4 nove prijetnje cyber-sigurnosti u 2019. godini

[ware_item id=33][/ware_item]

Ilustracija laptopa, ali zaslon je klasični znak upozorenja. Znate, trokut s uskličnikom u njemu.


Prijetnje kibernetskoj sigurnosti i dalje se razvijaju, a priroda i sofisticiranost napada uvelike variraju. Budući da više tvrtki svoje datoteke premješta u oblak, zdravstvene ustanove prelaze na elektroničke zapise i potrošači koji izvršavaju financijske transakcije putem interneta, možete biti sigurni da zlonamerni hakeri nisu daleko.

Centar za internetsku sigurnost, neovisna neprofitna organizacija koja gradi globalnu IT zajednicu kako bi osigurala organizacije od cyberthreatreat-a, ima otrežnjujuću procjenu cyber-sigurnosti za 2019. Kaže da je njegova trenutna razina upozorenja „čuvana“ zbog „ranjivosti u Googleu, Adobeu, i Oracle proizvode. "Konkretno, kaže da postoji velika zabrinutost zbog" višestrukih ranjivosti u pregledniku Google Chrome ".

S listopadom imenovanim Europskim mjesecom kibernetičke sigurnosti - namijenjenim promoviranju svijesti o informacijskoj sigurnosti i zaštiti se od prijevara - danas je prigodan trenutak za razgovor o relevantnim prijetnjama iz cyber sigurnosti..

Zaronimo pravo unutra.

1. Kriptovaluta: Vaši strojevi zarađuju svoj novac

Cryptojacking je oblik zlonamjernog softvera koji je osmišljen za rudanje kriptovaluta u vašem sustavu bez vašeg znanja i bez da primite bilo koju novčanu korist. To je puno češće nego što možda mislite; u jednom od ključnih slučajeva, mjesto nogometaša superzvijezde Cristiana Ronalda zasađeno je zlonamjernim softverom. Osim toga, dizajniran je kao suptilan, tako da možete proći mjesecima, a da zapravo ne otkrijete da ste žrtva toga.

Jedan od najjednostavnijih načina da primijetite zlonamjerni softver je da pomno pogledate ladicu resursa vašeg sustava. Ako trošite više resursa nego što bi trebali, onda bi nešto moglo biti u redu. Ostali znakovi uključuju da se CPU zagrijava češće nego što bi trebao ili ako osjetite zaostatke unatoč otvaranju minimalnih procesa.

Zaštitite se od kriptovaluta tako što ćete ažurirati svoj uređaj što je češće moguće. Nemojte isključiti opciju automatskog ažuriranja i uložite u snažni antivirusni program ako možete.

2. krađa identiteta: svakodnevna poplava lažnih poruka e-pošte

Phishing napadi su oslonci za hakere i uskoro uskoro neće napasti stil. Za kontekst, uzmite u obzir ovo: Američko Ministarstvo obrane svakoga dana sprečava gotovo 36 milijuna e-poruka koje sadrže zlonamjerni softver, viruse i sheme krađe identiteta. To je više od milijarde svakog mjeseca.

DoD napominje da se sofisticiranost cyberthreatreat, kao i učestalost i potencijalni utjecaj dramatično povećavaju. A razine prijetnji vjerojatno će se nastaviti s obzirom da su osjetljiviji podaci sada domaćin na sustavima informacijske tehnologije.

Čak i ako niste meta, poput američke vojske, činjenica je da je krađanje identiteta jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda za uništavanje pustoša. To je zato što se čini da su takvi napadi normalna e-pošta od pojedinaca u koje imate povjerenja, kao što su članovi vaše obitelji ili radni kolege. Međutim, kada se otvore, sheme krađe identiteta mogu doslovno izbrisati vaše podatke i otkriti sve vlasničke podatke.

„Devedeset posto zlonamjernog softvera danas potječe u pristigloj pošti, prekriveno phishing e-mailovima čiji pošiljatelji lažno izražavaju pouzdane kolege“, tvrdi Dave Palmer, direktor tehnologije tvrtke cytradefense Darktrace.

3. Uporaba umjetne inteligencije i strojno učenje

Izraz "cyberarmija" može predstavljati slike državnih hakera koji rade zajedno na nanošenjem distribuiranih napada uskraćivanja usluge (DDoS) na neprijateljsku infrastrukturu, ali činjenica je da nove prijetnje sve više diktiraju umjetna inteligencija. Hakeri, doslovno, svoje znanje prenose na računala s ciljem smanjivanja veličine i sofisticiranosti pokušaja provale.

Na primjer, trojanski zlonamjerni softver Emotet, koji je doveo korisnike do klika na zaraženu e-poštu i ukrao podatke kao rezultat, koristio je značajke umjetne inteligencije kako bi se lažno predstavljao stvarnim korisnicima i izgledao što je moguće originalnije..

Pristup, nazvan "pametnim krađanjem identiteta", zabrinjavajući je novi trend. Ako strojevi mogu uspješno naučiti trikove trgovine i oponašati ljude što je bliže moguće, mogla bi se osloboditi potpuno nova arena cyber rata. IBM je također potvrdio tu mogućnost, razvijajući „dokaz koncepta“ inteligentnog zlonamjernog softvera.

4. Politički potezi: Hakiranje od strane vlada

Reći da je svijet trenutno podijeljen možda je malo podcjenjivanje.

S američkim i kineskim trgovinskim ratom, uobičajenim bojnim krikovima iz Sjeverne Koreje i Irana i mirom na Bliskom istoku dalekim ispunjenim snom, vjerovatno je da će se nacionalne vlade obratiti svojim cyberarmijama za još pokušaja hakiranja i upada.

Kršenja vladinih podataka prava su stvar, a crv Stuxnet koji je utjecao na iranske nuklearne postrojenja smatran je jednim od najsofisticiranijih tog tipa. No, hakeri podržani od strane vlade neće samo napasti rivalske vladine instalacije. Nedavni cyberatni napad protiv Airbusa pripisan je kineskim hakerima, što je Peking tvrdo demantirao.

Hakeri povezani sa Sjevernom Korejom pokušali su oduzeti više od 1,1 milijarde američkih dolara od banaka i financijskih institucija, a ti se pokušaji uskoro neće stišati. Američke tvrtke neprestano primaju cyber napade, ali odlučuju ostati mirne kako ne bi uznemirile svoje trgovinske partnere u Aziji.

Cyber-sigurnost je prostor koji se stalno razvija, a današnje prijetnje možda sutra neće biti relevantne. Ipak, dobro je informirati se o trenutnim rizicima i zaštititi sebe i svoju organizaciju.

4 nove prijetnje cyber-sigurnosti u 2019. godini
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.