3 kripto valute koje brinu o vašoj privatnosti

Altcoini koji brinu o vašoj privatnosti

Bitcoin je ne savršeno anonimna.

Iako je istina da ne morate povezivati ​​svoje pravo ime ili telefonski broj s Bitcoin transakcijom, postoji više načina za uklanjanje anonimnosti računa.

Svaka kripto valuta ima neki oblik blockchaina koji čuva sve transakcije koje su se ikada događale na njenom sustavu za vječnost. Svatko može preuzeti ovaj blockchain i vidjeti ovu povijest, analizirati je i kopirati.

Trag svakog Bitcoin-a, na primjer, može otkriti njegove vlasnike i krajnje korisnike novca. Većina blok-ova altcoin-a usredotočenih na privatnost mijenja kriptografske potpise Bitcoina u tehnike kako bi ovaj trag bio više nejasan..

Nezadovoljni nedostatkom privatnosti Bitcoina, gomila kriptografa i programera namijenjena je stvaranju alternativnih kriptovaluta (ili altcoina) koje pružaju jaču zaštitu privatnosti i otežavaju praćenje vaših sredstava, saznajte koliko posjedujete ili koja plaćanja ti radiš.

3 altcoina koji vam prvo postavljaju privatnost:

Monero

Glavna značajka: Zvonite potpisima
Kreirano: Travnja 2014. pod imenom BitMonero
nadimak: XMR
Ukupna tržišna kapitalizacija: 1,3 milijarde američkih dolara
Loša: Velike veličine (kB) transakcija
Transakcije po danu: -4000
Ukupna veličina bloka: 29,2 GB

Značajka privatnosti: zvonasti potpisi

Monero je implementirao koncept prstenastih potpisa. Potpis u prstenu dokazuje da je netko u grupi ljudi nešto potpisao, ali ne otkriva tko.

Zamislite da stojite ispred deset ormara od kojih svaki ima nepoznati broj kovanica. Sada možete dokazati da imate ključ jednog od tih ormarića, ali ne morate pokazati koji.

Samo tijekom transakcije otključavate i prebacite novčiće na nekoga drugoga, a samo vi i oni će znati koliko novčića ste prenijeli.

Kritika:

Monero dobiva kritike jer ih je teško koristiti, posebno za pridošlice. Njihov se razvoj fokusira na jezgru arhitekture novčića umjesto na stvaranje novčanika ili jednostavnih integracija. Dugo je vrijeme jedini način interakcije s Monero novčanikom bio preko sučelja naredbene linije.

Sigurnosni potpisi također su vrlo skupi, a vrijeme računanja za provjeru je relativno dugo. Za potpise je potrebno puno podataka (jedna standardna transakcija može biti veća od 15 KB, u usporedbi s 260 bajtova u Bitcoin-u). Naravno, podaci također trebaju biti preneseni i pohranjeni, što čini blockchains s prstenom potpisa da se mogu povećati naviše.

Crtica

Glavna značajka: Coinjoin
Kreirano: Siječnja 2014. pod imenom Darkcoin
nadimak: CRTICA
Ukupna tržišna kapitalizacija: Dvije milijarde dolara
Loša: Čini neprovjerene pretpostavke o privatnosti i sigurnosti
Transakcije dnevno: ~ 5.000
Ukupna veličina bloka: 4GB

Značajka privatnosti: Coinjoin

Dash koristi Coinjoin mehanizam (koji je dostupan i za Bitcoin) više korisnika povezuje svoje transakcije u jednu, što promatraču otežano vidi koji ulazi pripadaju kojim izlazima (vidi gornju sliku). Ipak se može utvrditi koja adresa ima s koliko sredstava.

Kritika:

Kritičari optužuju Dash-a da radi kao profesionalna tvrtka, a ne kao decentralizirani tim. Strah je da napadači projekta, na primjer, vlade, moraju samo kompromitirati jednu organizaciju kako bi potkopali kriptovalute. Budući da se Dash više fokusira na marketing nego na razvoj novca, to bi također moglo gurnuti iza sebe sigurnosne prioritete. Na primjer, posljednja obveza u njihovom skladištu Github bila je prije više od pola godine.

Coinjoin mehanizam prima kritike zbog nedovoljnog rješenja o privatnosti koje, ako se pravilno primijeni, ne bi trebao novi blockchain. Glavna prednost Dash-a nad Bitcoin-ovim Coinjoin-om je ta što ga moraju koristiti svi koji su u Dash-u, što znači da se korisnici ne drže toliko za vrednovanje njihove privatnosti.

Postoje također zabrinutosti zbog toga što bi pogrešna implementacija Coinjoina ipak mogla otvoriti korisnike za deanonimizaciju, kao što ilustracija dolje prikazuje.

Učinite Bitcoin anonimnim za Joinmarket.

ZCash

Glavna značajka: Dokazi o nuli
Kreirano: Listopada 2016
nadimak: ZEC
Ukupna tržišna kapitalizacija: 600 milijuna američkih dolara
Loša: Malo ih koristi dokaze o nuli
Transakcije po danu: ~ 5.000 (od kojih 12 korištenjem značajki potpune privatnosti)
Ukupna veličina bloka: 7,7 GB

Značajka privatnosti: Dokazi o nuli

Koncept dokaza o nultu znanju jest pokazati da znate rješenje problema bez otkrivanja rješenja.

Zamislite da pred sobom imate dvije kovanice, jednu svoju i jednu u vlasništvu nekoga drugog. Dokazi o nuli znanja omogućuju vam da bez sumnje pokažete da posjedujete jedan od novčića, bez otkrivanja o kojoj se radi. Upotrebom ove značajke možete dokazati da imate novčiće, ali ne i koje kovanice imate - nitko ne može vidjeti koliko imate, čak i ako znaju vašu adresu.

Kritika:

Cypherpunk scena kritizira ZCash zbog toga što je tvrtka, a ne decentralizirana skupina ljudi. ZCash je prikupio novac od tvrtki Venture Capital, a 20% nagrade za rudarstvo ZCash vraća se tim ranim ulagačima.

Cjelovitost dokaza o nultom znanju ovisi o početnoj ceremoniji kreiranja ključa, u kojoj se šifrirajući ključ stvara i kasnije uništava. Povjerenje ZCash-u znači vjerovanje ovoj ceremoniji budući da bi svatko tko posjeduje taj ključ mogao proizvoljno razviti ZCash niotkuda.

Slično kao i prstenasti potpisi, dokaz o nultom znanju troši mnogo snage za obradu i propusnost i prijeti skalabilnosti projekta. Za razliku od Monera, ZCash je korištenje dokaza o nuli znanja učinio fakultativnim, a manje od 1% svih transakcija koristi ih, što otežava korištenje ZCash-a kao anonimnog platnog vozila.

Može li Bitcoin implementirati prstenaste potpise i dokaze o nuli znanja radi veće privatnosti?

Iako bi bilo moguće implementirati prstenaste potpise i nultu znanje u Bitcoin-u, vrlo je malo vjerovatno da će se to ikada dogoditi zbog nevoljkosti Bitcoin ekosustava da napravi značajne i rizične promjene i lošu skalabilnost ovih kriptografskih tehnika.

Iako su Coinjoin transakcije već moguće u Bitcoin-u, one se rijetko koriste, čineći ih manje korisnim kao ogrtač za privatnost.

Postoji puno ideja kako učiniti Bitcoin anonimnijim, uključujući Lightning Network, Schnorr potpise i više ezoterične koncepte poput Mimblewimble-a.

Podaci prikupljeni iz Bitinfocharts i Coinmarketcap.

3 kripto valute koje brinu o vašoj privatnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.