, tetapi ia terutamanya menumpukan pada telefon bimbit, di mana ia menyokong sistem lama seperti Symbian atau BlackBerry. WhatsApp jauh lebih ketat dan pada masa lalu menutup pelaksanaan bebas, seperti plugin Pidgin.

Putusan: Telegram menang

penyulitan telegram

Mana yang paling kurang mengganggu?

WhatsApp memerlukan akses kepada keseluruhan buku alamat anda walaupun berfungsi; sesuatu yang ExpressVPN menganggap sebagai sangat invasif. Tanpa akses ini, WhatsApp praktikal tidak berguna.

Di Telegram, anda boleh mula berbual tanpa memberikan akses apl kepada kenalan anda. Anda juga tidak perlu menyerahkan nombor telefon anda kepada sesiapa sahaja yang anda ingin sembang. Sebaliknya, anda boleh menetapkan nama pengguna dan tangankan sebaliknya. Itulah ciri yang hebat, dan mesra privasi.

Putusan: Telegram menang

penyulitan telegram

Bagaimana untuk membuat berbual dengan lebih baik

Seorang utusan tidak boleh meminta anda memuat naik seluruh buku alamat anda untuk bermula, dan anda tidak perlu mengeluarkan nombor telefon untuk orang dapat menghubungi anda.

Yang menawarkan ciri sembang kumpulan terbaik?

Seperti yang disebutkan, sembang kumpulan disulitkan dalam WhatsApp, dan anda boleh membuat kumpulan dengan sehingga 256 ahli. Itu sangat mengagumkan, walaupun, dengan ramai orang dalam kumpulan ini, anda mungkin boleh menganggapnya tidak lagi peribadi.

Sembang kumpulan Telegram tidak disulitkan tetapi mempunyai beberapa ciri lagi. Anda juga boleh membuat supergroup dengan ribuan peserta. Dalam kumpulan super ini, anda boleh mengetepikan mesej dan membuat URL jemputan yang boleh diposkan di laman web anda, atau dihantar melalui e-mel. Anda juga boleh menambah bot Telegram yang terkenal kepada kumpulan anda, memudahkan pemilihan, atau bermain permainan.

Putusan: WhatsApp menang, enkripsi adalah raja

encryption whatsapp

Aplikasi mana yang mempunyai ciri-ciri terbaik secara umum?

Seperti yang telah disebutkan, Telegram mengesankan melalui ciri-cirinya. Walaupun WhatsApp juga membenamkan beberapa kandungan dan mempamerkan pratonton untuk laman web dan video, segala-galanya seolah-olah banyak slicker di Telegram. Anda perlu meninggalkan aplikasi Telegram jauh lebih rendah untuk melihat kandungan sembang, dan yang diterjemahkan ke dalam pengalaman pengguna yang baik.

Telegram juga platform yang lebih terbuka. Anda boleh membuat bot sendiri dengan mudah, memuat naik set stiker anda sendiri (ExpressVPN bahkan menemui satu di Maklumat Keselamatan!), Atau mengubah pelanggan dan melepaskannya dengan ciri-ciri baru (seperti yang dilakukan oleh GetGems), yang membolehkan anda memasukkan kemampuan pengirim Telegram ke mana-mana aplikasi lain. Telegram juga mempunyai saluran, yang membolehkan anda dengan mudah berkongsi maklumat tentang diri anda, seperti blog pendek.

WhatsApp, bagaimanapun, mempunyai satu ciri yang ExpressVPN suka agak banyak, dan benar-benar tidak boleh dilakukan tanpa: Panggilan telefon yang disulitkan. Ia berfungsi dengan baik, bebas, dan mengatasi panggilan telefon biasa mengenai kemudahan, keselamatan, dan kos.

Kelebihan besar Telegram terletak pada bebas daripada satu peranti. Anda boleh memasang Telegram pada seberapa banyak komputer dan telefon yang anda suka, dan bahkan mempunyai aplikasi web terbuka dalam pelayar berasingan pada masa yang sama. Di WhatsApp, peranti utama anda perlu dihidupkan dan disambungkan ke internet, walaupun anda menggunakan WhatsAppWeb.

Putusan: WhatsApp menang, semata-mata untuk panggilan telefon yang disulitkan

encryption whatsapp

Isu privasi dan keselamatan lain

Kedua-dua Telegram dan WhatsApp membolehkan anda mengawal setem “terakhir dilihat”, dan kedua-duanya membolehkan senarai disusun pengguna yang disekat.

Hakikat bahawa anda boleh log masuk ke Telegram dengan mudah dari pelbagai peranti boleh menjadi ancaman keselamatan, walaupun platform ini dapat mengatasi masalah ini dengan membuat “sesi aktif” anda kelihatan dalam tetapan, di mana anda juga boleh dengan mudah melumpuhkan apa-apa yang bukan anda.

Telegram juga akan memadamkan akaun anda secara automatik, bersama-sama dengan semua maklumat yang terkandung di dalamnya, selepas enam bulan tidak digunakan (anda boleh menetapkan ini kepada satu bulan, atau setahun), jadi jika orang lain mendapatkan nombor telefon anda selepas anda meninggalkan ia tidak akan mendapat akses ke akaun anda.

Di Telegram, anda juga boleh mengawal siapa yang dibenarkan menambahkan anda kepada kumpulan, menjadikannya lebih sukar untuk spammer untuk mengganggu anda.

“Sembang rahsia” Telegram datang dengan lebih banyak faedah daripada hanya penyulitan: Anda diberitahu apabila pihak lain mengambil tangkapan skrin dan anda boleh menetapkan masa merosakkan diri dari mana saja antara satu hingga satu minggu. Selepas kemusnahan, aplikasi memadam semua mesej pada kedua-dua peranti (bermula dari mana pihak lain membaca mesej itu), meletakkan anda lebih banyak kawalan tentang apa yang menyimpan telefon anda, dan maklumat apa yang boleh menjadi terdedah jika telefon anda dicuri atau hilang.

Sembang rahsia Telegram juga tidak menghantar sebarang pratonton mesej kepada Apple atau pelayan Google, di mana mereka juga boleh dilog masuk tambahan. Dalam WhatsApp (dan Chat tidak terenkripsi Telegram), pilihan ini wujud, tetapi anda perlu melumpuhkannya secara manual. Telegram juga bertanya sama ada anda mahu mengaktifkan pratonton pautan dalam sembang rahsia. Pratonton pautan dijana pada pelayan Telegram, dan mereka dapat menjejaskan privasi, jadi bijak untuk melumpuhkan mereka.

Sembang rahsia Telegram tidak boleh disandarkan, manakala WhatsApp chats boleh. Di iOS, anda mendapat pilihan untuk menyandarkan sembang anda di iCloud, manakala di Android anda boleh menyimpannya ke Google Drive anda. Pada platform lain, anda mungkin mempunyai pilihan untuk memuat turunnya sebagai fail. Apabila anda atau salah satu kenalan anda membolehkan ini, sembang anda hanya selamat seperti sandaran ini. Berhati-hati!

Putusan: Telegram menang

penyulitan telegram

Keputusan: Telegram menang! Tetapi begitu juga WhatsApp!

Telegram menang secara keseluruhan! Platform ini mengagumkan dengan menjadi sumber terbuka, mudah diakses untuk pereka (pelekat) dan pemaju (bot), dan mempunyai aplikasi lineup yang besar untuk semua jenis platform. Semua aplikasi ExpressVPN cuba dirasakan dengan cepat dan indah dengan sistem operasi yang mereka bina. Walaupun anda jauh dari tanpa nama, ExpressVPN merasakan anda lebih banyak mengawal identiti dan kenalan anda. Masalah terbesar ialah kekurangan penyulitan akhir-ke-akhir secara lalai.

WhatsApp memenangi penyulitan

Aplikasi satu bilion orang telah membawa penyulitan end-to-end kepada orang ramai, dan ExpressVPN menganggap ia mungkin satu-satunya platform besar yang melakukan penyulitan hak. Malangnya, WhatsApp berjuang untuk menjadi lebih daripada satu paip yang membosankan untuk mesej, dan sesetengah pengguna mungkin mengharapkan lebih banyak. Hakikat bahawa pengguna terhad kepada satu peranti / apl merasakan halangan terbesar.

Ingin tahu tentang utusan lain? Klik di sini untuk kedudukan privasi aplikasi sembang ExpressVPN.

Juga, pastikan untuk menyemak Panduan untuk Keselamatan Bergerak.

The Game of Phones: WhatsApp vs Telegram vs encryption
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.