Yang manakah 2017 ramalan ExpressVPN menjadi kenyataan? Dan apa lagi untuk tahun 2018?

Apa yang akan berlaku pada tahun 2018?

Pada 2016 dan 2017, Lexie membuat beberapa ramalan berani tentang bagaimana dunia privasi dalam talian dan keselamatan maklumat mungkin berubah. Sebagai 2018 kini penuh, tiba masanya untuk mengemaskini bagaimana trend ini berkembang pada tahun 2017 (atau bagaimana mereka tidak).

1. Ramalan: Krisis kewangan utama akan menghasilkan wang yang tidak bernilai, dan cryptocurrency akan mengambil tempatnya buat sementara waktu

Walaupun kita tidak melihat krisis kewangan besar menyapu dunia pada tahun 2017, kriptografi telah mengalami perhimpunan belum pernah terjadi sebelumnya, meningkatkan nilai ekosistem kepada lebih daripada setengah trilion Dolar AS.

Venezuela, khususnya, telah melihat mata wangnya terus kurang dan kurang berguna kerana kadar inflasi kekal melebihi 1000% dari segi tahunan. Perdagangan dan perlombongan Bitcoin telah terbukti menjadi garis hayat bagi banyak rakyat Venezuela, walaupun ia juga meletakkan mereka di radar pihak berkuasa, yang menuduh mereka mencuri elektrik dan menghindari undang-undang tempatan.

Malah di luar zon peperangan dan revolusi, sistem kewangan semakin terisolasi pada tahun 2017. Satu pusingan baru sekatan ke atas Ukraine, misalnya, menjadikannya lebih sukar bagi Ukraine untuk menerima dan membuat pembayaran antarabangsa, memandu pengambilan Bitcoin ke seluruh negara.

Kad kredit, pindahan kawat, dan Western Union semuanya masih berfungsi untuk sebahagian besar dunia maju, tetapi apabila seluruh manusia menangkap dan mengambil bahagian dalam perdagangan global, mereka semakin dikecualikan daripada infrastruktur kewangan yang diperlukan.

Sama ada krisis kewangan yang besar akan menyapu dunia pada tahun 2018 masih boleh dipersoalkan, tetapi dengan yang terakhir yang berlaku hampir sembilan tahun yang lalu, ia semakin likelier dan likelier. Sekurang-kurangnya, apabila kemalangan itu berlaku, Bitcoin akan berada di sana untuk memberikan bantuan sementara.

2. Ramalan: Peretas Akan Menyasarkan Pengangkutan dan Infrastruktur Elektrik

Apabila Petya melanda seluruh dunia pada bulan Jun, nampaknya berasal dari Ukraine, di mana koperasi Rusia menggunakannya dalam beberapa bentuk siber-fiksyen cyberwar.

Tetapi Walaupun status Petya sebagai hack yang paling besar pada infrastruktur awam pada 2017, ia mungkin telah menjadi kemalangan-sekurang-kurangnya sebagai cara untuk mengekstrak pembayaran tebusan daripada mangsa.

Itu penghiburan kecil bagi syarikat perkapalan, Maersk – yang terpaksa menghentikan operasi selama beberapa hari; Pemurnian minyak Rusia, Rosneft; dan pembuat besi, Evraz, yang semuanya menjadi mangsa hack.

3. Ramalan: Apple akan mempunyai skandal privasi yang besar

Apple tidak mempunyai skandal privasi besar-besaran pada tahun 2017, tetapi industri VPN menggegarkan apabila gergasi perisian mengalih keluar semua aplikasi VPN dari App Store di China, yang menimbulkan kebimbangan bahawa Apple semakin menjadi leka dalam penapisan.

Syarikat itu juga mengumumkan bahawa ia akan menggerakkan operasi perkhidmatan sandarannya, iCloud, kepada pembekal tempatan untuk pengguna Chinanya, mencadangkan bahawa kandungan sembang, nota, dan album foto akan dapat diakses dengan salah satu rejim pengawasan yang paling meluas pada planet ini.

4. Ramalan: Seseorang Akan Menangkap Big Bank

Cabaran kewangan terbesar pada 2017 tidak secara langsung dengan bank, tetapi infrastruktur mengalami pukulan besar di Amerika Syarikat apabila penyedia skor kredit Equifax mempunyai keseluruhan pangkalan data yang dikompromikan-mendedahkan hampir 150 juta pelanggan. Risiko kecurian identiti yang terhasil akan terus menjadi sakit kepala bagi rakyat Amerika selama bertahun-tahun untuk datang dan mengurangkan kegunaan kad kredit.

Di Brazil, penggodam dapat mengawal rekod DNS bank besar, mengarahkan semua trafik ke pelayan mereka sendiri, mencuri maklumat kad kredit dan log masuk akaun.

Semasa rompakan bank maya Taiwan, perisian hasad digunakan untuk mengalihkan pembayaran bernilai US $ 60 juta melalui wayar antarabangsa, walaupun pegawai akhirnya memperoleh wang dan menangkap dua suspek.

Walau bagaimanapun, mungkin kejadian paling memalukan, bank di sekitar Poland dijangkiti malware melalui tapak pengatur kewangan Poland.

5. Ramalan: Kami Akan Mempunyai Whistleblower Pengawasan yang Lebih Besar

Walaupun kita tidak melihat kedatangan kedua Edward Snowden, 2017 masih menyaksikan kebocoran besar dari alat pengawasan A.S.. Yang terbesar mungkin ialah Vault 7, memperincikan alat yang tepat yang digunakan oleh CIA untuk menyasarkan komputer riba, telefon pintar dan TV anda.

Kumpulan penggodam terkenal Shadow Brokers juga muncul semula dengan butiran mengenai bagaimana NSA telah menyusup sistem perbankan di Timur Tengah.

Dump Broker Shadow lain mengandungi kelemahan keselamatan sebelum ini yang tidak diketahui dan tidak tetap untuk Windows. Hacker membungkus ransomware di sekitar eksploit ini dan mampu menjangkiti lebih 300,000 komputer di seluruh dunia. Korea Utara disyaki berada di belakang serangan itu, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa NSA mendapati dan menggunakan kelemahan terhadap sasaran mereka juga-gagal untuk mendedahkan eksploitasi perisian dan memenuhi tugas mereka untuk melindungi rakyat.

Apa yang akan datang? Semua trend di atas akan mempercepatkan pada tahun 2018

Kesemua trend di atas akan terus relevan pada tahun 2018. Trend lain yang diramalkan, seperti kemajuan rangkaian Mesh, hanya berjalan lancar, dan penampilan mereka dalam kehidupan seharian kita masih kelihatan jauh.

Penyulitan semua komunikasi dan data berjalan dengan lancar, dan tidak lama lagi sehingga kita dapat mengatakan proses ini selesai, walaupun keselamatan dan privasi secara keseluruhannya adalah cabaran yang akan kekal bersama kita selama-lamanya.

Yang manakah 2017 ramalan ExpressVPN menjadi kenyataan? Dan apa lagi untuk tahun 2018?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.