Wi-Fi awam percuma di New York City mendapat harga

Wi-Fi awam percuma di New York City mendapat harga

Bulan lalu, New York City melancarkan rancangan baru yang menggembirakan untuk menggantikan gerai telefon lama yang usang di bandar dengan hotspot Wi-Fi awam baru yang berkilauan. Hotspot ini membolehkan orang mengenakan peranti mereka, membuat panggilan telefon, dan melayari web. Paling penting, router menyediakan Internet serat untuk penduduk 8 juta penduduk bandar sepenuhnya percuma!

Jadi, apa yang ditangkap itu?

Walaupun kita tidak mengambil inisiatif hebat ini dalam hubungan, ia datang dengan beberapa kaveat: 1), pengguna mesti menghantar alamat e-mel mereka dan bersetuju untuk memiliki tabiat melayari dirakam sebelum mereka boleh menggunakan perkhidmatan itu; 2), alamat e-mel yang sama disimpan di dalamnya pangkalan data yang besar; dan 3), ada kemungkinan sebab untuk mengesyaki pelayan ini sedang disaksikan oleh NYPD dan kumpulan pengawasan lain.

Sepertinya perkhidmatan 'percuma' ini tidak semudah itu.

Wi-Fi Awam Bermakna Anda Bayar dengan Privasi Daripada Tunai

LinkNYC menyediakan "Wi-Fi awam percuma, panggilan telefon, pengecas peranti dan tablet untuk penyemakan imbas Internet, akses kepada perkhidmatan bandar, peta dan arah." Walaupun mereka bermegah tentang menggantikan hampir 7,500 telefon berbayar dengan hub Wi-Fi, mereka gagal menyebut bagaimana hotspot baru ini juga menjejaki tabiat melayari anda.

Menurut syarat perkhidmatan, sebaik sahaja anda log masuk, LinkNYC akan dapat memantau trafik rangkaian anda, melihat halaman mana yang anda lawati dan untuk berapa lama, melihat carian Google anda, menjejaki apa yang anda muat turun dan banyak lagi.

Yeah. Itu agak menakutkan. Scarier masih menjadi kenyataan bahawa kebanyakan orang tidak membaca terma perkhidmatan sebelum mendaftar. Tidak ada istilah untuk mengatakan bahawa majoriti orang yang menggunakan perkhidmatan ini boleh dikesan tanpa mengetahui.

Sambungan Satu Masa untuk Maklumat Sepanjang Hayat

Kesatuan Kebebasan Sivil New York (NYCLU) dengan cepat memfitnah perkhidmatan baru, dengan alasan ia hanya satu lagi cara untuk syarikat telekom untuk membina pangkalan data yang besar. Dalam siaran akhbar, Peguam Kanan NYCLU, Mariko Hirose berhujah:

"Akses Internet bukan pilihan, ia adalah keperluan moden. Rangkaian Wi-Fi awam di bandar itu harus menetapkan bar untuk privasi dan keselamatan untuk membantu memastikan bahawa New Yorkers tidak perlu mengorbankan hak dan kebebasan mereka untuk mendaftar secara dalam talian. "

Benar. Semuanya tidak mungkin hari ini berfungsi tanpa akses internet, yang bermaksud hampir semua orang di NYC akan menggunakan hotspot ini pada satu titik atau yang lain.

Malangnya, setiap kali anda menggunakan perkhidmatan, maklumat anda disimpan dalam pangkalan data yang besar 12 bulan. Oleh kerana majoriti orang cenderung menggunakan hotspot sekurang-kurangnya sekali setahun, ia bukanlah peregangan untuk mencadangkan maklumat pengguna akan kekal selama beberapa dekad.

Hotspot Awam Adakah Topik 'Hot'

Masalah dengan Wi-Fi awam adalah mudah: Oleh kerana majoriti rangkaian ini tidak selamat, ia sangat mudah untuk penggodam atau pengintai pihak ketiga sama ada dengan mudah di rangkaian anda, menargetkan anda dengan skim pancingan data yang rumit, mencuri identiti anda, atau semua daripada yang di atas.

(Lihat siaran kami mengenai bahaya Wi-Fi awam untuk melihat dengan lebih dekat penipuan pancingan data tanpa wayar dan cara mereka berfungsi.)

Salah satu cara yang paling biasa penggodam melakukan ini adalah dengan memberi makan malware rangkaian anda, biasanya dalam bentuk pop-up. Sebaik sahaja anda mengklik pautan atau, lebih teruk, masukkan maklumat peribadi, mereka segera diberikan dalam akses ke rangkaian anda-dan hidup anda.

Walaupun anda tidak tinggal di NYC atau merancang untuk melawat dalam masa terdekat, anda masih perlu bimbang. Semakin banyak bandar-bandar mula melancarkan perkhidmatan Wi-Fi percuma, dan bergantung pada seberapa baik model LinkNYC diterima, lebih banyak bandar tidak lama lagi akan mengamalkan model yang menyerang privasi yang sama.

Lebih dari 57 bandar raya kini mempunyai beberapa bentuk Wi-Fi awam.

Bandar-bandar seperti Paris, Taipei, dan Hong Kong mempunyai hotspot Wi-Fi dalam-bandar percuma, dan seperti LinkNYC, mereka adalah mimpi buruk penganalisis privasi.

Jika Anda Gunakan Wi-Fi Awam, Gunakan VPN

Menawarkan bunyi Wi-Fi percuma seperti idea yang hebat, tetapi dalam kes LinkNYC ia disimpan dengan cara yang dapat mengeksploitasi maklumat peribadi orang dengan mudah. Hotspot awam sahaja tidak begitu selamat. Pasangan yang dengan hakikat bahawa terdapat secara keseluruhan pangkalan data tabiat pelayaran orang dan anda mempunyai Resipi sempurna untuk bencana.

Untungnya, ada cara yang sangat mudah untuk mengambil kesempatan daripada hotspot awam sambil menyimpan maklumat anda secara peribadi.

Apa yang anda perlukan adalah menggunakan VPN!

kanak ini tahu bagaimana menggunakan VPNLelaki ini mendapatnya

Setiap kali anda memerlukan Wi-Fi, silakan hubungkan ke VPN untuk menyembunyikan IP anda dan menyulitkan data anda. Dengan cara itu, anda boleh melayari Web tanpa perlu risau tentang maklumat peribadi anda yang dibuat secara terbuka.

Berhati-hatilah dengan apa yang anda lakukan dalam talian, orang ramai, terutamanya melalui Wi-Fi awam. Tetap selamat, kekal peribadi, dan kekal selamat!

Imej yang diketengahkan: Freeography

Wi-Fi awam percuma di New York City mendapat harga
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.