Wozniak berkata kita perlu turun dari Facebook tetapi mengapa perlu penjagaan Zuckerberg?

Logo Facebook dengan gigitan yang diambil daripadanya, mirip dengan logo Apple.

Pengasas bersama Apple Steve Wozniak adalah selebriti berteknologi terkini untuk menggesa pengguna untuk membersihkan akaun Facebook mereka, menunjukkan bahawa risiko privasi adalah berkaitan dan tidak ada cara untuk menentukan secara berkesan sama ada aplikasi menguping penyiaran dalam perbualan peribadi.

"Bagi sesetengah orang, faedah Facebook bernilai kehilangan privasi, tetapi bagi sesetengah orang, seperti saya sendiri, cadangan saya adalah untuk kebanyakan orang, adakah anda perlu mencari cara untuk mendapatkan Facebook," kata Wozniak..

"Mereka boleh mengukur degupan jantung anda sekarang; mereka boleh mendengar anda dengan banyak peranti. Siapa tahu jika mendengar telefon bimbit saya sekarang [...] orang berfikir mereka mempunyai tahap privasi yang mereka tidak, "katanya.

Kenyataan Wozniak, yang diberikan semasa wawancara singkat di lapangan terbang A.S., menyuarakan keputusannya sendiri untuk keluar dari platform pada April 2018 selepas kemunculan skandal Cambridge Analytica.

Pada masa itu, beliau menunjuk kepada dasar pembalakan data invasif Facebook sebagai sebab utama untuk memadamkan akaunnya.

"Pengguna memberikan setiap detail kehidupan mereka ke Facebook dan ... Facebook membuat banyak wang iklan dari ini," katanya kepada USA Today. "Keuntungan semua berdasarkan maklumat pengguna, tetapi pengguna tidak mendapat kembali keuntungan."

Dalam wawancara terakhirnya, Wozniak menggesa syarikat media sosial untuk mengenakan bayaran jika ia bermakna ia dapat melindungi privasi pengguna.

"Mengapa mereka tidak memberi saya pilihan? Biarkan saya membayar jumlah tertentu, dan anda akan menyimpan data saya lebih selamat dan peribadi daripada orang lain yang menyerahkan kepada pengiklan. "

Komen-komen Wozniak merujuk kepada CEO Apple Tim Cook. Dia menyamakan model perniagaan Facebook yang digerakkan oleh iklan dan Google kepada "pengawasan," sambil menambah bahawa pemikiran privasi pertama memacu etos Apple dan kawalan orang terhadap maklumat peribadi mereka adalah "hak asasi manusia yang asas."

Krisis Imej Facebook

Untuk mengatakan bahawa Facebook telah mengalami beberapa tahun yang agak sukar adalah mungkin penyimpangan.

Merosakkan kebocoran data seperti kemunculan berita Cambridge Analytica, pendedahan awam beratus-ratus juta akaun, dan kegagalan untuk menghentikan perkongsian data pengguna dengan syarikat lain telah memaksa platform media sosial untuk mengambil sikap bertahan.

Facebook menerbitkan sebuah jawatan blog yang tidak jelas pada akhir 2017, yang bertajuk "Soalan Keras: Adakah Membelanjakan Masa di Media Sosial Buruk untuk Kita?", Dalam usaha untuk memenangi kembali kepercayaan dengan membicarakan faktor-faktor yang menjejaskan penyambungan hyper dan cara ia menangani masalah.

Tetapi krisis PR masih belum selesai. Sebagai contoh, individu yang terlibat dengan pertumbuhan syarikat itu jauh dari yakin.

Pengasas bersama WhatsApp, Brian Acton, yang menjadi jutawan selepas pengambilalihannya oleh Facebook, mengkritik media sosial leviathan semasa penampilan awam di Universiti Stanford.

Dia mengikuti jejak itu dengan mengatakan ia sudah tiba masanya untuk "Menghapus Facebook" memicu hashtag virus tahun lepas.

Dalam temu bual 2017, Sean Parker, presiden pertama Facebook dan pengasas bersama Napster, mengakui bahawa pemacu awal di belakang rangkaian sosial adalah "mengambil banyak masa dan perhatian sedar mungkin."

"Saya tidak tahu sama ada saya benar-benar memahami akibat dari apa yang saya katakan, kerana akibat yang tidak diingini dari rangkaian apabila ia tumbuh kepada satu bilion atau 2 bilion orang dan ... ia secara literal mengubah hubungan anda dengan masyarakat, antara satu sama lain ... mungkin mengganggu produktiviti dengan cara yang pelik, "katanya.

Walaupun kritikan, Facebook terus membuat duit syiling

Stok Facebook pasti menewaskan pada 2018, tetapi stoknya telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan hampir kembali pada tahap tinggi sebelum krisis privasi data.

Grafik menunjukkan harga saham Facebook yang semakin meningkat.Kurang privasi sama dengan lebih banyak keuntungan untuk Facebook.

Walaupun semua kejatuhan akhbar negatif, hakikatnya pendapatan dan pengguna terus berkembang. Walaupun pasaran utamanya di A.S., Canada, dan Eropah tepu, dengan sedikit ruang untuk menambahkan lebih banyak pengguna, Facebook melakukan tugas yang luar biasa untuk meyakinkan pengiklan untuk memperuntukkan lebih banyak belanjawan mereka ke platform.

Lebih yakin, atau berputus asa, bergantung pada cara anda melihatnya, dengan menganalisis Facebook di Asia dan Afrika.

Ketika datang ke pasaran baru muncul, Facebook sama dengan internet. Ia digunakan sebagai cara komunikasi, memudahkan e-dagang, dan sumber berita dan maklumat penting. Sebagai contoh, petani di Myanmar tidak peduli dengan privasi dengan cara yang sama seperti pengguna di U.S.

Dan ini mungkin peluang pasaran baru yang mendorong Facebook untuk melancarkan projek cryptocurrencynya, Libra. Dengan itu, Facebook percaya ia boleh menggunakan jangkauan platformnya untuk menyediakan alternatif pembayaran yang berdaya maju untuk yang tidak berbayar, yang kebanyakannya, hidup di luar ekonomi maju.

"Kejayaan bermakna seseorang yang bekerja di luar negara mempunyai cara yang cepat dan mudah untuk menghantar wang kepada keluarga pulang ke rumah, dan pelajar kolej boleh membayar sewa mereka dengan mudah kerana mereka boleh membeli kopi," kata Facebook dalam dokumentasi Libra.

Walau bagaimanapun, walaupun inovasi produk global dengan mata kepada masa depan, realiti adalah bahawa Facebook mempunyai banyak lagi yang perlu dilakukan jika ia adalah untuk meyakinkan skeptis dalam penonton yang menjana pendapatan terbesar.

Promosi kosong dari Zuckerberg

Dalam catatan blog pada bulan Mac, Mark Zuckerberg membayangkan masa depan untuk Facebook dan mengumumkan bahawa "platform fokus privasi" adalah keperluan jam.

"Saya percaya masa depan komunikasi akan semakin beralih ke perkhidmatan yang disulitkan swasta, di mana orang boleh yakin apa yang mereka katakan antara satu sama lain tetap selamat, dan mesej dan kandungan mereka tidak akan kekal selama-lamanya. Inilah masa depan yang saya harap kami akan membantu, "katanya.

Facebook tidak akan pergi dalam masa terdekat, tetapi kita boleh mengatakan dengan pasti bahawa syarikat akan berbuat lebih banyak untuk menunjukkan bahawa ia mengambil privasi dengan serius. Gabungan pendapat umum dan ancaman peraturan kerajaan akan memaksa tangan Facebook.

Dan untuk hasil yang tepat ini semua? Masih terlalu awal untuk meramalkan.

Wozniak berkata kita perlu turun dari Facebook tetapi mengapa perlu penjagaan Zuckerberg?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.